گزارش مرکز پژوهشهای مجلس از مرز ریالی فقر در ایران
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی گزارشی از مرز «ریالی فقر» در ایران در سال ۱۳۹۵ منتشر کرده است که بر اساس آن خط فقر ماهانه یک خانواده چهار نفره در بیشترین حد آن در تهران دو میلیون و ۷۶ هزار تومان بوده است.
به نوشته روزنامه «دنیای اقتصاد»، در این گزارش با توجه به گروهبندی استانها، چهار خط فقر برای مناطق شهری و پنج خط فقر برای مناطق روستایی ارائه شده است.
همچنین در این گزارش آمده است که کمترین میزان خط فقر شهری ماهانه یک خانوار چهار نفره در سال ۱۳۹۵ در ایران ۹۸۳ هزار تومان بوده است.
این گزارش میافزاید که در مناطق روستایی استان تهران و البرز، بیشترین خط فقر ماهانه یک خانوار چهار نفره، یک میلیون و ۱۶۷ هزار تومان بوده که این رقم نیز برای دورافتادهترین روستاهای کشور ۵۴۳ هزار تومان گزارش شده است.
«دنیای اقتصاد» با اشاره به اینکه «مجلس گزارش خود را به سال جاری تعمیم نداده» نوشته است که بر اساس برآورد این روزنامه، در آبان ماه سال ۱۳۹۷ خط فقر ماهانه برای خانواده چهار نفره شهری تهران حدود سه میلیون و ۲۰۰ هزار تومان و این رقم برای سایر شهرها حداقل یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است.
این روزنامه با به روز کردن ارقام نوشته است که خط فقر ماهانه برای خانواده چهار نفره روستایی در استان تهران و البرز، یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان بوده که این رقم برای روستاهای مناطق محروم ۸۳۱ هزار تومان برآورد میشود.
روش مورد استفاده مجلس ایران در این پژوهش، روش هزینه حداقل نیازهای اساسی تکراری (Cost of Basic Needs) است. در این روش یک سبد خوراکی بهعنوان مرجع انتخاب میشود که تامینکننده ۲۱۰۰ کیلوکالری است. سپس هزینه دستیابی به این سبد برای فقرا بر اساس دادههای موجود، استخراج میشود.
در این پژوهش، بهجای برآورد خط فقر کشوری (شهری و روستایی)، ۹ خط فقر (چهار خط فقر شهری و ۵ خط فقر روستایی) محاسبه شده است. به این منظور از روش هزینه نیازهای اساسی تکراری استفاده شده، با این تفاوت که نوآوریهایی که مرتبط با ویژگیهای جغرافیایی ایران است، بهکار بسته شده است.
بر این اساس، استانهای دارای بردار قیمتی مشابه در مواد غذایی و مسکن را در یک گروه (خوشه) تعریف کرده و خط فقر برای هر گروه بهطور جداگانه محاسبه شده است.
محاسبات روزنامه «دنیای اقتصاد» نشان میدهد که بر اساس آمارهای بانک مرکزی ایران، تورم در آبانماه ۱۳۹۷، نسبت به سال ۱۳۹۵ به میزان ۵۳ درصد افزایش یافته است.