هشدار آمریکا در مورد خطر فزاینده تحرکات ایران
مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا، در فنلاند سراغ هواپیمای دولت آمریکا رفت تا راهی برلین شود. بااینحال سهشنبه، ۱۷ اردیبهشت او در هواپیما به خبرنگاران همراهش گفت که بهدلیل «موضوعی اضطراری مرتبط به مسائل بینالمللی» مسیر سفر تغییر کرده است.
خبرنگاران توئیت زدند که هواپیما در مسیر شرق راهی شده است، ولی تا بغداد کسی نمیدانست که ماجرا چیست.
در عراق، پمپئو گفت که افزایش تحرکات ایران و خطر فزاینده آن، باعث شده است تا مسیر سفرش را تغییر دهد.
پمپئو گفت: «آمریکا میدانست که حملاتی قطعی شده بود؛ این حملهها قرار بود خیلی زود رخ دهند. ما از این حملهها مطلع شدهایم و هر چه در توانمان باشد برای مقابله با آنها انجام میدهیم.»
او از طرف دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا خطاب به رییس جمهوری عراق گفت که از دید آمریکا و همپیمانهایش در خلیج فارس، خطر اصلی در خاورمیانه، ایران است.
او چهارشنبه راهی ادامه تور اروپاییاش شد تا در لندن با مقامات بریتانیایی دیدار کند.
پیش از آنکه پمپئو و جرمی هانت، وزیر خارجه بریتانیا در کنفرانسی مشترک نسبت به احیای برنامه هستهای ایران هشدار دهند، شبکه خبری سیانان گزارش داد که آنچه مقامات نظامی آمریکا را نگران کرده، جابهجایی موشکهای بالستیک ایران با قایق در سواحل جنوبی آن کشور است.
تحلیلگران این شبکه گفتند که نمیدانند آیا جابهجایی این موشکها با قایق برای این است تا بتوان آنها را از آب شلیک کرد، یا هدف آن است که آمریکا مقر این موشکها را نداند تا در صورت جنگ، نتواند آنها را پیش از شلیک هدف قرار دهد و منهدم کند.
از جمله اهدافی که این موشکهای با برد کوتاه میتوانند هدف قرار دهند، پایگاههای نظامی آمریکا از جمله در خاک عراق است.
این موشکهای بالستیک، بخشی از برنامه موشکی ایران محسوب میشود که دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا، پیشتر نسبت به آن بارها اظهار نگرانی کرده بود.
جان بولتون، مشاور ارشد کاخ سفید در امور امنیتی، در روزهای گذشته اعلام کرد که آمریکا ادوات جنگی تازهای، از جمله ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن که ۹۰ جنگنده همراهش دارد و چند بمبافکن ب-۵۲ به خلیج فارس میفرستد.
بولتون گفت که ارسال این ادوات در پاسخ به مجموعهای از نشانههای فزاینده و نگرانکننده بودهاند و افزود: «این پیامی آشکار و بیتردید به رژیم ایران است که هرگونه حمله به پایگاههای آمریکا یا حمله به همپیمانان ما با برخوردی مهلک روبهرو خواهد شد. آمریکا خواستار جنگ با رژیم ایران نیست، اما ما برای پاسخگویی به هر حملهای کاملا آمادهایم، خواه حمله نیابتی [ازسوی گروههای تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران] باشد،خواه ازسوی نیروهای سپاه پاسداران و یا نیروهای ارتش جمهوری اسلامی ایران.»
ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن، پیشتر برای جنگ عراق و سقوط دولت صدام حسین وارد خلیج فارس شده بود.