انتصابهای تازه در کمیسیون حقوق بشر افغانستان
اشرف غنی، شهرزاد اکبر معاون پیشین دفتر شورای امنیت ملی را به عنوان رییس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان تعیین و هشت تن دیگر، سید احسان خلیق، محمد نعیم نظری، اسدالله یوسفی، محمد ایوب یوسفزی، بنفشه یعقوبی، شبنم صالحی، شکرالله مشکور و راضیه صیاد را به عنوان اعضای جدید این کمیسیون منصوب کرده است.
شهرزاد اکبر به جای سیما سمر، رییس برکنار شده کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان تعیین شده است. سیما سمر در هجده سال گذشته از تأسیس تا اکنون رییس این کمیسیون بود. گفته میشود خانم سیما سمر به عنوان نماینده رییسجمهوری و وزیر دولت در امور حقوق بشر گماشته شده است.
شهرزاد اکبر فارغ التحصیل دانشگاه آکسفورد بریتانیا است. او پیش از این مشاور ارشد رییسجمهور غنی در امور شوراها بود و به عنوان معاون دفتر شورای امنیت ملی در دولت نیز کار کرده است. همچنان، همسر او تیمور شاران معاون اداره ارگانهای محل افغانستان است.
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان یک نهاد معتبر در زمینه حقوق بشر است که در ۲۰۰۱ میلادی بر اساس توافقنامه بن، نشستی بینالمللی که افغانستان پس طالبان را بنیان گذاشت شکل گرفت. قانون اساسی افغانستان که در ۱۳۸۲ تصویب شد، در ماده ۵۸، این کمیسیون را برای «نظارت بر رعایت حقوق بشر در افغانستان و بهبود و حمایت از آن» مبنای قانونی داده است. در ماده ۵۸ قانون اساسی آمده است «هرشخص میتواند در صورت نقض حقوق بشری خود، به این کمیسیون شکایت نماید. کمیسیون میتواند موارد نقض حقوق بشری افراد را به مراجع قانونی راجع سازد و در دفاع از حقوق آنها مساعدت نماید.»
کمیسیون حقوق بشر افغانستان در اوایل تأسیس فعالیت گسترده داشت و از حمایت جامعه جهانی و نهادهای بینالمللی نیز برخوردار بود. مهمترین مأموریت این کمیسیون «عدالت انتقالی» بود. این کمیسیون در دوره عدالت انتقالی به منظور حاکمیت قانون، ترویج و حمایت از حقوق بشر، مصالحه و آتشی ملی در افغانستان کار کرد. اما کمیسیون حقوق بشر گزارش جنایات جنگی افغانستان را به دلایلی نشر نکرده است.