آن روی سکه تحریمهای آمریکا
به نوشته روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز آغاز دور جدید تحریمهای آمریکا علیه ایران عواقب جدی برای ایالات متحده نیز به دنبال خواهد داشت.
این روزنامه در مقالهای با عنوان «راهی اشتباه برای مجازات ایران»، به قلم هنری فارل، استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه جورجتاون و آبراهام نیومن استاد دانشکده خدمات خارجی در همین دانشگاه، مینویسد تحریم سوییفت (سامانه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی) «تاثیرگذاری آمریکا بر معماری مالی جهان را تضعیف خواهد کرد و نفوذ این کشور بر متحدان و مخالفانش را کاهش خواهد داد. همچنین فرصت مناسبی است برای سیاستمداران اروپایی تا یورو را به رقیبی جدی برای دلار تبدیل کنند».
به عقیده نویسندگان این مقاله، آغاز دور جدید تحریمها علیه ایران به معنای قطع کامل ارتباط این کشور با سیستم مالی جهانی است و «تاثیرات بسیار بد و فوری» بر اقتصاد ایران خواهد داشت.
ایالات متحده در ادامه این اعمال فشارها اما به همکاری اتحادیه اروپا نیاز دارد، چرا که این اتحادیه قدرت اقتصادی قابل توجهی دارد و تنها نهادی است که میتواند حاکمیت آمریکا را واقعا به چالش بکشد.
دو سال پیش جک لئو، وزیر وقت خزانهداری آمریکا، هشدار داده بود در صورتی که ایالات متحده از قدرت مالی سوییفت و دلار استفاده ابزاری کند، کشورهای دیگر به دنبال جایگزینی برای آنها خواهند گشت.
وزیر خارجه آلمان، هایکو ماس، نیز اخیرا تهدید کرده بود که «دقیقا همین کار را خواهد کرد». پیشنهاد ماس تا حدودی با عقبنشینی آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، مواجه شد، اما مرکل نیز عقیده دارد اروپا نمیتواند به آمریکا تکیه کند و باید «اختیار سرنوشت خود را در دست بگیرد».
این مقاله در ادامه مینویسد در طول دو دهه گذشته اتحادیه اروپا «بدنهای قدرتمند از قوانین مالی» ایجاد کرده که پیش از این در هماهنگی با آمریکا به کار گرفته میشد، اما خیلی زود ممکن است علیه آن استفاده شود.
گوگل و فیسبوک همین حالا نیز اولین ضربههای این قوانین را لمس کردهاند. این دو شرکت اخیرا با تخطی از قوانین اروپایی چندین میلیارد دلار جریمه شدند.