روز تاریخی برای افغانستان؛ امضای توافقنامه صلح در قطر و کابل
ایالات متحده آمریکا و گروه طالبان پس از ۱۹ سال جنگ و بعد از ۱۸ ماه مذاکرات فشرده، امروز «توافقنامه صلح برای افغانستان» را در دوحه، پایتخت قطر، امضا کردند.
همزمان با امضای توافقنامه آمریکا با طالبان، دولت افغانستان با آمریکا اعلامیهای مشترک را در کابل امضا کردند.
در قطر، زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه آمریکا برای صلح افغانستان، و ملا عبدالغنی برادر، معاون سیاسی گروه طالبان، توافقنامه را امضا کردند. در کابل، اشرف غنی، رییسجمهوری افغانستان، مارک اسپر، وزیر دفاع آمریکا، و ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، در مراسمی در ارگ ریاستجمهوری افغانستان، با امضای اعلامیه مشترک میان افغانستان و آمریکا، در مورد آینده همکاریها میان افغانستان، آمریکا و ناتو سخنرانی کردند.
مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، در مراسم امضای توافقنامه آمریکا و طالبان در قطر اعلام کرد که طالبان توافق کردهاند رابطهشان با گروههای تروریستی را قطع کنند و ایالات متحده آمریکا نیز نیروهایش را از افغانستان خارج میکند.
مایک پمپئو گفت اگر طالبان اراده برای صلح دارند باید به تعهدهایشان عمل کنند و به جنگ با داعش و القاعده در افغانستان ادامه دهند. او در ادامه افزود در هفت روز گذشته، خشونتها در افغانستان کاهش بیسابقهای داشته است و مردم افغانستان از «هفته کاهش خشونت» استقبال کردهاند.
مایک پمپئو گفت آمریکا میخواهد افغانستان کشوری در صلح و متحد آمریکا باشد و از گروه طالبان و حکومت افغانستان نیز خواست برای آغاز گفتوگوهای دشوار بینالافغانی آماده شوند. وزیر خارجه آمریکا در ادامه افزود حکومت افغانستان باید اطمینان دهد که هیاتی جامع و همهشمول برای گفتوگوهای صلح با طالبان تشکیل میدهد.
ملا عبدالغنی برادر، معاون طالبان، در سخنانی گفت همه باید برای صلح تلاش کند و ابراز امیدواری کرد که با خروج نیروهای خارجی از افغانستان، صلح در این کشور برقرار شود. او گفت امارت اسلامی طالبان به اجرایی کردن توافقنامه صلح با آمریکا متعهد است و طالبان خواهان برقراری رابطه با کشورهای جهان است. او همچنین از نیروهای سیاسی داخل افغانستان خواست برای آغاز مذاکرات مستقیم آماده شوند.
معاون طالبان در سخنان خود، از تلاشهای پاکستان، ایران، روسیه، چین، نروژ و دیگر کشورهایی که برای صلح افغانستان تلاش کردند قدردانی کرد.
در مراسم امضای توافقنامه آمریکا و طالبان، نمایندگان نزدیک به ۳۰ کشور و سازمانهای بینالمللی حضور داشتند.
مقامهای دولت افغانستان در مراسم امضای توافقنامه آمریکا و طالبان در دوحه حضور نداشتند، اما از امضای توافقنامه آمریکا و طالبان استقبال کردهاند.
حمدالله محب، مشاور امنیت ملی افغانستان، لحظاتی قبل از امضای توافقنامه، اعلام کرد دولت افغانستان از محتوای این توافقنامه آگاه است اما با برخی موارد آن، از جمله ذکر «امارت اسلامی» در متن توافقنامه آمریکا با طالبان، موافق نیست.
اعلامیه مشترک افغانستان و آمریکا
همزمان با امضای توافقنامه صلح میان آمریکا و طالبان در دوحه، دبیرکل ناتو، وزیر دفاع آمریکا و رییسجمهوری افغانستان در کابل، اعلامیه مشترک ادامه همکاریها را امضا کردند.
اشرف غنی، رییسجمهوری افغانستان، در نشستی با دبیرکل ناتو و وزیر دفاع آمریکا، گفت دولت افغانستان با ناتو و آمریکا از قبل تعهدات امنیتی دارند که به تصویب لویهجرگه و شورای ملی افغانستان هم رسیده و همچنان پابرجاست.
رییسجمهوری افغانستان گفت جمهوری نظام مشروع و رسمی افغانستان است، در حالیکه برخی از امارت اسلامی حرف میزنند.
مارک اسپر، وزیر دفاع آمریکا، امضای اعلامیه مشترک با افغانستان را «لحظهای تاریخی» خواند و گفت افغانستان در آستانه ورود به مسیر ثبات است و آمریکا به همکاری با افغانستان متعهد است. او در ادامه افزود اگر طالبان به تعهدهایشان عمل نکنند، آمریکا این توافقنامه را لغو خواهد کرد. وزیر دفاع آمریکا گفت در اعلامیه مشترک آمده است که از خاک افغانستان برای تهدید و حمله به منافع آمریکا و متحدانش استفاده نشود.
رییسجمهوری افغانستان نیز اعلام کرد که تمام موارد توافقنامه صلح آمریکا و طالبان مشروط است و طالبان باید به تمام تعهدهایشان عمل کنند.