امیرعبداللهیان در پایان سفر به نیویورک:کشور را به برجام گره نمیزنیم، اگر مذاکرات هم به نتیجه رسید فبهاالمراد
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، در پایان سفر خود به نیویورک، گفت: «خط قرمز دولت رئیسی این است که نمیخواهیم کشور را به برجام و مذاکرات وین گره بزنیم، اگر در این مسیر، مذاکرات وین و برجام هم به نتیجهای رسید، فبهاالمراد.»
سخنان وزیر امور خارجه دولت ابراهیم رئیسی در هنگام ترک نیویورک حاکی از آن است که او پس از دیدار با وزرای خارجه آلمان، بریتانیا، فرانسه و همچنین مسئول سیاست خارجی اروپا، چشماندازی روشنی از بازگشت احتمالی به مذاکرات وین ندارد.
امیرعبداللهیان بعد از پنج روز حضور در مجمع عمومی سازمان ملل و به هنگام ترک نیویورک درباره نتیجه مذاکرات و دیدارهای خود، گفت که «رفتار آمریکا پارادوکسیکال و متعارض است، از یک طرف دعوت برای بازگشت به برجام و از طرف دیگر اعمال تحریمهای جدید و بعضا هم ادبیات منفی که در رسانهها و مصاحبههایشان بهکار گرفته میشود.»
او تاکید کرد که «از خطوط قرمز دولت رئیسی این است که ما نمیخواهیم کشور را به برجام و مذاکرات وین گره بزنیم و هر بخشی در مسیر خودش برای توسعه، تعالی و پیشرفت کشور» کار میکند.
وزیر امور خارجه ایران تاکید کرد: «اگر در این مسیر، مذاکرات وین و برجام هم به نتیجهای رسید، فبها المراد. تبدیل به کاتالیروزی می شود و روابط و پیشرفتهای اقتصادی ما سرعت و شتاب بیشتری خواهد گرفت.»
همزمان میخاییل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین، در توییتی نوشت که تاخیر بیشتر در از سرگیری مذاکرات احیای برجام، ممکن است به زودی فضای گفتوگوها در وین را برای رسیدن به موفقیت و کامل شدن روند مذاکرات «نامساعد» کند.
از سوی دیگر سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، نیز درباره مذاکرات با ایران درباره احیای برجام گفت که بهنظر میرسد آمریکا باید «در حل همه مسائل مربوط» رویکرد فعالتری اتخاذ کند.
لاوروف تاکید کرد که امیدوار است مذاکرات وین «در اسرع وقت» از سر گرفته شود.
پیشتر نیز چند مقام ارشد آمریکا و اروپا تاکید کردند که تاخیر در بازگشت به مذاکرات و احیای برجام، کارآیی این توافق را از بین خواهد برد.
با این حال وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در پایان سفر خود به نیویورک گفت که «به صراحت به طرفهای مقابل گفتیم که دولت جدید ایران قائل نیست مذاکره برای مذاکره داشته باشد و برای ما دستاورد ملموس مهم است.»
امیرعبداللهیان در جریان دیدارهای خود در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل نیز بارها در واکنش به تاکید مقامهای اروپا برای بازگشت فوری به مذاکرات، گفت که «دولت جدید در حال بررسی سوابق مذاکراتی است» و پس از پایان این بررسیها مذاکرات را از سر خواهد گرفت.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در مصاحبه شنبه شب خود به هنگام ترک نیویورک با خبرگزاری دولتی ایرنا نیز گفت که ما به صراحت به آنها اعلام کردیم که دولت جدیدی که در ایران روی کار آمده، عملگراست و در ملاقاتهایم با وزیران خارجه انگلیس، آلمان و نیز جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و کشورهایی که به درگیر موضوع برجام هستند، گفتم که مناسبات با اروپا را محدود به اروپای متشکل از سه کشور آلمان، انگلیس و فرانسه نمیدانیم.
امیرعبداللهیان با اشاره به جزییاتی از گفتوگوی خود با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، افزود که در دیدار با بورل «انتقاد کردم که مگر میشود آقای بایدن از یک طرف از ایران بخواهد به میز مذاکره برگردد، گاهی اوقات پیامهایی را ارسال کنند که ما حاضریم دو جانبه با هم گفتوگو کنیم و همزمان در حالی که مدعی است میخواهد به تعهداتش و برجام بازگردد، تحریمهای جدید علیه جمهوری اسلامی» اعمال کند.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران همزمان و به طور ضمنی به ارسال پیامی برای مقامهای آمریکایی نیز اشاره کرد و گفت: «قرار شد جوزپ بورل این را منتقل کند که آمریکاییها باید تکلیف خودشان را با این موضوع روشن کنند.»