کشف کالاهای قاچاق ۸۹ درصد رشد داشته است
خبرگزاری مهر در گزارشی اعلام کرد در ۹ ماه سال جاری ۶۳ هزار میلیارد ریال (۶/۳ هزار میلیارد تومان) کالای «مظنون» به قاچاق کشف شده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ۸۹ درصدی داشته است.
این گزارش بر اساس آمارهای رسمی میافزاید سه قلم عمده کشفیات قاچاق در ۹ ماه سال جاری، خودرو، لوازم خانگی همچنین لوازم آرایشی و بهداشتی بوده است که این اقلام حدود ۳۶ درصد از کل کشفیات قاچاق به داخل کشور را شامل میشود.
کشف ۶۳ هزار میلیارد ریال کالای «مظنون» به قاچاق با نرخ رسمی دلار معادل حدود ۱/۵ میلیارد دلار و با نرخ آزاد دلار حدود ۵۷۰ میلیون دلار است.
این در حالی است که بر اساس گفتههای دبیر ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در آذرماه سال جاری، تنها میزان کالای قاچاق وارد شده به کشور طی یک سال حدود ۱۲/۵ میلیارد دلار است. ایران با حجم عظیمی از قاچاق کالا به خارج از کشور نیز دست به گریبان است که سوخت (بنزین و گازوئیل) از اقلام عمده قاچاق به خارج از کشور محسوب میشود.
به این ترتیب، بهرغم افزایش تقریبا دو برابری کالاهای قاچاق کشف شده (بنابر اعلام نهادهای رسمی دولتی)، در عمل تنها بخش کوچکی از قاچاق واقعی در کشور کشف شده است.
علی مویدی خرمآبادی رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز آذرماه سال جاری با اشاره به ۱۲/۵ میلیارد دلار کالای قاچاق وارداتی در طول یک سال گفت «۵۰ درصد این میزان یعنی ۶/۲۵ میلیارد دلار از مبادی رسمی یعنی گمرکات وارد کشور میشود. اگر فرض بگیریم که قیمت هر دلار، ده هزار تومان باشد این (قاچاق از گمرکات) یعنی سالانه ۶۲۵ هزار میلیارد ریال کالا از مبادی رسمی قاچاق میشود».
میزان کل قاچاق سالانه کالا به داخل کشور به حدود ۱۲۵۰ هزار میلیارد ریال (۱۲۵ تریلیون تومان) میرسد.
خرمآبادی در ادامه گفت علی ربیعی وزیر سابق تعاون، کار و رفاه اجتماعی در آذرماه ۱۳۹۳ هزینه ایجاد شغل دائم را ۱۵۰ میلیون تومان اعلام کرد. «اگر فرض کنیم هزینه ایجاد هر شغل دائم ۱۵۰ میلیون تومان باشد، ۶۲۵ هزار میلیارد ریال قاچاق کالا از مبادی رسمی یعنی سالانه ۴۱۷ هزار شغل دائم در کشور از بین خواهند رفت».
از طرفی رقم ۶۳ هزار میلیارد ریال منتشر شده توسط خبرگزاری مهر مربوط به کشف کالای «مظنون» به قاچاق است، نه قاچاق واقعی. برای نمونه، بر اساس آمارهای سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی، همچنین اداره کل آمار و اطلاعات ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و سازمان تعزیرات که خبرگزاری مهر گزارش خود را بر اساس دادههای این نهادهای رسمی منتشر کرده، در سال ۹۶ بیش از ۶۷ هزار پرونده قضایی با موضوعیت قاچاق کالا باز شده، اما تنها تعداد پروندههای محکومیت یافته ۱۱ هزار و ۳۹۴ مورد بوده است.
به این ترتیب، کشف ۶۳ هزار میلیارد ریال کالای «مظنون» به قاچاق به معنی کشف قاچاق واقعی و حتمی نیست.