سقوط امپراتوری مصر باستان در اثر تغییرات جوّی
یک تحقیق جدید در مورد چگونگی سقوط امپراتوری مصر باستان میگوید تغییرات جوّی و شرایط اقلیمی در شمال آفریقا در نزدیک به 2400 سال پیش احتمالاً عامل اصلی آن بوده است.
روزنامه ایندیپندنت روز چهارشنبه 26 مهرماه در گزارشی در این مورد مینویسد: «تحقیقات جدید میگوید خشکسالی در اثر وقوع آتشفشانهای مهیب در مصر باستان، تمدن آن را به نابودی کشانده بوده است.
مجموعهای از تغییرات جوّی و قحطی حاصله از نابودی کشاورزی و دامداری در مصر باستان اقتصاد دوران تمدن باستان مصر را به انحطاط کشانده است.
این تحقیق جدید همچنین به وجود شرایط مشابهای در بیش از 70 درصد مناطق زیست محیطی جهان اشاره میکند که میتوانند در اثر تغییرات شدید اقلیمی و کمبود بارانهای استوایی محصولات کشاورزی و دامداری خود را از دست بدهند و دچار سرنوشت مصر باستان شوند.»
به گفته این تحقیق، رود نیل به عنوان مهمترین و حیاتیترین منبع آبرسانی به کشاورزی در مصر، در اثر بارش بارانهای استوایی هر ساله سطح آب آن افزایش پیدا میکرده و به سوی مزارع و شهرکنشینهای اولیه کانالکشی میشده است. با خشک شدن این مزارع در اثر کمبود آب، تمدنهای اولیه مصر نیز از میان رفتهاند.
جوزف مانینگ سرپرست گروه تحقیقاتی در دانشگاه ییل (Yale University) آمریکا در این مورد میگوید: «مصریهای باستان به طور کامل ادامه حیات خود و کشاورزی حامی آن را مدیون سیلابهای رود نیل میدانستند که در اثر بارانهای استوایی پدید میآمدند. وقوع آتشفشانهای قوی که از تشکیل ابرهای بارانساز جلوگیری میکرده این سیلابها را پایان داده و خشکسالی و قحطی ماحصل آن به مرگ تمدن باستانی مصر منجر شده است.»