امضای تفاهمنامه همکاری وزارتخانههای بهداشت ایران و افغانستان
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران با وزارت صحتعامه/ بهداشت افغانستان با هدف محافظت از بهداشت عمومی، پیشگیری و کاهش خطر انتشار بیماریها در گذرگاههای مرزی میان دو کشور، تفاهمنامه همکاری امضا کردند.
این تفاهمنامه همکاری که نسخهای از آن در اختیار ایران اینترنشنال قرار گرفته، بر اساس مقررات بهداشتی بینالمللی (IHR) و بیانیه دومین جلسه کمیته بحران سازمان بهداشت جهانی امضا شده است که بر مبنای آن هیچگونه محدودیت مسافرتی و تجاری توصیه نمیشود و مخالف اعمال محدودیتهای سفر و تجارت میان کشورهای درگیر بیماری کوویدـ۱۹ است.
در این تفاهمنامه همکاری میان وزارتخانههای بهداشت دو کشور آمده است که هدف از آن، اطمینانبخشی و پیشگیری از هرگونه اعمال محدودیت در گذرگاههای مرزی (جادهای، ریلی، هوایی و دریایی) و ترانزیت کالا میان دو کشور است، که از طریق اعمال خدمات و مراقبتهای بهداشتی معیار در پایگاههای مرزی صورت میگیرد.
این تفاهمنامه همکاری در پنج بند به مساله نظارت بر سلامت ترددکنندگان، سلامت کالا، اقدامهای اجرایی، حلوفصل اختلافها و مدت زمان تفاهمنامه پرداخته است.
بند اول تفاهمنامه در مورد سلامت ترددکنندگان از گذرگاههای مرزی است که شامل مسافران، رانندهها و خدمه وسایل نقلیه مسافری و باری میشود. براساس این تفاهمنامه، مقامهای باصلاحیت دو کشور در گذرگاههای مرزی، پس از معاینات پزشکی ترددکنندگان به آنها نکات بهداشتی را تذکر میدهند، در خصوص مواد غذایی غیربهداشتی و ممنوعه توصیههای بهداشتی ارائه میدهند و در میان آنها کارتهای سلامت با اعتبار محدود یکماهه توزیع میکنند.
مسافرانی که در آنها علائم سرماخوردگی دیده شود، از ادامه سفر و کار در گذرگاهها منع و به مراکز درمانی فرستاده خواهند شد و ادامه سفرشان مشروط به تایید مراکز درمانی است.
وزارتخانههای بهداشت دو کشور توافق کردهاند که نهادهای ذیصلاح دو کشور وسایل باری، محمولهها و کالاها را قبل از ورود به گذرگاههای مرزی، گندزدایی، جوندهکشی، حشرهزدایی و آلودگیزدایی، مهر و موم کنند. در بند دوم این تفاهمنامه همچنان آمده است که بارهای حمل شده پس از تخلیه از وسایل نقلیه نظر به ضرورت یا تایید مقامهای با صلاحیت بهداشتی گندزدایی شود. همچنین کلیه تجهیزات واسط حمل یا جابجایی کالا و مسافر که با بدن ترددکنندگان و کارکنان گذرگاههای مرزی در تماس بوده در پایان هر نوبت کاری نیز گندزدایی شود.
در تفاهمنامه آمده است که «برای وسایل نقلیهای که با رعایت ضوابط بهداشتی مورد تایید طرف دیگر، از مبدا مهر و موم میشوند، ضرورتی به بازگشایی در گذرگاه مرزی نیست.»
وزارتخانههای بهداشت دو کشور توافق کردهاند که برای رعایت اقدامهای بهداشتی مراکز تهیه، توزیع یا عرضه مواد غذایی، استراحتگاهها و اماکن عمومی در گذرگاههای مرزی توسط مقامهای با صلاحیت دو کشور نظارت شود.
همچنین دو طرف توافق کردهاند که برای اطلاعرسانی و آگاهی از پیشگیری بیماری کوویدـ۱۹ تابلوهای آموزشی نصب کنند و در فضای مجازی به صورت گسترده اطلاعرسانی کنند.
نمایندگان وزارتخانههای بهداشت دو کشور برای اجرای این تفاهمنامه نشست هفتهای برگزار میکنند که از طرف ایران مدیر کل امور بینالملل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و از طرف افغانستان نیز مدیر کل امور بینالملل وزارت صحتعامه/بهداشت معرفی شدهاند.
در تفاهمنامه آمده است که هرگونه اجرا و تفسیر این یادداشت تفاهم از طریق مذاکره میان مقامهای دو کشور و از مجاری دیپلماتیک حل و فصل خواهد شد. مدت اعتبار این تفاهمنامه یک ساله است و در صورت ادامه بیماری همهگیر کرونا تمدید خواهد شد.