شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.
روزنامه‌خوانی ۲ تیر

دلار ۲۰ هزار تومان؛ مجلس نگران اینستاگرام

 

صفحه نخست روزنامه اقتصادی سرآمد را شاید برای ثبت در تاریخ باید قاب گرفت، از روزی که نرخ هر دلار۲۰ هزار  تومان شد و سکه هشت میلیون! این روزنامه خطاب به مجلس نوشت که «نماز وحشت بخوان»! دیروز مجلسی‌ها به خاطر کسوف خورشید دسته‌جمعی نماز آیات خواندند و سرآمد به کنایه نوشته این قیمت ارز هم نماز وحشت دارد!

روزنامه جوان اما حسن روحانی را شماتت کرده که «این عرایض ارز نمی‌شود» چراکه روحانی گفته است: بانک مرکزی باید به همه بدهکاران عمده برای بازگرداندن ارز حاصل از صادرات اخطار دهد و زمان پرداخت برای آنان مشخص شود و در صورت تخطی، با معرفی آن‌ها به افکار عمومی و مراجع ذی‌صلاح، به تخلف آن‌ها رسیدگی شود. روزنامه جوان می‌پرسد این تهدید توخالی چه فایده‌ای دارد؟ 

روزنامه‌های اصلاح‌طلب یا حامی دولت موضع تند مجلس علیه فضای مجازی و برجام را پوشش دادند. آفتاب یزد تیتر زده «بستن اینستاگرام و خروج از ان پی تی» راه‌حل مجلس برای این روزهاست. جهان صنعت هم نوشته «حمله گازنبری سردار» که اشاره‌ای است به نطق قالیباف رئیس مجلس که گفته فضای مجازی را هم باید مثل بازار خودرو انحصاری کرد. 

روزنامه شهروند از جزئیات غرق شدن چند روستای حاشیه سد گتوند در پی آبگیری گزارش داده است. در صفحه اول این روزنامه، تیتر «خانه‌ها نقش بر آب»، به همراه تصویر غمناک پیرمردی بر دیوار دیده می‌شود  که خانه‌اش تا نیمه در آب فرو رفته است. اهالی روستاهای حاشیه سد گتوند، ۱۰ سال است که هر تابستان عزا می‌گیرند که آب خانه‌ها را برد و زمین‌های کشاورزی را ویران کرد و مردم بی‌زمین و دام یا کوچ می‌کنند و اجاره‌نشین می‌شوند یا اگر ماندند وضع همین است. 

کارفرمای پروژه سد گتوند که شرکتی متعلق به سپاه پاسداران به نام مهاب قدس است، گفته همه خانه‌های حریم دریاچه سد باید تخلیه شود و به قیمت‌های بسیار پایین و غیرکارشناسانه زمین و خانه‌های آبا اجدادی اهالی را می‌خرد. اهالی به شهروند گفته‌اند ۵۰ روستا زیرآب رفته و خانوارهای زیادی خسارت دیدند ولی یک ریال پول ندادند. روستاییان آواره شهرهای اطراف شدند. 

نگاهی هم داشته باشیم به تیتر یک کیهان که به «خیانت اروپا، انفعال دولت و زبان دراز اصلاح‌طلبان» انتقاد کرده است. محمد ایمانی، یادداشت‌نویس کیهان در یادداشتی نوشته «گلایه کافی است فقط اقدام متقابل». باید گفت که انتظار کیهان و نمایندگان اصولگرای مجلس چیزی کمتر از پایان برجام و خروج از ان پی تی به عنوان پاسخ متقابل به قطعنامه علیه ایران نیست.

مساله مهاجران افغان بر روابط ایران و افغانستان سایه انداخته؛ به دنبال سفر وزیر کار افغانستان به ایران، روزنامه اعتماد با دو تن از نمایندگان سابق مجلس در این‌باره گفت‌وگو کرده است. علاءالدین بروجردی، رئیس سابق کمیسیون امنیت ملی مجلس و از مدافعان طرح دیوارکشی بین دو کشور، به اعتماد گفته، حدود ۳ ميليون افغانستانی به صورت قانونی و غيرقانونی در ايران زندگی می‌كنند که از مواهب آموزش و يارانه ايران بهره می‌گيرند و بايد سپاسگزار باشند كه در كمپ نگهداری نمی‌شوند.  

اما به باور طیبه سیاوشی، نماینده سابق مجلس که در تصویب طرح اعطای تابعیت به فرزندان مادران ایرانی تلاش زیادی کرد؛ چنین رویکردی به مقوله مهاجران افغان، نادرست و غیر‌انسانی است و باید تغییر کند. در ادامه؛ گفت‌وگوی اعتماد با طیبه سیاوشی را بخوانید. 

آفتاب یزد هم گفت‌وگویی کرده با پدر کوچکترین راننده کارتینگ ایران، به اسم کسری منظری که از سه سالگی پشت ماشین‌های کارت می‌نشیند، با این حال پدرش مدعی است هرگز کسری را مجبور به تمرین نمی‌کند و فقط تشویقش می‌کند و مسیر را نشان می‌دهد. با این همه خانواده کسری به فکر مهاجرت هستند چون در ایران امکان شرکت در مسابقات کارتینگ برای رده سنی کسری وجود ندارد. 

برویم سراغ باقی خبرها:

 

اشتغال پایدار زنان؛ کلید حل مشکل کاهش جمعیت

 

برای پیگیری از سالخوردگی جمعیت چه سیاست‌هایی باید در پیش گرفت؟ شهروند می‌نویسد اشتغال پایدار زنان، کلید حل مشکل کاهش جمعیت است. ترجیح بچه دار شدن به شاغل بودن زنان، سیاست مخربی است.

نفیسه آزاد در یادداشتی به این موضوع پرداخته که «بار افزایش جمعیت تنها بر دوش زنان نیست» و نباید کاهش فرزندآوری را به گردن زنان انداخت یا نتیجه تصمیم شخصی افراد دانست. به نوشته این جامعه‌شناس، جامعه هم مسئولیت دارد اینکه زن شغل پایدار و امنیت شغلی داشته باشد و حقوقی مثل مرخصی زایمان، مهدکودک برای کارکنان زن و اجرایی شدن بیمه زنان خانه دار، از جمله تکالیف دولت و جامعه برای تشویق باروری است.  

نفیسه آزاد بر این نکته هم تاکید می‌کند که صرفا رویکردهای ابلاغی و دستوری از سوی سیاستگذار بی‌فایده است و سیاستگذار نمی‌تواند برای افراد جامعه تعیین تکلیف کند.   

در همین ارتباط روزنامه شهروند با شهلا کاظمی پور، جمعیت‌شناس هم گفت‌وگو کرده، به باور این کارشناس درباره کاهش رشد جمعیت نباید اغراق شده و تشویش اذهان صورت گیرد بلکه دولت باید خود را برای آینده‌ای با ۲۵ درصد جمعیت سالمند آماده کند. به گفته خانم کاظمی پور سالمندی پدیده همه‌گیر جهانی است و ما باید متناسب با منابع و امکانات کشور، سیاست جمعیتی اتخاذ کنیم و نه الزاما رشد جمعیتی را هدف قرار دهیم.

 

هر عروسی و عزا ۵۰ نفر را کرونایی می‌کند

 

در استان آذربایجان شرقی پس از برگزاری هر مراسم عزا یا عروسی، به طور متوسط ۵۰ مبتلا به کرونا شناسایی می‌شود. 

به گزارش ایران در یک عروسی در هرمزگان عروس مبتلا به کرونا، ۷۰ نفر دیگر را آلوده کرد. 

یک مراسم ترحیم در غرب اهواز ناگهان باعث افزایش مبتلایان به کوید ۱۹ شد. به گفته مقامات وزارت بهداشت برگزاری مراسم‌های جشن و عزا دلیل اصلی شیوع کرونا در کردستان بودند. 

تالارهای پذیرایی تعطیل است اما مردم مخفیانه در منازل، باغ‌ها، پارکینگ‌ها و حتی در کارواش مراسم گرفتند. در گزارش ایران آمده در هرمزگان برخی صاحبان عزا که به دلیل شیوع کرونا مراسم ختم نگرفته بودند حالا در مراسم چهلم آن‌چنانی جبران می‌کنند.

 

حضور افغان‌ها در ایران منافع اقتصادی دوسویه دارد

 

طیبه سیاوشی برای سامان بخشیدن به موضوع اتباع غیرقانونی افغان دو راهکار پیشنهاد می‌دهد: اعطای حقوق برابر کار و تسهیل در ورود افغان‌ها به ایران. سیاوشی می‌گوید: ما شاهد عدم انطباق و پذیرش مهاجران افغانی در جامعه ایران هستیم. آنها در خیابان‌ها حضور دارند اما در سینما، بیمارستان، دانشگاه، بانک‌ها و مراکز رفاهی نشانه‌هایی نادر از افغان‌ها است، ضمن اینکه حضور افغان‌ها در۱۵ استان هم ممنوع است.  

عدم سازگاری جامعه ایران با افغان‌ها درحالی است که آنها بیش از ۳۰ سال است که در ایران زندگی می‌کنند. سیاوشی حاکمیت را مقصر می‌داند و می‌گوید نگاه منفی و ملی‌گرایی افراطی ایرانی‌ها  نسبت به افغان‌ها نتیجه گفتار و رفتار حاکمیت به مقوله حقوق بشر و انسانیت است. 

سیاوشی این ادبیات مقامات که ۳ میلیون افغان، ۲ میلیون فرصت شغلی را اشغال کردند، غیرانسانی می‌خواند و ادامه می‌دهد، مهاجران افغان با دستمزدی کمتر از حداقل حقوق و بدون بیمه در ایران کارگری می‌کنند، آن هم در مشاغلی که ایرانی‌ها رغبتی ندارند، مسئولان به منافع اقتصادی دوسویه اعتنایی ندارند و مدام تکرار می‌کنند که حاکمیت به افغان‌ها لطف کرده است در حالی که این دیدگاه نادرست است.

 

آیا مرکز پژوهش‌های مجلس مهم است؟ 

 

بعد از مرگ هاشمی رفسنجانی، مرکز استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت تعطیل شد و اکنون این سوال هست که با روی کار آمدن اصولگراها، آیا مرکز پژوهش‌های مجلس که قاعدتا باید بازوی تحقیقاتی و کارشناسی مستقل مجلس باشد، خواهد ماند یا نه؟ 

عباس عبدی در گفت‌وگو با شرق بعید می‌داند مجلس جدید، خود را نیازمند چنین مرکزی بداند. از نگاه عبدی اصولا مرکز پژوهش‌های مجلس خیلی نمی‌تواند آنگونه که باید و شاید بر تصمیمات نمایندگان موثر باشد و این را می‌شود از مصوبات سال‌های گذشته مجلس دید. 

احمد توکلی که زمانی رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس بوده اما معتقد است مرکز در دوره ریاست او تخصصی عمل می‌کرد ولی در دوره ششم و ریاست محمدرضا خاتمی سیاسی و جناحی شد. توکلی نقش این مرکز را مشاوره‌دهی می‌داند و مشاوره‌اش می‌تواند بر نظر و تصمیم نمایندگان اثرگذار باشد اما به شرط اینکه این مرکز جهت و مبنای مشخص داشته باشد و امر حکومت را تقویت کند. 

عبدالکریم حسین زاده نماینده سابق مجلس به شرق گفته واقعیت این‌ است که مرکز پژوهش‌ها همیشه درگیر نگاه‌های سیاسی شده و اصلاح‌طلب و اصولگرا هم فرقی نمی‌کند. به باور حسین زاده مرکز پژوهش‌ها باید علمی، بی طرف و صادق باشد و از کارشناسان ایرانی داخل و خارج از کشور بهره گیرد. شایعه شده که میرسلیم قرار است ریاست مرکز را به عهده بگیرد ولی او همچنان در گذشته زندگی می‌کند و فرد مناسبی نیست. 

از نگاه حسین زاده ایراد اینجاست که رئیس مرکز پژوهش‌ها را رئیس مجلس پیشنهاد می‌کند و به همین دلیل همیشه رئیس مرکز پژوهش‌ها وامدار رئیس مجلس بوده تا ارکان مجلس.

 

قاضی منصوری سرنخ فسادهای دیگر بود

 

محمود علیزاده طباطبایی، وکیل دادگستری در گفت‌وگو با آرمان ملی معتقد است دلیلی برای خودکشی قاضی منصوری وجود ندارد ولی می‌دانم که قاضی منصوری بسیار پرنفوذ بود و علاوه بر اینکه معاون دادگستری تهران بوده سرپرستی برخی از دادسراهای مهم تهران را نیز برعهده داشته است. به باور طباطبایی، او «سرنخ» کشف فسادهای دیگر بود برای همین کشته شد. 

این وکیل دادگستری که پرونده‌های امنیتی و سیاسی زیادی را تحت بازپرسی منصوری برعهده داشته است می گوید، قاضی  منصوری، فرد رک و صریحی بود و همواره اعلام می‌کرد که در حکمش تابع نظر نهادهای امنیتی است. 

طباطبایی همچنین در این گفت‌وگو به حضور افراد فاسد در قوه قضائیه اشاره کرده و گفته بنابر اعلام نظر رسمی معاون اول قوه قضائیه یک درصد قضات کشور فاسد هستند که این یعنی از ۱۸ هزار نفر قاضی، حداقل ۱۸۰ نفر مشکل داشتند که البته آمار کمی نیست و باندهای فساد و پرونده‌های دیگری هم باید افشا شوند.

 

فساد ۴ شیرخوار انحصاری

 

میهن، کاله، دامداران و شَکلی چهار شرکت محصولات لبنی در ایران ‌هستند که به نوشته جوان انحصار فرآورده‌های لبنی را به دست گرفتند و حتی به جای دولت مصوبه تنظیم می‌کنند، ارز ۴۲۰۰تومانی می‌گیرند و تولید داخل را مختل کرده‌اند. 

مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های تولیدکنندگان فرآورده‌های لبنی گفته است: «مصرف سالانه شیرخشک در کشور ۱۵هزار تن است، در حالی‌که بیش از ٤٥هزار تن شیر خشک در انبار‌ها و صنایع کشور دپو شده و انحصارگران با نفوذ و کارشکنی خود اجازه صادرات نمی‌دهند.»

به گفته مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های تولیدکنندگان لبنی، این چهار برند انحصار در صنعت لبنیات را در دست دارند و در این صنعت هر تصمیمی که گرفته می‌شود به نفع این چهار برند است. اکنون با اینکه با مازاد تولید شیرخشک مواجه شده‌ایم، اما از آنجایی که این چهار شرکت تمایلی به صادرات ندارند، وزارت صمت هم فعلا مانع صادرات شیرخشک شده است. 

احسان ظفری همچنین مدعی است که افزایش قیمت‌های محصولات لبنی همیشه از این چهار شرکت شروع می شود درحالیکه ۱۳۰۰ کارخانه لبنی در کشور وجود دارد. با این همه ۸۷۰ کارخانه لبنیات تعطیل شدند و فقط ۱۵ کارخانه فعال با تمام ظرفیت در حال کار هستند.

 

روزنامه‌نگار
تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More