شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.
روزنامه‌خوانی ۳ تیر 

افغان‌ها؛ بمانید اما بی‌حساب و کتاب

 

روزنامه جهان صنعت که زمانی از روزنامه‌های نزدیک به دولت روحانی محسوب می‌شد چنان از بی تدبیری‌های اقتصادی دولت به فغان آمده که در واکنش به دلار ۲۰ هزار تومانی تیتر زده «کاش به عقب برگردیم». گفتنی است «به عقب برنمی‌گردیم» شعار روحانی در انتخابات ۹۶ بود. 

روزنامه آفتاب یزد از افزایش قیمت سیمان خبر داده و نگران است که این «شوک جدید به بازار مسکن» وارد شود و در این فشار گرانی خانه؛ باز هم شاهد بالا رفتن قیمت‌ها باشیم. 

تمام صفحات شرق امروز را جست‌وجو کردم به امید اینکه واکنشی از سوی تحریریه، سردبیر یا مدیر مسئول روزنامه درباره اخراج ده تن از همکارانشان را بیابم اما دریغ از یک توضیح یا یادداشت برای مخاطبان! متاسفانه دیگر روزنامه‌ها هم نسبت به اخراج روزنامه‌نگاران شرق واکنش چندانی نشان ندادند. 

تیتر شرق در مورد مصاحبه این روزنامه با غلامرضا انصاری معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه است که گفته «نگران لباس آبی‌ها هستیم» منظور از لباس آبی‌ها؛ مفسدان اقتصادی است که در جلسات دادگاه‌ها می‌بینیم. امثال بابک زنجانی‌هاست که در نقش دورزننده تحریم، تنها به فکر سوبسید و رانت و پول نفتی‌اند که راحت به دستشان می‌رسد و نه صادرات. 

دیروز خبر آمد که موسس و دو تن از اعضای موسسه خیریه امام علی بازداشت شدند. این خبر برخلاف اخبار بازداشتی‌های سیاسی-امنیتی در اغلب روزنامه‌های کشور منعکس شد. 

روزنامه کیهان که پیش‌تر هم در سال ۹۶ جمعیت امام علی را به خاطر وابستگی این موسسه خیریه به اصلاح طلبان مورد اتهام قرار داده بود، اکنون به دنبال خبر بازداشت اعضای موسسه آنها را «نیکوکاران تبهکار» نامیده است. اما جهان صنعت تبعات برخورد دستگاه‌های امنیتی با ان‌ جی‌ اوها (سازمان‌های غیردولتی) را «دهن کجی به اعتماد عمومی» می‌داند.

روزنامه رسالت لوگویش را صورتی کرده چون در تقویم جمهوری اسلامی روز تولد «حضرت معصومه» روز دختر نامیده می‌شود. این روزنامه اصولگرا هیچ عکسی از دختران ایرانی نگذاشته و به جایش یک طرح مبهم از یک چیز پیچیده در چادر سفید را به تصویر کشیده و از «لزوم بازتعریف نحوه ارزش‌گذاری جایگاه دختران در کشور» نوشته است. وقتی سراغ محتوای گزارش رسالت بروید می‌خوانید که ارزش دختر را تنها در ازدواج خلاصه کرده و ازدواج را در کمبود وام ازدواج! بعد هم ادعا کرده که طرح موضوع افزایش کودک‌همسری، سناریوسازی برای سنگ‌اندازی در مسیر ازدواج و تشکیل خانواده است!

همزمان روزنامه آرمان ملی هم سعی کرده دغدغه‌های اصلی دختران را از نگاه کارشناسان بررسی کند. نبود امنیت، شکاف نسلی میان والدین و فرزندان، نگاه مردسالارانه که تمامی ندارد و فقدان فرصت برابر شغلی از جمله مشکلاتی است که برخی دختران به این روزنامه گفته‌اند.

احمد بخارایی، جامعه‌شناس هم به آرمان ملی می‌گوید، جوانان می‌خواهند وجودشان به رسمیت شناخته شود،  اما این هویت اجتماعی و فردی برای دختران با بحران مواجه است. در فرهنگ مردمحور و مردسالار جامعه ایران، تبعیض بین دختر و پسر را شاهدیم. زهرا نژاد‌بهرام فعال زنان و عضو شورای شهر تهران هم معتقد است نتیجه این نگاه تبعیض‌آمیز؛ شایع شدن افسردگی و ناامیدی بین دختران است.

از نگاه  نژاد‌بهرام، توانمندسازی دختران یک اولویت جدی است اگر می‌خواهیم مادران توانمندی داشته باشیم. این توانمندی حتی فاکتورهای جسمی را هم دربرمی‌گیرد، عدم تحرک فیزیکی، سوءتغذیه، فقر آهن و ویتامین دی در دختران عامل بسیاری از بیماری‌ها مثل خستگی و استخوان درد و مشکلات تنفسی در دختران است. 

روزنامه حمایت، تنها روزنامه‌ای است که مصاحبه ابراهیم رئیسی با تلویزیون را با عکس در صفحه نخست کار کرده؛  گفت‌وگوی زنده رئیس قوه قضائیه حوالی ۹ شب تهران و در زمان یکی از سریال‌های تلویزیونی پخش شد و علاقمندان سریال را مجبور کرد که پای حرف‌های رئیسی بنشینند اما سوال اینجاست که روزنامه حمایت چه زمانی به چاپخانه ارسال شد که فرصت کرد تیتر و عکس‌اش را از حرف‌های رئیسی انتخاب کند.

این را هم بگوییم که غلامحسین دهقان، مشاور نظامی رهبر جمهوری اسلامی در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی الجزیره برخی مواضع ایران در رابطه با آمریکا و منطقه گفت. روزنامه‌های نزدیک به دولت از قول مشاور نظامی رهبر جمهوری اسلامی « اعلام آمادگی مذاکره با ریاض بدون پیش‌شرط» را برجسته کردند. همزمان روزنامه حمایت وابسته به قوه قضائیه از قول سردار دهقان تیتر زده «مطلقا با ترامپ مذاکره نمی‌کنیم» 

برویم سراغ دیگر خبرها:

 

بمانید اما بی‌حساب و کتاب

 

روزنامه ایران در صفحه نخست با تیتر درشت به استقبال توافق ایران و افغانستان برای امنیت مرزی رفته و خبر داده که تهران و کابل برای حضور فعالان اقتصادی و متخصص سند همکاری امضا کردند. جالب اینکه گزارشگر اجتماعی همین روزنامه در روایتی که از وضعیت کار و درمان و نداشتن حساب بانکی برای افغان‌ها گزارش داده این تیتر را انتخاب کرده که «بمانید اما بی حساب و کتاب».

ترانه بنی‌یعقوب، گزارشگر اجتماعی از مشکلات مهاجران افغان به دلیل نداشتن حساب و کارت بانکی گزارش داده که به‌خصوص این روزها در ایام کرونا مدام مورد طعنه و اعتراض مردم قرار می‌گیرند که چرا برای خرید مایحتاج‌شان یا پرداخت کرایه پول نقد می‌دهند. 

بانک‌های ایران به مهاجران افغان خدمات الکترونیک بانکی ارائه نمی‌کنند و می‌گویند عابر بانک برای افغان‌ها ممنوع است. افغان‌ها ناچارند هر روز با مشتی اسکناس در جیبشان تردد کنند چون حساب بانکی ندارند. اگر خوش‌شانس باشند و بانکی از سر لطف دفترچه حساب سپرده برایشان باز کند، آن هم هر لحظه ممکن است مسدود شود. افغان‌های ساکن ایران قصه‌های زیادی دارند از پول‌هایی که به دلیل دزدی، کلاهبرداری یا سپردن به دوست و آشنا، از دست داده‌اند. بیشتر آن‌ها به کارگر ساختمانی‌‌اند، هر سه ماه کارت اقامت خود را تمدید می‌کنند و عوارض و مالیات می‌دهند ولی بخاطر نداشتن حساب بانکی و کارت عابر بانک، نه تنها امنیت اقتصادی ندارند بلکه برای بسیاری پرداخت‌های اینترنتی مثل بیمه حوادث، پول آب و برق و غیره مشکل پیدا می‌کنند.

 

نیکوکاران تبهکار 

 

کیهان در گزارش مفصلی، مدعی اطلاعاتی از جزئیات پرونده گردانندگان موسسه امام علی است. این روزنامه حتی از بردن نام موسسه پرهیز دارد و آنها را «موسسه شارمین» می‌خواند. 

کیهان یک سری ادعاها درباره پیشینه خانوادگی میمندی‌نژاد مطرح کرده، این روزنامه «پدر و پدربزرگ شارمین را از مخالفان نهضت اسلامی و مرتبط به ساواک می‌خواند که نشریه رنگین کمان را با محتوای ضددینی پیش از انقلاب منتشر می کردند». 

کیهان، شارمین میمندی‌نژاد را به بهانه برگزاری کلاس‌هایی با عنوان «رهیافت به درون» به ترویج افکار منحرف و خرافی متهم کرده است و مدعی شده او جعل حدیث و روایت می‌کرده، به ادعای کیهان نام موسسه، جمعیت امام علی است چون شارمین در سال ۸۷ ادعا کرده روح امام علی را دیده، و از آن پس مناسک ابداعی را در گروه داشتند که کیهان می نویسد از نوشتنش حیا دارد. 

کیهان به همین اتهامات بسنده نکرده و دراتهامی جدید نوشته تعجب نمی‌کنیم اگر به‌ زودی بشنویم آن‌ها در پوشش فعالیت خیریه به قاچاق اعضای بدن انسان و قاچاق اسلحه برای گروه‌های تروریستی مستقر در مناطق مرزی کمک می‌‌کنند.

 

دهن کجی به اعتماد عمومی

 

جهان صنعت در توصیف جمعیت امام علی نوشته این همان خیریه دانشجویی است که هر وقت بحران و معضل اجتماعی در هر جای کشور مشاهده شد، به میدان می‌آمد. جهان صنعت پروپاگاندای کیهان و اتهامات علیه جمعیت امام علی را «فضاسازی رسانه‌ای» می‌خواند که به باور این روزنامه تبعاتش، ضربه به اعتماد عمومی خواهد زد. 

به نوشته جهان صنعت، جامعه‌ای که بارها و بارها از مشارکت سیاسی ناامید شده، اکنون شاهد حذف سازمان‌های مردم‌ نهاد و برخورد امنیتی با موسسان و اعضای آن است، یک روز محیط زیستی‌ها و یک روز هم خیرین! این پیام را به جامعه می‌دهد که اساسا هر فعالیتی ولو خیرخواهانه یا باید زیر پرچم نهادهای حاکمیتی باشد یا اصلا نباشد. 

جهان صنعت دولت روحانی را غیرمستقیم مقصر می‌داند. شهربانو امانی عضو شورای شهر تهران هم می‌گوید، وزارت اطلاعات روحانی باید پاسخگو باشد. امانی در مورد دلیل برخورد با موسسات مردمی مثل جمعیت امام علی می‌گوید: که وقتی کار مردم به دست مردم حل شود آقایان نگران می‌شوند که باید نسبت به عملکرد خودشان پاسخگو باشند. امانی نسبت به جاسوس نامیدن گردانندگان جمعیت امام علی و تکرار پرونده متهمان محیط زیستی هشدار داده است.

 

بورس؛ تنها امید دولت در پوشش کسری بودجه

 

محمود جامساز، پیش‌بینی می‌کند با توجه به شدت تحریم‌ها و کاهش جدی درآمد نفتی، تورم، نرخ کاهشی نخواهد یافت. به گفته این اقتصاددان بعید است درآمد نفتی ایران امسال فراتر از ۲ میلیارد دلار برود و با کاهش درآمد دولت، دریافت درآمد مالیاتی هدف بودجه می‌شود اما تحقق آن هم با توجه به آسیب‌های کرونا به کسب و کارها و رشد اقتصادی منفی، آسان نیست. 

از نگاه جامساز، بورس تنها امید دولت برای پوشش کسری بودجه است. به گفته جامساز حتی استقراض از کشورهای خارجی یا از نهادهای بین‌المللی مثل صندوق بین‌المللی پول با توجه به انزوای بین‌المللی ایران ممکن نیست اما درصورت امکان هم نتیجه‌اش افزایش تورم است. بنابراین در شرایط فعلی دولت برای اداره کشور راهی جز استفاده از پول مردم ندارد که آن هم هزینه‌هایی را بر مردم تحمیل می‌کند. 

این اقتصاددان، تحقق تورم ۲۲ درصدی که بانک مرکزی هدف‌گذاری کرده را امکان‌پذیر نمی‌داند.

 

معلولان قربانی اقدامات غیرکارشناسی مسئولان

 

گزارش تهران به وضعیت معابر تهران پرداخته که به جای مناسب‌‌سازی برای معلولان عملا «نامناسب‌سازی» شده است. شعار پیروز حناچی، شهردار تهران دو سال پیش «شهری برای همه» بود که برای معلولان، سالمندان، دوچرخه سواران و همه اقشار قابل استفاده باشد. گزارش بهار اما نشان می‌دهد شهرداری چندان موفق نبوده است. 

هنوز نصب تجهیزات هشداردهنده صوتی در چهارراه‌ها برای نابینایان اجرایی نشده است. ضمن اینکه تصاویری از خیابان‌ها نشان می‌دهد که در پیاده‌روها هم برای تردد ویلچر فکری نکردند.

بهار نوشته نامناسب‌سازی نکنید، مناسب‌سازی پیشکش! اشاره‌اش به موانع زرد رنگی است که تردد موتورسیکلت‌ها و خودرو‌ها را ممنوع  می‌کند اما واضح است که امکان عبور معلولان را هم سد کرده است. جالب اینجاست علی اصغر عین‌القضات، مشاور شهردار ادعا کرده «معلولان از شرایط راضی هستند» اما اعضای شورای شهر موافق نیستند و تاکید می‌کنند مناسب‌سازی معابر شهری مهم است چون تا ۱۵-۱۰سال آینده سونامی سالمندان در تهران را داریم در حالی‌که معابر غیر استاندارد و کارشناسی نشده است.

 

روزنامه‌نگار
تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More