فارین پالیسی: منشاء آشوبهای امروز خاورمیانه، سیاستهای اوباماست
نشریهی آمریکایی فارین پالیسی، امروز پنجشنبه، ۲۵ خردادماه در سرمقالهای مینویسد که سرچشمهی همهی آشوبهای امروز در خاورمیانه، سیاستهای باراک اوباما برای دور نگهداشتن آمریکا از این منطقهی مهم است.
فارین پالیسی مینویسد: «درست همانند سال ۱۹۱۴ در اروپا و پیش از آغاز جنگ اول جهانی، خاورمیانه امروز بر لبهی پرتگاه درغلتیدن به یک جنگ نشسته است. پیش از این هم در این منطقهی دیکتاتورزده، جنگ کم نبوده است. جنگهای جاری در سوریه و یمن شاهدی بسنده بر این مدعاست؛ هرچند که در حال حاضر، دامنهی این جنگها تاحدودی در مرزهای این دو کشور محدود شده است.
اما اگر شرایط و صفبندیهای امروز کشورهای منطقه به یک مناقشهی نظامی دیگر ختم شود، ما با جنگی روبرو خواهیم شد که نه کوتاهمدت خواهد بود ونه تمامشدنی؛ اما تصور انفجار بیثباتی در قلب غنیترین سرزمینهای صاحب ذخایر انرژی و سوخت، اقتصاد جهان را به سکته و شوک میاندازد و در کنار آن، تروریستها مانند قارچ از زمین خواهند روئید و قدرتهای خارجی نیز ناچار به دخالت در آن خواهند شد. این یعنی امواج جدیدی از پناهجویان به چهارگوشهی جهان که دنیا را بیثباتتر و فقیرتر خواهد ساخت».
فارین پالیسی میافزاید: «اما منشاء همهی این آشوبها را میتوان در سیاست باراک اوباما، رئیسجمهوری پیشین آمریکا یافت که بهدنبال بیرونکشیدن آمریکا از خاورمیانه بود؛ درست در همان روزهایی که این منطقه در امواج دموکراسیخواهی غرق بود و اعتراضات تودهای در منطقه میتوانست به استقرار حکومتهای مردمی و دموکراتیک برود، اوباما پشتیبانی آمریکا از این جنبشها را برید.
در خلاء رهبری آمریکا برای هدایت این جنبشهای آزادیخواهانه، تنها سرکوبهای خونین نصیب مردم منطقه شد. ازسوی دیگر، مماشات و نزدیکی اوباما با رژیم ایران برای رسیدن به توافق هستهای، اوضاع را پیچیدهتر کرد و جنگ سوریه نیز مواضع و دخالتهای روسیه را در منطقه، مستقیم و افزون کرده است.
در نهایت، البته نمیتوان اوباما را بهتنهایی مسؤول همهی گرفتاریهای امروز خاورمیانه معرفی کرد؛ صلح در كشورهای اين منطقه تنها با جایگزین کردن همزیستی بهجای فرقهگرایی مذهبی و قومی، احترام به حقوقبشر بهجای ثبات به هر قیمت و آفریدن امید بهجای وحشت از آینده، امکانپذیر است».