یک نفتکش حامل نفت ایران در سواحل مالزی پهلو گرفت
همزمان با دیدار یک مقام رسمی خزانهداری آمریکا از سنگاپور و هشدار به دولتهای منطقه در خصوص تجارت نفتی با ایران، رویترز روز جمعه ۹ فروردین، با استناد به دادههای ردیابی کشتیها، از پهلو گرفتن یک تانکر حاوی سوخت (نفت کوره) ایران در سواحل مالزی خبر داده است.
ساعاتی قبل از آن، سیگال مندلکر، معاون امور تروریسم و امور مالی در وزارت خزانهداری آمریکا در سفر به سنگاپور از کشورهای منطقه خواست تا نسبت به «شیوههای مختلف ایران برای فریب جامعه بینالمل در ارتباط با فروش نفت» هشیار باشند.
اشاره این مقام آمریکایی احتمالا به گزارش ده روز پیش رویترز است. رویترز ۲۰ مارس در گزارشی ویژه از عزیمت نفتکشهای حاوی سوخت ایران که با مدارک جعلی، عراقی خوانده شدهاند به سنگاپور خبر داده بود.
گفته میشود در این مسیر محمولهای که به مقصد سنگاپور در حرکت بوده از تانکری به تانکر دیگر جابجا شده است.
یکی از کشتیها با نام «مارشال زد» با ظرفیت ۱۵۰ هزار لیتر، نفت ایران را از نفتکشی در اطراف امارات متحده عربی تحویل گرفته و کمی بعدتر، در فوریه محموله خود را به تانکر لیبیایی دیگری در بندر مالاکا در مالزی منتقل کرده است.
دادههای مربوط به ردیابی کشتی مارشال زد حاکی از آن است این کشتی در ۲۰ مارس ۹ متر در آب فرو رفته بود حال آن که در ۲۲ مارس این مقدار به ۱۵/۹ متر افزایش یافته بود، که ظاهرا از پر شدن مخازن کشتی و سنگین شدن آن حکایت دارد.
با اینکه مشخص نیست مالک کشتی مارشال زد چه شخص یا شرکتی است اما احتمالا به دلیل کمک به ایران در دور زدن تحریمها به دام افتاده است.
با وجود تحریمهای آمریکا، گزارش ماه مارس رویترز حکایت از آن دارد که نفت ایران طی ماههای گذشته به شیوههای مختلف و از طریق واسطهها و دلالان معامله شده است.
در پی خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت ۹۷ و بازگشت تحریمها علیه ایران، هشت کشور ژاپن، کره جنوبی، چین، هند، ژاپن، تایوان، ترکیه، ایتالیا و یونان از نوامبر گذشته (آبانماه) به شرط کاستن از میزان واردات نفت از ایران، مشمول معافیت شش ماهه از تحریمهای نفتی آمریکا شدند. معافیتی که کمتر از ۴۰ روز دیگر (۱۴ اردیبهشتماه) به پایان میرسد.
مقامهای کره جنوبی که به تمدید دوباره معافیت از تحریمهای آمریکا علیه ایران چشم دوختهاند، قرار است روز جمعه با مقامهای وزارت خارجه ایالات متحده آمریکا درباره معافیت از تحریم نفتی ایران گفتوگو کنند.
در حالی که برخی منابع از عزم آمریکا برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران خبر میدهند ، برخی دیگر هدف واشنگتن را کاهش ۲۰ درصد دیگر از صادرات نفتی ایران و رساندن آن به کمتر از یک میلیون بشکه در روز اعلام کردهاند.
در همین حال برایان هوک، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران روز چهارشنبه ۷ فروردین گفت که سیاست آمریکا این است که به هیچ کشور دیگری معافیت نفتی از تحریمهای ایران داده نشود.