واکنش به عکس سفرای روسیه و بریتانیا بر پلههای تاریخی کنفرانس تهران: قالیباف خواهان عذرخواهی هر دو سفیر شد
اقدام لوان جاگاریان، سفیر روسیه در ایران، در انتشار عکسی از خودش و سفیر جدید بریتانیا در سفارت روسیه که مشابه عکس چرچیل، روزولت و استالین در «کنفرانس تهران» است با واکنش گسترده مقامهای جمهوری اسلامی مواجه شد و از جمله محمدباقر قالیباف خواهان عذرخواهی فوری و رسمی هر دو سفیر شده است.
لوان جاگاریان، سفیر روسیه در ایران، روز چهارشنبه بیست و یکم مرداد ماه، در توییتی عکسی از خود و سایمون شرکلیف، سفیر بریتانیا در تهران، را در سفارت روسیه منتشر کرد و گفت این عکس از روی همان «پلههای تاریخی کنفرانس ۱۹۴۳ تهران»، گرفته شده است.
جواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، در توییتی عکس یادگاری سفیران روسیه و بریتانیا در ایران را در محل پلههای تاریخی کنفرانس ۱۹۴۳ تهران «عکسی بسیار نامناسب» خواند و گفت: «باید یادآوری کنم اوت ۲۰۲۱، اوت ۱۹۴۱ یا دسامبر ۱۹۴۳ نمیشود.»
ظریف افزود که «مردم ایران، از جمله در مذاکرات برجام، نشان دادهاند که سرنوشت آنها هرگز منوط به تصمیم سفارتخانهها و قدرتهای خارجی نمیشود.»
همزمان محمدباقر قالیباف، رییس مجلس شورای اسلامی، نیز عکس یادگاری سفیران روسیه و بریتانیا در محل پلههای تاریخی کنفرانس ۱۹۴۳ تهران را «اقدام دور از ادب دیپلماتیک و نامناسب سفرای دو کشور روسیه و انگلستان» خواند.
قالیباف با بیان اینکه این اقدام باید به سرعت از سوی وزارت خارجه ایران پیگیری شود، تاکید کرد که هر دو سفیر باید فورا بهطور رسمی بابت اقدام انجام شده عذرخواهی کنند در غیر اینصورت واکنش قاطع دیپلماتیک ضروری خواهد بود.
رییس مجلس شورای اسلامی به جزییات «واکنش قاطع دیپلماتیک» در صورت عدم عذرخواهی این دو سفیر اشاره نکرد.
از سوی دیگر، عبدالله گنجی، مدیرمسئول روزنامه جوان نزدیک به سپاه پاسداران، نیز با اشاره به اینکه «سفیر انگلیس با سفیر روسیه در سفارت روسیه در همان محلی که روزولت، چرچیل و استالین کنفرانس تهران را بدون اطلاع ایران برگزار کردند، عکس یادگاری گرفتند»، نوشت: که آنها «صندلی آمریکا را هم خالی گذاشتند، چه پیامی را می خواهند منتقل کنند؟»
کنفرانس تهران در میانه جنگ جهانی دوم و در فاصله ۶ آذر ۱۳۲۲، بیست و هشتم نوامبر ۱۹۴۳ تا ۹ آذر، اول دسامبر، همان سال با حضور سران متفقین، وینستون چرچیل نخست وزیر بریتانیا، تئودور روزولت رییس جمهوری وقت آمریکا و ژوزف استالین رهبر وقت اتحاد جماهیر شوروی، در محل سفارت شوروی، سفارت روسیه فعلی، در تهران برگزار شد.
این کنفرانس به شکل محرمانه و دو سال پس از آن برگزار شد که نیروهای نظامی شوروی و بریتانیا با وجود اعلام بیطرفی ایران، خاک ایران را از شمال و جنوب اشغال کردند که به کنارهگیری رضا شاه منجر شد.
با آنکه در پایان کنفرانس تهران متفقین تاکید کردند که پس از جنگ جهانی دوم خاک ایران را ترک خواهند کرد با این حال تاریخ پژوهان برگزاری این کنفرانس به پیشنهاد ژوزف استالین در خاک ایران به عنوان اقدامی در چارچوب نقض حاکمیت ملی ایران ارزیابی کردهاند.