جامعه ایران رو به فروپاشی است
کارشناسان موسسه اقتصادی اس اند پی گلوبال (S&P Global) دیروز پیشبینی کردند قیمت نفت از ۷۰ به حدود ۸۰ دلار خواهد رسید. این پیشبینی بهانهای شد تا امروز روزنامه خراسان تیتر بزند «نفت در انتظار جهش ۱۰ درصدی» و دنیای اقتصاد با تیتر «نفت پس از انفجار آرامکو»، هفت پیشبینی جدید قیمت نفت را بررسی کرده است تا معلوم شود آیا نفت ۱۰۰ دلاری خواهد شد یا نه؟
کیهان و جوان اما آنقدر درگیر سیاست داخلیاند که اعتنایی به تاثیر این ماجرا بر نفت و قیمتش ندارند. کیهان با تیتر «ستون فقرات عربستان شکست» و جوان با تیتر «انفجار در آرامکو کاخ سفید را برآشفت»، حمله یمنیها به عربستان سعودی را تحلیل کردهاند.
روزنامههای اصلاحطلب اما از تبعات این حمله بر ایران نگراناند. بعد از آنکه پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، ایران را مسئول مستقیم حملات پهپادی معرفی کرد، برخی روزنامهها چون همشهری، همدلی، مردمسالاری و آرمان ملی با تیترهایی مانند «فریب و دروغ حداکثری» یا «فریب حداکثری پس از شکست حداکثری» واکنش محمدجواد ظریف را بازتاب دادند.
در این میان روزنامه شرق با انتشار یادداشتی، انتساب حملات انصارالله یمن به ایران را به لحاظ حقوقی بررسی کرده است.
رضا رسالت در این یادداشت نوشته است ملاک انتساب یک اقدام به دولت دیگر باید براساس کنترل موثر و هدایت سازمانیافته باشد. حال آنکه چنین امری با توجه به محاصره کامل یمن از سوی عربستان سعودی عملا امکان تحقق ندارد.
خلاصه استدلال این کارشناس حقوقی این است که وقتی حتی غذا و کمکهای بشردوستانه به مردم یمن نمیرسد، جمهوری اسلامی ایران چگونه توانسته است عامل مستقیم و تامینکننده تسلیحاتی باشد که برای حمله به تاسیسات آرامکو استفاده شده است.
اما بشنوید از مصائب فیلم رستاخیز احمدرضا درویش، که این روزها صدای اهالی سینما و سیاست را درآورده است. فیلم مصائب درباره واقعه عاشوراست و پنج سالی به دلیل اعتراض علمای قم به محاق توقیف رفته بود، هفته گذشته نیز نسخه غیرقانونی فیلم با زیرنویس عربی و نام «القربان» در فضای مجازی منتشر شده است. روزنامه اعتماد امروز چند یادداشت و گزارش و گفتوگو درباره این فیلم و مصائبش منتشر کرده است و مدیرمسئول روزنامه، الیاس حضرتی، به وزیر ارشاد نامه نوشته و خواسته است هرچه سریعتر مجوز پخش فیلم در شبکه خانگی داده شود بلکه زخم ناسور سازندگان فیلم کمی التیام یابد.
همدلی امروز دو گفتوگوی مهم در حوزه سیاست و جامعه دارد. حسین انصاریراد، نماینده پیشین مجلس، درباره سنگاندازیهای دولت پنهان گفته است و اینکه «بیماری کشور، قدرت غیرمسئول است». اما تیتر نخست همدلی از حرفهای سعید معیدفر، جامعهشناس، انتخاب شده که گفته «جامعه به انفعال رسیده است». اگر مصاحبه معیدفر را بخوانید، خواهید دید مساله بیعملی و انفعال در جامعه تکاندهندهتر از این حرفهاست.
تا یادمان نرفته است بگوییم که عصر دیروز در فضای مجازی عکسی منتشر شد که بازیکنان تیم استقلال را با پیراهنی نشان میداد که روی آن به فارسی و انگلیسی نوشته بود «دختر آبی» اما امروز، هیچ روزنامه ورزشی نه عکسی از این اقدام استقلالیها منتشر کرد و نه خبری نوشت.