افزایش تعداد کشتهشدگان در اعتراضهای عراق به دستکم ۴۴ نفر؛ انتقاد آیتالله سیستانی از دولت
در حالی که اعتراضها در عراق وارد چهارمین روز خود شده است، تعداد قربانیان این تظاهرات به دستکم ۴۴ نفر افزایش یافت.
خبرگزاری رویترز روز جمعه ۱۲ مهرماه به نقل از منابع پلیس و بیمارستانی نوشت که بیشترین تعداد کشتهها مربوط به اعتراضها در شهر ناصریه در جنوب عراق است.
همچنین تاکنون در بغداد ۱۶نفر از معترضان کشته شدهاند.
شاهدان عینی به خبرنگار رویترز گفتند نیروهای پلیس عراق روز جمعه در بغداد به روی صدها معترض آتش گشودند. به گفته آنها، تکتیراندازان پلیس که بر پشت بامها مستقر شده بودند، به سمت معترضان شلیک کردند و یکی از آنها از ناحیه گردن مورد اصابت گلوله قرار گرفت.
خبرگزاری فرانسه نیز گزارش داد که پلیس در بغداد، چند صدمتری میدان تحریر، جایی که اعتراضها از آنجا آغاز شد، به روی تظاهراتکنندگان که برخی از آنان نقاب به صورت داشتند، آتش گشود.
بنا بر گزارشها، تاکنون صدها نفر دیگر زخمی شدهاند.
تظاهرات ضد دولتی، روز جمعه در عراق در حالی ادامه یافت که اینترنت در بخش عمده این کشور قطع بود. همچنین علاوه بر بغداد، در برخی دیگر از شهرهای عراق نیز مقررات منع آمد و شد برقرار است.
این در حالی است که عادل عبدالمهدی، نخستوزیر عراق شامگاه پنجشنبه از کارنامه دولت یازده ماهه خود و همچنین مدیریت این اعتراضها دفاع کرد.
عبدالمهدی گفت: «ما باید تلاش بیشتری برای مقابله با فساد در همه نقاط کشور انجام دهیم»، اما در ادامه افزود: «راهحلهای جادویی نداريم و دولت قادر نيست ظرف یک سال خواستههای مردم را برآورده كند.»
با این حال او وعده داد تا به گروههای فرودست و نیازمندان جامعه عراق کمک شود.
عبدالمهدی همچنینگفت: «دولت توزیع زمین میان گروههای مستحق جامعه را آغاز کرده است.» او تاکید کرد که تمامی بازداشتشدگان تظاهرات اعتراضی به غیر از آنهایی که به گفته او متهم به جرایم جنایی شدهاند، آزاد میشوند.
بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه، در همان زمانی که سخنرانی نخستوزیر از تلویزیون پخش میشد، صدای تیر در بغداد به گوش میرسید و دو نفر از معترضان در جنوب عراق کشته شدند.
این در حالی است که آیتالله علی سیستانی روز جمعه در نامهای که نمایندهاش در کربلا قرائت کرد، از نیروهای امنیتی و معترضان عراقی خواست از خشونت بپرهیزند و از رهبران عراق، به خصوص قانونگذاران این کشور، به علت ضعف در ریشهکن کردن فساد انتقاد کرد.
او در این نامه نوشت: «تعداد زیاد کشتهشدگان، تلفات و خسارات مایه تاسف است. دولت و جناحهای سیاسی درخواستهای مردم برای مبارزه با فساد را برآورده نکرده و در میدان عمل هیچ دستاوردی نداشتهاند. مسئولیت اصلی اتفاقات جاری بر گردن قانونگذاران است.»
اعتراضها در عراق روز سهشنبه با فراخوانهایی در شبکههای اجتماعی آغاز شد.
شرکتکنندگان در این اعتراضها میگویند دولت و احزاب سیاسی فاسدند و برای بهبود شرایط زندگی آنها تلاش چندانی نمیکنند.
سازمان عفو بینالملل از دولت عراق خواسته است نیروهای نظامی این کشور را کنترل کرده و درباره کشتهشدگان تحقیق کند.
لین مالوف، مدیر تحقیقات بخش خاورميانه عفو بینالملل در همین زمینه گفت: «تکاندهنده است که نیروهای امنیتی عراق بارها در برخورد با معترضان با چنین خشونتی از سلاحهای کشنده و اعمال زور نابهجا استفاده کرده است. بسیار مهم است که مقامهای عراقی یک تحقیق بیطرف و کاملا مستقل در این باره انجام دهند.»
سازمان ملل متحد هم از دولت عراق خواست «نهایت خویشتنداری» را اعمال کند.
برخی معترضان عراقی از حضور نیروهای ایرانی در سرکوب تظاهرات در شهرهای این کشور خبر میدهند. با این حال، هنوز گزارشهای رسمی حضور این نیروها را در اعتراضهای اخیر عراق تایید نکرده است.
وزارتخانه خارجه ایران و کویت و قطر به شهروندان خود توصیه کردهاند که با توجه به اعتراضها عراق، از سفر به این کشور خودداری کنند.
تحریمها علیه عراق در دوران صدام حسین و جنگهای پس از سقوط او، اقتصاد این کشور را ضعیف کرده و دولت برای ارائه خدمات اولیه به مردم، نظیر آبرسانی و برق، با مشکل جدی مواجه است.