شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.

رییس مرکز مطالعات سیاسی وزارت خارجه ایران: حفظ حقوق زنان و اقلیت‌ها، خطوط قرمز ایران در افغانستان است

 

محمد کاظم سجادپور، رییس مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه ایران می‌گوید خطوط قرمز جمهوری اسلامی در گفت‌وگوی صلح افغانستان، حفظ دستاوردهای دو دهه گذشته در این کشور و «عدم بازگشت به شرایط پیشین، حفظ قانون اساسی، حفظ حقوق زنان، اقلیت‌ها و جمهوریت» است.

انستیتوی مطالعات استراتژیک افغانستان، شنبه ۳۱ جوزا/خرداد، میزگردی مجازی را زیر عنوان «اجماع منطقه‌ای، دیدگاه ایران؛ صلح افغانستان» برگزار کرد که در آن دو مقام وزارت امور خارجه ایران: سید‌محمد کاظم سجادپور، رییس مرکز مطالعات استراتژیک و رسول موسوی، مدیرکل آسیای غربی وزارت امور خارجه ایران حضور داشتند. همچنان در این میزگرد سیما سمر، وزیر دولت در امور حقوق بشر، کریم خرم، وزیر پیشین وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان و مجیب رحیمی از نزدیکان عبدالله عبدالله نیز سخنرانی کردند.

رسول موسوی، مدیرکل آسیای غربی وزارت امور خارجه ایران گفت، صلح افغانستان متعلق به مردم و دولت افغانستان است و هر پروسه‌ای را که دولت افغانستان مدیریت کند ایران از آن حمایت می‌کند. او افزود: تا زمانی که افغان‌ها در رابطه با صلح به جمع‌بندی و اجماع مشخصی دست نیابند، هیچ کشوری در سطح منطقه نمی‌تواند به این روند کمک کند.

سجادپور گفت: «ایران در تمامی روندهای سیاسی افغانستان کنشگری مثبت و سازنده است و سیاست متوازن را به عنوان خط اصلی» دنبال می‌کند.

سید‌رسول موسوی نیز در این میزگرد گفت: در روند صلح افغانستان باید یک اجماع منطقه‌ای و بین‌المللی شکل بگیرد تا دست‌آوردهای دو دهه گذشته در این کشور حفظ شود، کمک‌های بین‌المللی به افغانستان ادامه پیدا کند و همچنان دولت افغانستان مورد حمایت قرار بگیرد و تقویت شود. او گفت نباید دولت مرکزی در افغانستان تضعیف شود یا سقوط کند زیرا تجربه سال‌های گذشته نشان می‌دهد که اگر دولت مرکزی تضعیف شد کل روند صلح این کشور آسیب خواهد دید.

موسوی ادامه داد: اجماع منطقه‌ای و بین‌المللی باید شامل حمایت از دولت افغانستان باشد و روند صلح این کشور به رهبری، مالکیت و توسط خود مردم و دولت افغانستان، پیش برده شود. رسول موسوی همچنان گفت که صلح در افغانستان باید رهبری واحد داشته باشد و شورای عالی مصالحه ملی که به تازگی شکل گرفته است مرجع رهبری گفت‌وگوهای صلح باشد.

موسوی در پاسخ به این پرسش که آیا جمهوری اسلامی ایران حاضر است همانند نشست بن در ۲۰۰۱، این بار با آمریکا در مورد صلح افغانستان همکاری کند گفت، صلح متعلق به مردم و دولت افغانستان است و ایران هر صلحی را که تحت رهبری و به مالکیت افغان‌ها پیش برده شود حمایت می‌کند. او گفت: این ایران و آمریکا نیستند که برای افغانستان صلح می‌آورند و اگر خود افغان‌ها برای آوردن صلح تلاش کنند تمامی کشورها از جمله ایران از این صلح حمایت می‌کند. او همچنان تصریح کرد، ساختاری که زیر عنوان شورای عالی مصالحه در افغانستان شکل گرفته نه یک تشکیلات دولتی و حزبی بلکه یک ساختار برآمده از درون جریان‌های مختلف افغانستان است. رسول موسوی افزود: این ساختار باید تقویت شود و ایران از آن حمایت می‌کند.

سیما سمر، وزیر دولت افغانستان در امور حقوق بشر در این میزگرد گفت برای صلح افغانستان تفاهم و اجماع منطقه‌ای مهم است و این اجماع نیاز به اعتمادسازی میان دولت‌ها دارد.

مجیب‌الرحمن رحیمی از نزدیکان عبدالله عبدالله نیز گفت تشکیل شورای مصالحه یک نهاد فرا دولتی و نشان‌دهنده اجماع داخلی است. او گفت، بعد از امضای توافقنامه دوحه، یک اجماع بین‌المللی و منطقه‌ای پیرامون صلح افغانستان شکل گرفته است و کشورهای همسایه افغانستان نیز حمایت خود را از صلح افغانستان اعلام کرده‌اند. او گفت، ایران همیشه در کنار مردم افغانستان بوده، علیه تروریسم مبارزه کرده و جمهوری اسلامی نقش سازنده در افغانستان ایفا کرده است.

عبدالکریم خرم، وزیر سابق اطلاعات و فرهنگ نیز گفت، بازیگر اصلی روند صلح افغانستان آمریکا و پاکستان است. او گفت عملکرد آمریکا در بیست سال گذشته در افغانستان باعث بی‌اعتمادی میان کشورهای منطقه شده است و اکنون آمریکا تنها کشوری است با شکل‌گیری امارت اسلامی طالبان موافق است. او خواهان حضور فعال کشورهایی مثل ایران در روند صلح افغانستان شد.

 

تازه چه خبر؟
سازمان حقوق بشر ایران به نقل از منابع آگاه از «مرگ مشکوک» شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در سلول انفرادی زندان تهران بزرگ خبر داد. برادر...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More