گرانی ۸۳ درصدی مسکن در تهران نسبتبه مهر ماه سال گذشته
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران «گزارش مهرماه معاملات مسکن شهر تهران» را منتشر کرده است که براساس این آمار، قیمت مسکن در شهر تهران، مهرماه سال جاری نسبتبه ماه مشابه سال گذشته، افزایشی بیش از ۸۳درصدی داشته است.
براساس این گزارش، در مهرماه سال جاری، قیمت هر مترمربع مسکن در شهر تهران، بهطور متوسط ۸۶/۱ میلیون ریال بود. این متوسط قیمت نسبتبه ماه گذشته (شهریورماه سال ۹۷) نیز شاهد افزایشی ۶/۴ درصدی بوده است.
براساس این گزارش، در مهرماه سال جاری، حدود ۹۴۰۰ واحد مسکونی معامله شده است که این تعداد، نسبتبه ماه گذشته (شهریور ماه) نشاندهنده ۹/۵درصد کاهش و نسبتبه مهرماه سال گذشته، ۳۲/۳ درصد کاهش نشان میدهد.
پیش از این روزنامه جامجم، وابسته به صداوسیما، در گزارشی نوشته بود که «افزایش قیمت مسکن در ماههای گذشته بهویژه پایان تابستان، موجب شده تا معاملات بازار مسکن در کشور بهویژه تهران، با کاهش روبرو شود، بهنحوی که اقشار متوسط جامعه نیز توانایی خرید مسکن را در شهر تهران ندارند».
براساس گزارش بانک مرکزی از بازار مسکن، از ابتدای سال ۹۷ تاکنون، بیشاز ۸۴هزار واحد مسکونی در تهران معامله شده است. با وجود کاهش ۱۴/۹ درصدی تعداد معاملهها نسبتبه هفتماهه اول سال ۹۶، در این مدت، متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی، نسبتبه سال گذشته، افزایشی بیش از ۵۵ درصد داشته و به ۷۱میلیون ریال در هر متربع رسیده است.
همزمان قیمت متوسط اجارهخانه در تهران نیز نسبتبه ماه مشابه سال قبل، رشدی ۱۲/۶ درصدی داشته است.
حسن روحانی روز شنبه پنجم مهرماه، در جریان جلسه رای اعتماد به چهار وزیر پیشنهادی، گفته بود که «اگر مشکل مسکن حل شود، ایران یکی از ارزانترین کشورهای جهان است». رییسجمهور با اشاره به اینکه فعالیت دولت در بخشهایی چون راه، راهآهن، کشتیرانی و هواپیمایی «نسبتا خوب» بوده است، افزود: «اما دولت در زمینه مسکن بدهکار مردم است و باید مساله مسکن را جبران کند.»
براساس آماری که دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی درباره وضعیت بازار مسکن شهر تهران در شهریورماه را منتشر کرده بود، در آن ماه نیز معامله مسکن نسبتبه زمان مشابه سال گذشته، ۳۳ درصد کاهش داشت، اما قیمتها در همین مدت، رشدی ۷۳ درصدی داشتهاند.
پیش از این محمدرضا رضایی، رییس کمیسیون عمران مجلس، گفته بود بازار مسکن در حال حاضر «در هالهای از ابهام و رکود» است و در صورت اعمالنشدن ابزار نظارتی «با افزایش شدید قیمت روبهرو خواهیم شد». به گفته او، راهحل این مشکل «به تعادل رساندن» عرضه و تقاضا است.
به گفته این نماینده مجلس ادامه روند کنونی در کاهش تولید مسکن، باعث افزایش قیمت در «آیندهای نزدیک» خواهد شد، ضمن اینکه در حال حاضر، افزایش قیمت مصالح ساختمانی «بازار ساختوساز را تحت تاثیر قرار داده است».
دولتهای مختلف در جمهوری اسلامی از روشهای مختلفی برای کنترل بازار مسکن استفاده کردند، ازجمله تلاش دولت محمود احمدینژاد برای خانهدار کردن مردم با پروژه «مسکن مهر» که پس از آغاز این پروژه، به گفته کارشناسان «قیمت مسکن ۵۰۰ درصد و قیمت زمین ۷۰۰ درصد در کلانشهر تهران رشد کرد».
چندماه پیش، قبلاز «نوسانات ارزی» اخیر، اعلام شده بود که برای تکمیل پروژه مسکنمهر، دولت نیاز به ۱۱هزار میلیارد تومان بودجه دارد.
علاوهبر این طرح «مسکن اجتماعی» در دولت جدید نیز بهدلیل اختصاص نیافتن بودجه، اجرایی نشده است، ضمن اینکه در براساس آمار در پنج سال گذشته «تولید مسکن روند نزولی داشته و اخیرا به یکسوم تقاضای مطلق رسیده است» و در حال حاضر، براساس تخمینها هر سال ۳۲۰هزار واحد مسکونی در ایران تولید میشود، اما «طبق طرح جامع مسکن، ایران سالیانه حداقل به یک میلیون مسکن نیاز دارد».