بنبست استقلال از دو سو
بلافاصله بعد از شکست استقلال در فینال جام حذفی مقابل تراکتور، مدیریت باشگاه استقلال چیزی شبیه بیانیه را درباره شروع اقدامات جدید برای بازگرداندن آندره آ استراماچونی، سرمربی سابق این تیم صادر کرد؛ آن هم در حالیکه وزارت ورزش به عنوان مالک باشگاه استقلال و مرجع تصمیمگیری، پیش از این به طور رسمی ممنوعیت استخدام مربی و بازیکن خارجی جدید در فصل آتی مسابقات را برای دو باشگاه تحت مالکیت خود -استقلال و پرسپولیس- اعلام کرده بود و سپس با دخالت و توصیه سازمان بازرسی، این ممنوعیت با مصوبه سازمان لیگ به تمام باشگاهها ابلاغ شد.
اگر اعلام خبر مذاکرات جدید با استراماچونی فقط یک بازی رسانهای جهت جلوگیری از بروز پیامدهای شکست برای باشگاه استقلال باشد و یا احمد سعادتمند مدیرعامل استقلال با مدیران بالادستی خود در وزارت ورزش برای بازگشت استراماچونی به نوعی توافق کرده باشد، چیزی از بحران استقلال که از روز دوشنبه، بیستوچهارم شهریور در قطر بازیهای خود در لیگ قهرمانان آسیا را آغاز میکند، کم نخواهد کرد.
به تقریب غیر ممکن به نظر میرسد که پس از خداحافظی فرهاد مجیدی، مدیران استقلال ظرف چند روز استراماچونی را جهت عقد قرارداد جدید به تهران آورده و بلافاصله به قطر اعزام کنند تا استقلال با سرمربی جدید مقابل الوحده امارات وارد میدان شود. وقتی جمشید نورشرق رییس کمیته تعیین وضعیت فدراسیون فوتبال در واکنش به بیانیه باشگاه استقلال درباره امکان بازگشت استراماچونی گفت: "با توجه به اینکه استراماچونی قرارداد فصل قبل خود را فسخ کرده، برای پیوستن دوباره باید قرارداد جدید امضا کند و به همین علت مشمول قانون منع استخدام مربی خارجی جدید میشود" در واقع بر ادعای احمد سعادتمند در این باره خط باطل کشید. با این همه در فوتبال ایران از پس هر قانون، متممی میتوان نوشت که اجرای اصل قانون را مختل کند.
برنامه فشرده سه بازی استقلال در قطر که هر کدام به فاصله سه روز از هم برگزار خواهد شد، آن هم در حالی که این تیم در دور رفت مسابقات از سه بازی فقط یک امتیاز کسب کرده و پس از الاهلی عربستان و الوحده امارات در رده سوم جدول قرار دارد، عمق مشکلات تیم در لیگ قهرمانان آسیا را به تصویر میکشد. استقلال در ماههای اخیر حتی پول کافی برای تنخواه گردان هزینههای روزمره و پاداش بازیکنان خود نداشت. در عین حال مشکل بزرگ استقلال برای پرداخت دستمزد استراماچونی نبود کانال بانکی قانونی به دلیل تحریم اقتصادی و امضا نکردن پیمان FATF است و بر همین اثر بود که پیش از این بعضی پرداختها به بازیکنان و مربیان خارجی به صورت نقدی و چمدانی انجام شد و حالا مشخص نیست که سعادتمند با اتکا بر کدام بازوهای قدرتمند در عرصه بینالمللی، میتواند تمام این مشکلات را ظرف چند روز حل کند و تیم را در شرایط طبیعی به قطر بفرستد.
میتوان با دو پیشفرض وضعیت استقلال را در لیگ قهرمانان آسیا گمانهزنی کرد؛ اول اینکه سعادتمند با معرفی یک مربی موقت تیم را به قطر فرستاده و در عین حال امور بازگشت استراماچونی را دنبال کند و یا آنکه ظرف یکی دو روز آینده وزارت ورزش هم اعلام کند بازگشت استراماچونی به لحاظ قانونی ممکن نیست و به دنبال آن سعادتمند ظرف چند ساعت با یکی از گزینههای داخلی توافق کرده و استقلال با سرمربی جدید به قطر برود.
پیشفرض دوم این میتواند باشد که احمد سعادتمند هم بعد از نقشی که در بحران سازی در استقلال داشت از مدیرعاملی استقلال برکنار شده و هیات مدیره سرمربی داخلی جدید را انتخاب و معرفی کرده و استقلال را با او به قطر بفرستد.
حدس زدن نام سرمربی ایرانی جدید برای استقلال حتی پس از امضای قرارداد جدید امیر قلعه نویی با گل گهر سیرجان و حذف نام او از جمع کاندیداها، به طور قطعی ممکن نیست و باید دید قدرت و نفوذ کدام عضو از جمع مدیران استقلال، در وزارت ورزش بیشتر
است و در این صورت از میان گزینهها که هر یک هواخواهانی در هیات مدیره باشگاه دارند، کدامیک به عنوان سرمربی جدید معرفی میشود.
تمام این اتفاقات به طور بالقوه میتواند ظرف ساعات آینده رخ دهد که البته چیزی از وضعیت بغرنج استقلال در قطر کم نمیکند، و از سوی دیگر میتواند چند هفته به درازا بکشد، که تبعات آن برای استقلال در قطر سنگینتر خواهد شد.
در کشاکش این بحران، به نظر میرسد بهترین اتفاق ممکن برای استقلال در قطر مشاهده تلاش حداکثری بازیکنان جهت حفظ اعتبار خود و باشگاه خواهد بود و این یکی از تلخترین خاطرات تاریخ باشگاه استقلال خواهد بود که در آینده بازخوانی میشود.
برای استقلال بنبست از دوسو است و این بیش از آنکه نتیجه عملکرد تفرقه انگیز سعادتمند در روزهای گذشته و یا استعفای مجیدی در واکنش به آن باشد، نتیجه روشهای مدیریتی اعمال شده از سوی وزارت ورزش در باشگاههای دولتی نظیر استقلال است.
در این میان آنچه کمتر مورد توجه قرار گرفته آینده و اعتبار حرفهای فرهاد مجیدی به عنوان یک مربی جوان است که با شکست در فینال حذفی خدشهدار شد. مجیدی که با واکنش قاطع و شتابزده در قبال اقدامات تفرقهانگیز سعادتمند برای استخدام مربی جدید، آن هم در روزهای پیش از بازی سنگین استقلال مقابل پرسپولیس، استعفا داده بود، تیم را در شرایط روانی نامطلوبی هدایت کرد و شکست خورد؛ و حالا در کنار نام مجیدی هر توضیحی درباره دلایل این شکست نوشته شود، چیز زیادی از میزان آسیبی که به اعتبار او وارد شد کم نمیکند.
حتی اگر امروز یا فردا احمد سعادتمند از پست مدیرعاملی استقلال برکنار شود باز هم نمیتوان انتظار داشت که برخلاف رویه های موجود، اینبار مدیری متخصص، مجرب و مسلط بر ظرایف کار مدیریت ورزشی برای استقلال برگزیده شود. در این صورت میلیون ها طرفدار استقلال در کوتاهزمانی نام احمد سعادتمند را هم مثل بسیاری از مدیران قبلی از یاد خواهند برد اما برای رفع سوءاثر عملکرد او در استقلال زمان زیادی لازم است.