پلیس مکتب افغان-ترک را در کابل تعطیل کرد
پلیس کابل صبح روز جمعه،۱۴ سرطان/تیر، لیسه/دبیرستان افغان-ترک آریانا را با استفاده از زور بست. وزارت معارف افغانستان مسئولیت این مکاتب/مدارس را که گفته میشود به فتحالله گولن وابستهاند، به بنیاد معارف ترکیه واگذار کرده است.
مکاتب/مدارس افغان-ترک از سال۱۳۷۳ تاکنون در بخشهای از افغانستان، از جمله در شرق و شمال این کشور فعالاند.
سال گذشته رییس برنامۀ تیکا (آژانس همکاری و هماهنگی ترکیه) در افغانستان این مکاتب را به تروریستپروری متهم کرده بود. اتهامی که ریشه در کودتای بینتیجۀ 2016 در ترکیه داشت که هواداران فتحالله گولن از سوی دولت اردوغان در راهاندازی آن متهم شناخته شدند. مکاتب افغان-ترک نیز متهم به وابستگی به نهضت گولن است. هرچند مسئولان آن میگویند که نهاد شان مستقل است و در وزارت اقتصاد افغانستان به عنوان یک سازمان غیر دولتی ثبت شده است.
پس از تشدید اختلاف اردوغان با فتحالله گولن، این کشور فشار را بر سازمانهای مرتبط با وی افزایش داده است. مسئولان مکاتب افغان-ترک باور دارند که واگذاری مسئولیت این مکاتب به بنیاد معارف ترکیه و تلاش برای بستن این مکاتب، بخشی از فشار آنکارا بر کابل و در نتیجه سیاسی است.
امروز نیز آموزگاران مکتب آریانا افغان-ترک که در مرکز شهر کابل فعال است، دولت را به برخورد سیاسی با معارف متهم کردند.
وزارت معارف/آموزش و پرورش افغانستان میگوید که بهمنظور ارتقای کیفیت آموزشی این مکاتب، مسئولیت آن را به وزارت آموزش و پرورش ترکیه واگذار کرده است. سخنگوی این وزارت خانه امروز گفت که «روز جمعه مدیریت چهار مکتب افغان-ترک به شمول لیسۀ آریانا افغان-ترک کابل به بنیاد معارف ترکیه انتقال یافتند». نوریه نزهت افزود که «سه-چهار نفر در این روند اخلال وارد میکردند که با گفتوگو قناعت شان حاصل شد.»
با این حال بستن این مکتب با تنش همراه بود. پلیس برای بیرون راندن دانشآموزان و آموزگاران این مکتب از موتر/ماشین آبپاش استفاده کرد و از ساعت چهار بامداد امروز تا شش ساعت ساختمان این مکتب را به محاصره در آورد. در جریان محاصره ساختمان این مکتب، پلیس با خبرنگاران نیز درگیر شد. شماری از رسانههای محلی میگویند که پلیس دوربین و تجهیزات خبرنگاران شان را شکستانده است.
کشمکش بر سر مدیریت این مکاتب از نزدیک به دو سال ادامه دارد.
مکاتب افغان-ترک هرچند به ترویج عقاید محافظهکارانه اسلامی متهم است، اما از امتیاز بالایی در عرصۀ آموزش افغانستان نیز برخوردار است. سال گذشته بیش از۹۰ درصد از فارغالتحصیلان این مکاتب در کنکور سراسری افغانستان کامیاب شدند.