۷۹ میلیارد دلار یارانه پنهان در ایران
رییس مرکز پژوهشهای مجلس میگوید که بر اساس برآورد این مرکز، حجم یارانههای پنهان به ۷۹ میلیارد دلار در سال بالغ میشود.
یارانه پنهان، یارانهای است که دولت برای کاهش قیمت کالاها و خدمات، اعم از سوخت، آب، برق، مواد خوراکی، سیستم حمل و نقل، دارو و غیره متقبل میشود. نمونه بارز یارانه آشکار نیز یارانههای نقدی است که به حساب ایرانیها ریخته میشود.
او گفت که برآورد دولت نیز حاکی است که حجم یارانههای پنهان ۹۰۰ هزار میلیارد تومان است.
به گزارش سایت رسمی مرکز پژوهشهای مجلس، کاظم جلالی رئیس این مرکز چهارشنبه ۱۹ دی ماه گفت که بخش قابلتوجهی از یارانهها به دست نیازمندان اصلی نمیرسد و هر کسی مصرف بیشتری دارد، یارانه بیشتری نیز مصرف میکند؛ «به طور نمونه شخصی که ۳ خودرو دارد،۳ برابر شخصی که یک خودرو دارد، یارانه بنزین میگیرد و خانوارهایی که فاقد خودرو هستند از این یارانه هیچ بهرهای نمیبرند.»
جلالی در ادامه گفت که بالاترین دهک درآمدی جامعه به طور متوسط ماهانه ۹۵ لیتر بنزین (با قیمت فعلی بنزین معادل ۹۵هزار تومان) مصرف میکند در حالی که این میزان برای دهک پایینی جامعه ماهانه ۴ لیتر (معادل ۴ هزار تومان) است و این بدان معناست که دهکهای ثروتمند بیشترین سهم را از یارانه دریافت میکنند.
رییس مرکز پژوهشهای مجلس با بیان اینکه براساس بررسیها میتوان آب و برق و گاز را برای افرادی که در سطح استاندارد مصرف میکنند مجانی کرد، یادآور شد: به عنوان مثال میتوان میزانی را برای مصرف برق مشخص کرد تا افرادی که تا این میزان مصرف میکنند بهای برق آنها رایگان باشد و افرادی که مصرف بالاتری دارند هزینه آن را پرداخت کنند.
بر اساس آخرین آمارهای بانک جهانی، ایران در سال ۲۰۱۷ بیشترین میزان یارانه انرژی را در جهان داشته است.
ایران سال ۲۰۱۷، حدود ۱۶/۳ میلیارد دلار یارانه گاز، ۱۲/۳ میلیارد دلار یارانه برق و ۱۶/۵ میلیارد دلار یارانه سوخت (بنزین و غیره) داشته است.
بر اساس برآورد صندوق بین المللی پول، تولید ناخالص داخلی ایران در سال ۲۰۱۹ حدود ۳۳۴ میلیارد دلار خواهد بود. با چنین اقتصاد کوچکی که حدود یک سوم اقتصاد ترکیه است، ایران تقریبا دو برابر ترکیه مصرف انرژی دارد.
بر اساس برآورد شرکت بریتیش پترولیوم، مصرف انرژی ایران سالانه ۲۷۵ میلیون تن (روزانه ۵.۵ میلیون بشکه) معادل نفت خام است، در حالی که این رقم برای ترکیه تنها ۱۵۷ میلیون تن است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، ابوالفضل کیانی مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی ایران نیز اعلام کرده است که در ایران مصرف انرژی ۲/۵ برابر میانگین جهانی و ۱۰ برابر مصرف انرژی در کشورهای پیشرفته است.
این گزارش در ادامه به اظهارات حامد حوری جعفری رئیس پژوهشکده فناوری موسسه مطالعات انرژی اشاره کرده است که میگوید در کشور روزانه معادل ۵ میلیون بشکه معادل نفت، انرژی مصرف می شود. او گفته «تنها ۳/۶ میلیون بشکه معادل نفت از این انرژی مصرفی به دست مصرف کننده میرسد که این به معنای هدر رفت معادل ۲/۲ میلیون بشکه نفت در روز در بخش انرژی است».
آقای کیانی میگوید که «بحران انرژی در ایران کمتر از ۱۰ سال دیگر رخ خواهد داد».