
جنوب آفریقا در خطر «مرگبارترین» سیل و طوفان
طوفان و سیل در موزامبیک و زیمبابوه، واقع در جنوب شرق آفریقا طی هفته گذشته، بر اساس آخرین آمار، دستکم ۳۰۰ کشته برجای گذاشته است و هزار و سیصد نفر نیز زخمی شدهاند.
امدادگران در تلاشند تا هزاران آوارهای را که روی درختان یا سقف خانهها پناه گرفتهاند، نجات دهند.
فیلیپ نایوسی، رئیس جمهوری موزامبیک، روز سهشنبه، از بیش از دویست کشته در این کشور خبر داد و سه روز عزای عمومی اعلام کرد. او در عینحال اعلام کردهکه آمار کشتههای توفان موسوم به آیدای می تواند به هزار نفر برسد.
رئیس جمهوری موزامبیک همچنین گفت که ممکن است تعداد قربانیان سیل در این کشور در روزهای آینده، از هزار کشته نیز فراتر رود.
در زیمبابوه، کشور همسایه موزامبیک هم جسد دستکم صد قربانی سیل پیدا شده است. یک مقام دولتی در این کشور گفت که برخی از اجساد همچنان شناور هستند و ممکن است سیل آنها را به کشور موزامبیک ببرد.
سازمان غیر دولتی Care اعلام کرده که این طوفان و سیل ممکن است مرگبارترین طوفان و سیل در جنوب آفریقا باشد.
یک سخنگوی دفتر امور انساندوستانه سازمان ملل متحد در ژنو نیز از یک «فاجعه بزرگ» خبر داد.
موزامبیک با هفده میلیون نفر جمعیت، یکی از فقیرترین کشورهای جهان است. این کشور در مارس سال ۲۰۰۰ نیز قربانی یک سیل مرگبار شده بود. در آن سال، سیل هشتصد کشته و دستکم پنجاه هزار آواره برجای گذاشت.
وزارت محیط زیست موزامبیک اعلام کرده که در مرکز این کشور سیل مساحتی به شعاع صد کیلومتر را کاملا فراگرفته و ۳۵۰ هزار نفر در این بخش از موزامبیک محصور شدهاند.
یک امدادگر نیز به خبرگزاری فرانسه گفت که دسترسی به بعضی از روستاها نیز مسدود شده است.
بر اساس گزارشها نود درصد شهر ساحلی بیرا، با چهارصد هزار نفر جمعیت، که دومین شهر پرجمعیت موزامبیک به شمار میرود آسیب دیده است. سرعت توفان در این شهر دویست کیلومتر بر ساعت گزارش شده است.
با توجه به ادامه یافتن بارش باران و طوفان در روزهای آینده، به نظر نمیرسد که این وضعیت بهبود یابد. در این شرایط، برنامه جهانی غذا، نهادی که زیر نظر سازمان ملل متحد فعالیت میکند، عملیات کمک به بیش از نیم میلیون نفر را آغاز کرده است.
در زیمباوه، رئیس جمهوری این کشور روز سهشنبه ۱۹ مارس از یکی از مناطقی که بیشترین آسیب را از سیل و طوفان دیده، بازدید کرد.
با این حال، کمبود امکانات، کمکرسانی به سیلزدگان را با مشکل مواجه کرده است. یکی از ساکنان به خبرگزاری فرانسه گفت: «ما درخواست ده هلیکوپتر را کردیم، اما فقط یک هلیکوپتر فرستاده شد.»
سازمان عفو بینالملل، از جامعه بینالمللی خواسته تا در برابر این فاجعه بسیج شوند، همچنین در برابر پیامدهای تغییرات اقلیمی.
اجرای توافق اقلیمی پاریس که قصد داشت سرعت گرمایش زمین را کاهش دهد، با خروج آمریکا با مشکل جدی مواجه شده است.