جایزه نوبل صلح ۲۰۱۹ به ابی احمد علی، نخستوزیر اتیوپی رسید
کمیته نوبل صلح اعلام کرد که ابی احمد علی، نخستوزیر اتیوپی، برای تلاشهایش در گسترش صلح و آشتی، همبستگی و عدالت اجتماعی برنده جایزه نوبل صلح سال ۲۰۱۹ شده است.
کمیته نوبل صلح، که مقر آن در نروژ است، روز جمعه ۱۹ مهر، اعلام کرد که ابی احمد علی (Abiy Ahmed Ali) بهدلیل «تلاش برای صلح و همکاری بینالمللی و بهویژه ابتکار سرنوشتسازش در زمینه حل منازعه مرزی با اریتره» اهدا شده است.
ابی احمد علی ۴۳ ساله، از آوریل ۲۰۱۸، در مقام نخستوزیر اتیوپی فعالیت دارد.
او که غیر از انگلیسی به سه زبان آفریقایی که بهطور عمده در اتیوپی بهکار گرفته میشود مسلط است، در سال ۱۹۹۵، در برنامه صلح سازمان ملل در رواندا نیز حضور داشت.
برنده صلح نوبل امسال، تحصیلکرده آمریکا و بریتانیاست و در زمینه مسائل فنی امنیت سایبری تخصص دارد. او در سال ۲۰۰۹، آژانس ملی امنیت شبکههای اطلاعاتی را در کشورش تاسیس کرد و تا سال ۲۰۱۲، ریاست آن را بر عهده داشت.
ابی احمد علی از سال ۲۰۱۰، وارد حوزه سیاست شد و در فوریه سال ۲۰۱۸، به ریاست حزب «سازمان دموکراتیک مردم اورومو» انتخاب شد و در همان سال، به رهبری ائتلاف حاکم «جبهه دموکراتیک انقلابی خلق اتیوپی» رسید.
او در نهم ژوییه سال ۲۰۱۸، همراه رییسجمهوری اریتره، پایان جنگ میان دو کشور و عادیسازی روابط دوجانبه را اعلام کرد.
جایزه صلح نوبل دهم دسامبر هر سال، در سالگرد درگذشت آلفرد نوبل، در اسلو، پایتخت نروژ، اهدا میشود.
این جایزه به افراد یا سازمانهایی اهدا میشود که در راستای «نزدیکی ملتها» و «برقراری صلح» تلاش کردهاند. این جایزه همچنین به کسانی اهدا میشود که در زمینه حقوق بشر، خلع سلاح و حفاظت از محیط زیست فعالیت میکنند.
امسال، از گرتا تونبرگ، نوجوان سوئدی فعال محیط زیست، بهعنوان یکی از نامزدهای احتمالی دریافت این جایزه نام برده میشد. در ماههای اخیر، تونبرگ با برگزاری تظاهرات و سخنرانیهایی (از جمله در سازمان ملل متحد)، توانسته است توجه افکار عمومی را به مساله گرمایش کره زمین جلب کند.
سال گذشته، نادیا مراد، از اقلیت ایزدی عراق، و دنیس موکویگی، از جمهوری دموکراتیک کنگو، برای مبارزه علیه خشونت جنسی و استفاده از آن بهعنوان سلاح در جنگها، برنده این جایزه شدند.
شیرین عبادی، وکیل و فعال حقوق بشر ایرانی، نیز در سال ۲۰۰۳ برنده جایزه صلح نوبل شد.