آیا موشک خرمشهر قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را نقض می کند؟
مایک پومپئو و جرمی هانت، وزرای خارجه آمریکا و بریتانیا، روز شنبه در توییتهای خود آزمایش یک موشک میانبرد توسط ایران را ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت توصیف کردند. براساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، ایران نباید مبادرت به تولید موشکهای بالستیکیای کند که از قابلیت حمل کلاهک هستهای برخوردارند، و توییت وزرای خارجه آمریکا و بریتانیا ظاهرا بر مبنای این پیشفرض تنظیم شده است.
طبق این گزارشها، باور بر این است که موشک مورد اشاره در این توییتها موشک بالستیک میانبرد خرمشهر است.
این موشک نخستین بار در مهرماه سال ۱۳۹۶ رونمایی و آزمایش شد. همان زمان، سردار امیرعلی حاجیزاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه، گفت این موشک دارای طول ۱۳ متر و سر جنگی به وزن ۱۸۰۰ کیلوگرم با قابلیت هدفگیری چندین هدف است. بنا به گزارش هفتهنامه نظامی جِینز دیفِنس (Jane's Defence) و اندیشکده مرکز مطالعات راهبردی و بینالمللی، خرمشهر نمونه بومیسازیشده موشک هوسانگ ۱۰ محصول کره شمالی است. کره شمالی گونهای از این موشک را با نام اختصاری بیان ۲۵ به ایران صادر کرد، ۲۵ به برد این موشک اشاره دارد که ۲۵۰۰ کیلومتر برآورد میشد. اما بنا به اعلام تلویزیون دولتی ایران، برد موشک خرمشهر ۲۰۰۰ کیلومتر کاهش و درعوض وزن کلاهک جنگیاش افزایش یافته است.
آیا موشک خرمشهر قابلیت حمل کلاهک هستهای را دارد؟
ایران میگوید این موشک قابلیت حمل چند کلاهک متعارف یا چند بمب خوشهای را دارد. بهگفته مارک فیتزپتریک Mark Fitzpatrick، رییس اجرایی اندیشکده بنیاد مطالعات راهبردی در واشنگتن، موشک خرمشهر بهطور بالقوه قابلیت حمل کلاهک هستهای را دارد، اما او بعید میداند بتوان بیش از یک بمب هستهای را در کلاهک این موشک جای داد. آقای فیتزپتریک در مصاحبهای با شبکه سیانان گفته به نظر او گنجاندن برنامه موشکی ایران در توافق جامع هستهای فکر خوبی است، اما در ادامه افزوده تا زمانی که ایالات متحده به این توافق پایبند نیست، طرح این درخواست نتیجهای نخواهد داشت.