ابراز نگرانی مقامهای ایرانی از ادامه توقف نفتکش ایران در جده
بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ایران میگوید به دنبال بازگرداندن نفتکش ایرانی از عربستان سعودی هستیم.
وزیر نفت ایران دیروز چهارشنبه، ۱۲ تیرماه گفت ادامه حضور نفتکش ایرانی در عربستان سعودی «هزینههای مالی» دارد. او همچنین نسبت به بروز «فاجعههای زیست محیطی» در آن منطقه ابراز نگرانی کرده است.
ماجرای این نفتکش که برای تعمیر در بندر جده عربستان سعودی پهلو گرفته، به کمی پیش از حملات به نفتکشها در خلیج فارس و دریای عمان و بالا گرفتن تنشها در منطقه بازمیگردد.
حدود دو ماه پیش، ۱۰ اردیبهشتماه نفتکش «هپینس ۱» که در مالکیت شرکت ملی نفتکش است، پس از آنکه در دریای سرخ و در مسیر کانال سوئز با نقص فنی روبرو شد، به طور رسمی از عربستان سعودی تقاضای کمک کرد.
ایران میگوید هماکنون نقص فنی این نفتکش رفع شده، اما عربستان سعودی نه تنها اجازه ترخیص آن را نمیدهد، بلکه روزانه ۲۰۰ هزار دلار هزینه اضافی بابت نگهداری برای شرکت ملی نفتکش محاسبه میکند.
به گزارش خبرگزاری مهر و به نقل از مقامهای شرکت ملی نفتکش، تاکنون بیش از ۱۰ میلیون دلار به بندر جده بابت هزینه های تعمیر و نگهداری این نفتکش پرداخت شده است.
گفته میشود این مبلغ، ۷ تا ۸ برابر هزینه های متعارف بوده و مقامات سعودی دستور دادهاند تا از بازگشت این کشتی به ایران جلوگیری شود.
در این گزارش، از وزارت امور خارجه ایران خواسته شده تا به منظور رهایی این کشتی «اقدامات جدیتری» را در دستور کار خود قرار دهد.
چند نماینده مجلس شورای اسلامی هم دیروز چهارشنبه اقدام دولت عربستان سعودی در خصوص «توقیف» نفتکش ایرانی را محکوم کردند.
به گزارش ایسنا، محمدجواد جمالی، نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس اقدام عربستان را «باجخواهی» و «گروگانگیری» توصیف کرد. او «سعودیها» را « نوچه آمریکاییها» خواند و گفت: «دولت عربستان دچار برآورد اشتباهی از تحولات منطقه بخصوص درباره ایران شده است.
جلال میرزایی، عضو کمیسیون انرژی مجلس ایران هم از عربستان سعودی خواست تا کشتی ایرانی را ترخیص کند و «بیش از این به تیرگی روابط دو کشور دامن نزند.»
روابط تهران و ریاض از دیماه ۱۳۹۴ تنشآلود شد. پس از آنکه گروهی از طلاب و دانشجویان بسیجی در واکنش به اعدام شیخ نمر، روحانی مخالف حکومت عربستان سعودی، به سفارتخانه این کشور در تهران و کنسولگری آن در مشهد حمله کردند. به دنبال آن عربستان سعودی، متحد نزدیک ایالات متحده آمریکا روابط سیاسی و اقتصادی خود را با ایران به طور کامل قطع کرد.
طی این مدت تهران و ریاض بارها یکدیگر را به حمایت از تروریسم متهم کردهاند.