شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.
روزنامه‌خوانی ۲۵خرداد

اطلاع‌نرسانی هدفمند دولت

 

فاصله‌گذاری اجتماعی و رعایت پروتکل‌های بهداشتی بسیار کم‌رنگ شده است تا جایی که به گفته مسئولان سلامت، میزان رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی در جامعه به ۲۰ درصد رسیده است. روحانی دیروز در جلسه ستاد مقابله با کرونا گفت که مراقبت مردم در مبارزه با کرونا کاهش یافته است و از احتمال بازگشت محدودیت‌های کرونایی خبر داد. روزنامه شهروند از قول استاندار تهران گزارش داده که پایین‌ترین رتبه در رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی مربوط به استان تهران است. علیرضا زالی، رئیس ستاد مقابله با کرونا هم در اواخر اردیبهشت ماه گفته بود فقط ۱۰ درصد تهرانی‌ها کرونا را جدی می‌گیرند. 

در گزارش شهروند به نارضایتی تهرانی‌ها و خستگی آن‌ها از طولانی‌شدن شیوع کرونا و مشکلات اقتصادی مردم اشاره شده است.

روزنامه جمله اما مسئولان را مقصر بی‌توجهی مردم می‌داند و با تیتر «اطلاع‌‌نرسانی هدفمند» براین تاکید دارد که برخوردهای سلیقه‌ای مسئولان و عدم اطلاع‌رسانی هدفمند پیرامون خطری که جان مردم را تهدید می‌کند باعث این وضعیت است. جمله می‌نویسد مردم حق دارند بدانند که چه خطری با چه میزان آن‌ها را تهدید می‌کند. عادی‌انگاری و ارائه آمارهای هدفمند تنها پاک کردن صورت مساله‌ای است که می‌تواند یک بحران انسانی را در پی داشته باشد.

روز گذشته دو روایت متضاد از رشد اقتصادی سال ۹۸ منتشر شد. از یک‌سو رئیس کل بانک مرکزی گفت که رشد اقتصادی مثبت است و همزمان مرکز آمار ایران در تازه‌ترین گزارش خود خبر داد اقتصاد ایران رشد منفی ۷ درصدی را در سال ۹۸ تجربه کرده است. 

روزنامه جهان صنعت این«آشفتگی آماری» را تیتر کرده و نوشته داده‌های مرکز آمار تاییدی است بر رکود اقتصادی که در تمام فصول سال گذشته شاهد بودیم.  جهان صنعت همچنین مصاحبه‌ زنده اینستاگرامی محمدجواد ظریف با فرید مدرسی، روزنامه‌نگار را منتشر کرده که در ادامه به آن می‌پردازیم. 

انتشار گزارش دبیرکل سازمان ملل متحد که در آن جمهوری اسلامی ایران را به نقض تحریم‌های تسلیحاتی متهم کرده، موضوع صفحه نخست روزنامه اعتماد است. سردبیر اعتماد با تیتر «گزارش سفارشی» هشدار وزارت امور خارجه ایران را منعکس کرده که گزارش آنتونیو گوترش را «سفارشی» توصیف و خطاب به دبیرخانه سازمان ملل گفته در سناریوی آمریکا مشارکت نکنید. 

دلار از مرز ۱۸ هزار تومان هم گذشت. مصباحی‌مقدم، عضو مجمع تشخیص مصلحت به مردم‌سالاری گفته که جهش نرخ ارز ربطی به تحریم‌ها ندارد. به گفته مصباحی مقدم حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد مشکلات اقتصاد ایران ناشی از تحریم‌هاست. 

اما جهش ارز، بازار خرید را از رونق نینداخته است. روزنامه استانی اصفهان زیبا خبر داده که اصفهانی‌ها برای خرید دلار ۱۸ هزار تومانی هم در خیابان سپه صف بستند.

برویم سراغ خبرهای بیشتر.

ترامپ ماندنی است

 

برای اولین بار، ظریف وزیر امور خارجه در یک مصاحبه زنده (لایو) اینستاگرامی شرکت کرد و به سوالات فرید مدرسی روزنامه‌نگار اصلاح‌طلب پاسخ داد. به گزارش جهان صنعت «اینترنت وزارت امور خارجه به قدری ضعیف بود که بعد از ۴۰ دقیقه تاخیر تازه صدای آقای وزیر وصل شد و خبری از تصویر نبود. نهایتا بعد از چندین بار قطع و وصل و یک و ساعت و نیم تاخیر، ظریف روی خط آمد.»

پیش‌بینی ظریف از نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا این است که ترامپ ماندنی است و شانس انتخاب مجدد او بیش از ۵۰ درصد است. ظریف گفته بعد از اتمام مسئولیتش در دولت به دانشگاه برمی‌گردد و برنامه‌ای برای انتخابات ۱۴۰۰ ندارد. 

جهان صنعت در گزارش دیگری با اشاره به اینکه «برخی گمانه کاندیداتوری ظریف در انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ را مطرح کردند.» نوشته این آخرین تیر اصلاح‌طلبان است . ضمن اینکه اصولگرایان برای گرم کردن تنور انتخابات از ورود ظریف استقبال می کنند.

 

۵ گزینه ایران پس از تمدید تحریم تسلیحاتی 

 

از نگاه کیهان، ایران در صورت تمدید تحریم‌های تسلیحاتی دست بسته نیست و ۵ گزینه روی میز دارد که به تعبیری «اقدام متقابل» است.  ۱- محدود کردن بازرسی‌ها ۲- افزایش سطح غنی‌سازی به ۲۰ درصد  ۳- عدم اجرای پروتکل الحاقی که پایه توافق برجام بود  ۴- خروج از ان.پی.تی 

که با توجه به اظهارات علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی،  یکی از گزینه‌های روی میز ایران است ۵- خروج از برجام کیهان یادآور شده که حسن روحانی ۱۷ اردیبهشت سال جاری در نشست کابینه گفت که لغو تحریم تسلیحاتی، جزو لاینفک برجام است و اگر تحریم تسلیحاتی به هر عنوانی بازگردد، عواقب وخیمی برای سران ۱+۴ خواهد داشت. کیهان در پایان این گزارش نتیجه می‌گیرد که اگر انفعال اروپایی‌ها در مقابل آمریکا ادامه داشته باشد، ایران هم دست بسته نمی‌ماند و پاسخی درخور خواهد داد.

 

جهش نرخ ارز ربطی به تحریم ندارد

 

به گفته مصباحی مقدم، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام چاپ پول بدون پشتوانه و عدم دسترسی به حساب‌های خارجی توسط بانک مرکزی باعث بالارفتن پایه پولی شده و در نتیجه تورم و جهش نرخ ارز و طلا را ایجاد کرده است. 

بنابر مطالعه پژوهشی اتاق بازرگانی ایران، تنها حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد از مشکلات اقتصاد ایران ناشی از تحریم‌هاست. مصباحی مقدم می‌گوید این پژوهش قدیمی شده و به باور او اکنون مشکلات کشور نه از تحریم بلکه ناشی از مدیریت غلط اقتصادی است. 

مصباحی مقدم که با حکم علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی در مجمع تشخیص حضور دارد خبر داده که ذخیره اسکناس بانک مرکزی در دوره اخیر به بالاترین حد خود در طول تاریخ تشکیل بانک مرکزی در ایران رسیده است. او گفته، زمانی که ارز به صورت چند برابری جهش و پس از آن ریزش کرد، بانک مرکزی از فرصت استفاده کرد و از طریق صرافی‌ها تا توانست ارز (اسکناس) خرید و در واقع ارز بنگاه‌های اقتصادی و مردم را جمع‌آوری کرد و از این جهت ذخیره نقدی بانک مرکزی بسیار اطمینان‌بخش است. 

مصباحی مقدم گفته استقراض دولت و استقراض بانک‌ها از بانک مرکزی، عامل رشد نقدینگی در کشور و در نتیجه بحران اقتصادی است. یکی از اشکال استقراض دولت، برداشت از صندوق توسعه ملی است که  بعد از دستور رهبر، بانک مرکزی معادل ریالی آن را اسکناس چاپ می‌کند. 

مصباحی مقدم از اقتصاد مقاومتی دفاع می کند و می‌گوید تحریم باعث شکوفایی برخی ظرفیت‌های اقتصادی و دانش‌بنیان شده است.

 

کره جنوبی در تجارت با ایران خطر می‌کند

 

در روزهای اخیر کره جنوبی از سوی رئیس جمهور و رئیس بانک مرکزی متهم است که بدهی۷  میلیاردی‌اش به ایران را پس نداده؛ روزنامه اعتماد اولین روزنامه‌ای بود که ماجرای بدهی کره‌ را تیتر یک کرده بود و در گزارشی نوشت که بدقولی کره می‌تواند به ۶۰ سال رابطه حسنه لطمه بزند. 

امروز سفیر کره جنوبی در تهران یادداشتی برای روزنامه اعتماد فرستاده و یادآور شده دو هفته پیش کره جنوبی اولین صادرات بشردوستانه به ایران را انجام داده که در شرایط تحریم‌ها اصلا کار آسانی نبوده است. 

سفیر کره جنوبی در تهران از مشکلات تحریم علیه بانک‌های کره‌ای نوشته و اینکه در آخرین مورد یکی از بانک‌های کره‌ای مجبور به پرداخت ۸۶ میلیون دلار جریمه به دلیل نقض یکی از آیین‌نامه‌های قوانین تحریم آمریکا علیه ایران شده است. 

به نوشته یوجانگ هیان خطر تجارت با ایران زیاد شده، با این همه دولت کره علاقه‌مند به ادامه تجارت با ایران است و تلاش کرده کانال‌های تجارت در حوزه کالاهای بشردوستانه مثل دارو و تجهیزات پزشکی را با ایران پیگیری کند. 

سفیر کره جنوبی از بازگشایی کانال تجاری جی ال ۸ برای ورود کالاهای بشردوستانه به ایران خبر داده و نوشته ارزش مالی اولین محموله بشردوستانه به ایران معادل ۵۰۰ هزار دلار بوده که آخر ماه مه به ایران تحویل داده شد.  او همچنین به حضور شرکت‌های کره‌ای لوازم خانگی اشاره کرده و نوشته که به خاطر تحریم‌ها، شرکت‌های کره‌ای نمی‌توانند برای آنچه به ایران می‌فروشند پول دریافت کنند پس فروش کالا متوقف شده اما شرکت‌های سامسونگ، ال جی (LG)، اسکی (SK) و دالیم (Daelim) دفاتر خود را در ایران باز نگه داشتند و برای کارمندان محلی فرصت اشتغال ایجاد کردند. درحالیکه سایر شرکت‌های خارجی، ایران را ترک کردند.

 

لوازم خانگی؛ گرانی یا گران فروشی

 

به گزارش اقتصاد سرآمد بازار کالاهای خارجی که به صورت قاچاق وارد شدند تا ۱۰۰ درصد افزایش قیمت داشته است. شرکت‌های تولیدی کالاهای ایرانی هم در سال جاری حداقل سه بار به مدت ۵-۴ روز فروش خود را متوقف کردند و بعد از آن هربار بین ۵ تا ۱۰ درصد قیمت خود را افزایش دادند تا جایی که  ۳۰ تا ۵۰ درصد بعد از کرونا قیمت کالاهای ایرانی گران‌تر شده است. به گفته یکی از مغازه‌داران بازار تهران، برخی کالاهای قاچاق مربوط به قبل از خروج برندهای کره‌ای است و قیمت‌شان تا ۱۰۰ درصد نسبت به قبل از عید افزایش داشته است. 

جهش صد درصدی بازار لوازم خانگی نه تنها اهالی پایتخت بلکه مشهدی‌ها را هم گرفتار کرده است. روزنامه شهرآرا گزارش میدانی تهیه کرده از قیمت لوازم خانگی در بازار اطلس و خیابان سعدی مشهد و از قول فروشندگان مغازه‌ها نوشته که کالاها دست کلی فروش‌هاست و آن‌ها هر قیمتی دلشان بخواهد اعلام می‌کنند و اجناس خارجی در بازار پیدا نمی‌شود و باید از طریق بنکداران بخرند. به گفته فروشنده‌ها، بیشتر اجناس خارجی حدود ۸۰ درصد افزایش قیمت داشته‌اند و محصولات تولید داخلی نیز ۶۰ درصد گران شده‌اند.

 

خانه‌های خالی در تور مالیات؟ 

 

امروز همچنین قرار است همه طرح‌های دولت برای تنظیم بازار مسکن و مهار رشد قیمت و اجاره بها در جلسه هیات دولت به بحث گذاشته شود. روزنامه دنیای اقتصاد بررسی کرده آیا خانه‌های خالی در تور مالیات دولت می افتند یا نه؟ این راه حل دولت برای مهار قیمت مسکن است و دو فرمول برای گرفتن مالیات مطرح شده؛ اول اینکه از طریق کدهای رهگیری، خانه‌های خالی شناسایی شوند و از سال دوم به بعد مشمول مالیات معادل مالیات بر اجاره خواهند شد و تصاعدی هرسال بالاتر می‌رود. فرمول دوم اینکه تمام خانه‌هایی که از سال ۹۵ تا‌کنون خالی مانده مشمول پرداخت مالیات شود. 

 اما به باور برخی کارشناسان، نرخ مالیات بر خانه‌های خالی با فرمول فعلی بازدارنده نیست و باید براساس ضریبی از قیمت روز واحدهای مسکونی تعریف شود. با این همه مشکل چگونگی شناسایی آن واحدهای خالی است. دو سازمانی که اطلاعات کلیدی مربوط به تعداد خانه‌های خالی و هویت مالکان آنها را در اختیار دارند سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و همچنین سازمان امور مالیاتی هستند. از آنجا که سازمان ثبت اسناد و املاک کشور زیر‌مجموعه قوه‌ قضائیه است، دسترسی دولت سخت می‌شود 

یافته‌های دنیای اقتصاد نشان می‌دهد دولت مصمم است تا قبل از پایان تابستان، این املاک و مالکانش را شناسایی کند و اجرای قانون مالیات‌گیری را از نیمه دوم سال کلید بزند.

 

بازگشایی تالارهای پذیرایی تهران

 

طرح روی جلد روزنامه امتیاز، کارتون منتخب امروز است. موضوع بازگشایی تالارهای پذیرایی تهران به دلیل عدم رعایت پروتکل‌های فاصله‌گذاری در تهران، منتفی است و اینکه تالارها بسته می‌ماند. کارتونیست روزنامه امتیاز، عروسی مجازی و بدون جشن و تالار را به تصویر کشیده است.  

 

روزنامه‌نگار
تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More