پیشبینی رشد اقتصادی منفی ایران برای سالهای ۹۷ و ۹۸
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، گزارشی درباره نرخ رشد اقتصادی ایران متاثر از خروج آمریکا از برجام منتشر کرده است که نشان میدهد رشد اقتصادی ایران، درهرصورت منفی خواهد شد.
این گزارش که نسبتبه آینده ایران خوشبین نیست، نرخ رشد اقتصادی سال آینده را بسیار پایینتر از امسال ارزیابی کردهاست.
بر این اساس، نرخ رشد اقتصادی ایران در پایان امسال، در دو حالت خوشبینانه و بدبینانه به منفی نیم و منفی ۲/۸ درصد میرسد.
نرخ رشد اقتصادی در دوره مذکور، بدون درنظرگرفتن بخش نفت، در حالت خوشبینانه ۱/۹ درصد و در حالت بدبینانه، ۰/۸ درصد پیشبینی شدهاست.
در این گزارش، رشد سال ۱۳۹۸، بین منفی ۳/۸ تا منفی ۵/۵ درصد پیشبینی شده است. این البته در شرایطی است که دولت هیچگونه سیاست فعالی برای خنثیسازی و مقابله فعال با تحریمها نداشته باشد.
مرکز پژوهشهای مجلس تاکید کرده است که بر اساس سناریوی خوشبینانه، صادرات نفت ایران در نیمهدوم سال جاری، افت ۵۰۰ هزار بشکه در روز را تجربه خواهدکرد. در سناریوی بدبینانه، کاهش صادرات نفت ایران در نیمهدوم سال، روزانه یکمیلیون بشکه درنظرگرفته شدهاست.
در این گزارش آمدهاست: «از تابستان امسال، افت ۲۲ درصدی تولید خودرو و افت ۲/۵ درصدی سایر صنایع بهجز صنایع غذایی، شیمیایی و فلزات اساسی و همچنین کاهش ۹ درصدی واردات در نیمهدوم سال پیشبینی میشود.»
این گزارش سال گذشته (۱۳۹۶) را از لحاظ رشد اقتصادی، بهترین سال دهه اخیر عنوان کرده که با کمترین شوکها مواجه بودهاست. در این سال، تولید ناخالص داخلی، رشد ۳/۷ درصدی داشته و رشد اقتصادی با احتساب نفت، ۴/۶ درصد بودهاست.
مرکز پژوهشهای مجلس در پایان گزارش خود توصیه کردهاست: «آنچه اهمیت مییابد این است که بخشهایی در اولویت سیاستگذاری قرار گیرند که علاوهبر وابستگی کمتر به واردات، از پیوندهای قویتر با سایر بخشهای اقتصادی و لذا توانایی بیشتری در ایجاد تحرک در اقتصاد برخوردار باشند.»
این گزارش میافزاید: «بدیهی است اگر دولت سیاستهای مناسبی را برای فعالساختن بخشهای مزبور بهویژه بخش مسکن، درپیش بگیرد، اثر کاهش صادرات نفت بر رشد اقتصادی کمتر خواهد بود و کشور میتواند آثار تحریم را خنثی کند.»
اقتصاد ایران که در سالهای ۹۱ و ۹۲ بهدلیل سیاستهای دولتی و تحریمهای اقتصادی، نرخ رشد منفی را تجربه کرده بود، در سالهای بعد، احیا شد. اما با اعمال تحریمهای آمریکا، بیم آن میرود که شرایط نامناسب اقتصادی دوباره بر ایران حاکم شود.
آمریکا پس از خروج از برجام در اردیبهشتماه، اعلام کرد که قصد دارد فروش نفت ایران را به نزدیک صفر برساند.