بانک مرکزی ایران: قطع سوئیفت مشکلی در تجارت خارجی ایجاد نمیکند
بانک مرکزی ایران در واکنش به قطع ارتباطش با پیامرسان مالی سوئیفت در بیانیهای اعلام کرده است این اقدام «خللی در انجام مبادلات ارزی و فرایند تجارت خارجی» ایران ایجاد نمیکند.
این بیانیه پس از آن صادر شد که سیگال مندلکر، معاون وزارت خزانهداری آمریکا در امور اطلاعات مالی و تروریسم، روز دوشنبه ۲۱ آبانماه از توقف ارائه خدمات سوئیفت به بانک مرکزی ایران خبر داد.
او همچنین گفت واشنگتن از ایده اروپا برای ایجاد ساز و کار ویژه مالی برای دور زدن تحریمها علیه ایران نگران نیست چرا که به گفته او شرکتهای اروپایی در حال خروج از ایران هستند.
سوئیفت یک نظام بانکی بینالمللی است که نقل و انتقال سریع پول بین بانکها را میسر میکند.این سامانه سال ۲۰۱۲ میلادی هم به دلیل فشارهای کنگره آمریکا دسترسی ایران به خدماتش را قطع کرده بود.
بانک مرکزی ایران حالا در بیانیهاش گفته است سوئیفت «نقشی در نگهداری حسابها و تسویه ارزی ندارد» و با قطع ارائه خدماتش «خللی در انجام مبادلات ارزی و فرایند تجارت خارجی پیش بینی نمیشود و فعالان اقتصادی میتوانند با اطمینان از خدمات تمام بانکهای دارای مجوز ارزی برای امور بازرگانی خود استفاده کنند.»
در این بیانیه آمده است ایران سامانههای جایگزین پیامرسانی را «از مدتها پیش برای پوشش امکانات و خدمات سوئیفت پیشبینی، توسعه و عملیاتی» کرده است.
بااین حال بانک مرکزی جزئیات بیشتری در مورد این سامانههای جایگزین و نحوه ارتباطشان با بانکهای جهانی ارائه نکرده است.
دور نخست تحریمهای آمریکا علیه ایران از مرداد ماه سال جاری بازگشت و دور دوم تحریمها - که شامل صادرات نفت و گاز ایران هم میشود - از ۱۴ آبان ماه اجرایی شد.
همزمان با آغاز دور دوم تحریمها علیه ایران، سوئیفت اعلام کرد دسترسی چند بانک ایرانی به این سامانه را تعلیق کرده است. خبرگزاری ایسنا نوشته است احتمالا دسترسی نزدیک به ۱۹ بانک ایرانی به سامانه سوئیفت قطع نخواهد شد.
گفته میشود روزانه در جهان نزدیک به پنج هزار میلیارد دلار تجارت از طریق سوئیفت انجام میگیرد.