وزیر خارجه ایران از تشکیل حکومت فراگیر در افغانستان ابراز خرسندی کرد
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، در دیدار با معاون سیاسی طالبان، از ایده تشکیل حکومت فراگیر با حضور همه اقوام و گروههای سیاسی در افغانستان ابراز خرسندی کرد.
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه ۱۲ دلو/بهمن، از دیدار ظریف با ملا عبدالغنی برادر، معاون سیاسی طالبان، در تهران خبر داد و اعلام کرد وزیر خارجه ایران در این دیدار گفته است تصمیمهای سیاسی نمیتواند در خلاء اتفاق بیفتد و تشکیل حکومت فراگیر باید در روندی مشارکتی با توجه به ساختارها، نهادها و قوانین بنیادی مانند قانون اساسی شکل بگیرد.
بنا بر بیانیه وزارت خارجه ایران، در این دیدار، ملا برادر برای برقراری صلح کامل در افغانستان، تشکیل دولت فراگیر با حضور همه اقوام و گروههای سیاسی را امری ضروری دانسته است.
وزیر امور خارجه ایران در حالی از «ایده تشکیل حکومت فراگیر» در افغانستان ابراز خرسندی کرده است که جمعه هفته گذشته، عباس استانکزی، که در راس هیاتی از گروه طالبان به مسکو رفته است، در نشستی خبری گفت تعیین حکومت آینده مربوط به افغانهاست و در توافقنامهای که طالبان با آمریکا امضا کرده، در مورد حکومت جدید توافق شده است. به گفته او، در این توافقنامه به حکومت اسلامی جدید افغانستان اشاره شده و معنیاش این است که حکومت اشرف غنی ختم و حکومت جدیدی که برای همه گروهها قابلقبول باشد تشکیل میشود.
ظریف در دیدار با ملا برادر گفت مردم افغانستان «مظلوم واقع شدهاند و جنگ و اشغال» آسیبهای سنگینی به مردم افغانستان وارد کرده است که با برقراری صلح در این کشور، «هرچه زودتر بهانه اشغالگران از دستشان خارج میشود».
معاون سیاسی طالبان نیز گفت روابط ایران و افغانستان بر بنیاد دوستی و حسن همجواری استوار است و با برقراری صلح در افغانستان، روابط بین دو کشور تقویت خواهد شد.
نعیم وردک، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان، در توییتی نوشت این دیدار در «فضایی خوب» برگزار شد. به گفته وردک، وزیر امور خارجه ایران و معاون سیاسی طالبان در این دیدار «روی مسائل دو کشور، پیرامون وضعیت افغانستان، مذاکرات بینافغانی، عملی شدن کامل توافقنامه دوحه و ضرورت صلح و امنیت در افغانستان و منطقه» گفتوگو کردند.
ملا برادر سهشنبه هفته گذشته به دعوت رسمی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، در راس هیاتی وارد ایران شد.
مقامهای طالبان در یک هفته گذشته، با شماری از مقامهای جمهوری اسلامی ایران از جمله علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، دیدار کردند. علی شمخانی پس از دیدار با هیات طالبان در توییتی نوشت: «در ملاقات با هیات سیاسی طالبان، رهبران این گروه را در مبارزه با آمریکا مصمم دیدم. کسی که سیزده سال در گوانتانامو زیر شکنجههای آنان بوده مبارزه با آمریکا در منطقه را کنار نگذاشته است.»
این توییت با واکنشهای گستردهای در افغانستان مواجه شد. یاسین ضیا، رییس ستاد ارتش افغانستان، در واکنش به سخنان علی شمخانی نوشت درک و فهم شمخانی بهعنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در مورد جنگ در افغانستان نادرست است. طالبان نه در برابر آمریکا، بلکه در مقابل مردم افغانستان میجنگند.
از سوی دیگر، در پی سفر هیاتهایی از گروه طالبان به ایران و روسیه، شماری از اعضای تیم مذاکرهکننده دولت افغانستان امروز یکشنبه در نشستی خبری اعلام کردند تیم مذاکرهکننده طالبان میز گفتوگوی صلح در قطر را ترک کردهاند و با سفر به کشورهای دیگر، بهانههای غیرموجه و غیرقابل قبول مطرح میکنند و از تریبون کشورهای دیگر سخن میگویند.