گیاه تنباکو برای درمان فلج اطفال و زیکا
یکی از بزرگترین موفقیتهای پزشکی در قرن ۲۱، ریشهکن کردن تقریبی بیماری فلج اطفال است. از زمان معرفی یک واکسن در دهه 1950، بیماری فلج اطفال 99 درصد کاهش یافت.
با هدف ریشه کن کردن کامل این بیماری، تیمی از دانشمندان انگلیسی یک واکسن مصنوعی فلج اطفال را ساختهاند که شامل ذرات ویروس غیرعفونی است که میتواند با سرعت و هزینه کم در خانوادهای از گیاه تنباکو رشد کند.
برای ایجاد یک واکسن، ابتدا باید مقادیر زیادی از آن تولید شود و برای ریشهکن کردن یک ویروس به طور کامل جمعیت جهان، نیاز به تولید واکسنهای جایگزین داریم که مبتنی بر یک ویروس زنده نباشند.
برای ساخت واکسن جایگزین از ذرات ویروس (VLP) استفاده میکنند که ذراتی غیرعفونی و کاملا شبیه ذرات ویروس در خارج از بدن هستند، اما ماهیت اصلی آنها توخالی است که منجر به عفونت نمیشوند.
محققان مرکز جان اینس ( John Innes ) در نورویچ برای اولین بار موفق به پرورش ویروسهای فلج اطفال در داخل برگهای خانوادهای از گیاه تنباکو شدند.
به گفته پروفسور جورج لوموونسف، رشد ویروسهای غیر پاتوژنیک در گیاهان قسمت جالب و زیبای این سیستم است، که توانایی ما برای افزایش تولید واکسنهای جانشین برای مبارزه با تهدیدات جدید به سلامت انسان را افزایش میدهد.
یکی از موثرترین و کارآمدترین کالاهای جهان پزشکی، پس از سالها تلاش برای سلامت انسان، تنباکو است.
دانشگاه ایالتی آریزونا در مطالعهای جدید با استفاده از همان گونه تنباکو موفق به ساخت واکسنی شد برای درمان ویروس زیکا که از پشه به انسان منتقل میشود، و در دو سال آینده مشغول بررسی و آزمایشات انسانی می باشند.
محققان امیدوارند با استفاده از تکنیک های خود برای تولید انواع واکسنهای مبتنی بر VLP بتوانند به طور کامل از فلج اطفال را از زندگی انسانها دور کنند.