المانیتور: میانجیگری ترکیه در بحران قطر شکست خورده است
وبسایت خبری- تحلیلی المانیتور امروز چهارشنبه 31 خرداد در گزارشی مینویسد طرح میانجیگری ترکیه برای حل بحران دیپلماتیک بین قطر و کشورهای همسایه آن شکست خورده است.
المانیتور مینویسد: «به نظر میرسد ترکیه بدون هیچگونه پیش محاسبهای خود را به داخل بحران موجود میان قطر و کشورهای مسلمان همسایه آن به هواداری از قطر پرت کرده بیآنکه به پیامدهای درازمدت آن فکر کرده باشد.
واقعیتهای صحنه این بحران دیپلماتیک اکنون ترکیه را ناچار ساخته است که خود را آرام از این مخمصه بیرون بکشد بیآنکه ضربهای به روابط آن با عربستان سعودی و سایر کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس بزند.
وزیرخارجه ترکیه مولود چاووش اوغلو هفته پیش به کشورهای قطر، کویت و عربستان سعودی سفر کرده بود تا با طرح میانجیگری خود از این نمد کلاهی برای خود بدوزد. اکنون مأموریت او با ارسال پیامهای متفاوت از رهبری ترکیه شکست خورده است.
رابطه ترکیه با کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس تا پیش از بروز این بحران در مسیری مثبت و رو به گسترش قرار داشت. این روابط به ویژه در زمانی که به نظر میرسید بحرانهای عراق و سوریه به سوی یک گشایش میرود از اهمیت بسیاری برخوردار بود. با این حال حمایت بیچون و چرای رجب طیب اردوغان از امیر قطر، اکنون طرح میانجیگری ترکیه مأموریتی غیرممکن به نظر میرسد.
مشکل ترکیه این است که این کشور نمیتواند بدون گسترش و نگهداری روابط نزدیک با عربستان سعودی و ایران، دو رقیب سرسخت منطقهای همدیگر، در سیاستهای منطقه دخالت مؤثر کند.
ارسال ۵ تا ۱۰ هزار سرباز قراردادی تازهنفس ارتش ترکیه به قطر همزمان با شروع بحران روابط این کشور با عربستان سعودی به عنوان رهبر کشورهای مخالف قطر، به سختی میتوانست نزدیکی آنکارا با ریاض را با خود به همراه بیاورد.
از آن گذشته آژانس خبری سعودی در آخر هفته گذشته بیانیهای صادر کرد و با رد پیشنهاد ترکیه برای ارسال نیرویی مشابه به عربستان گفت ریاض اجازه تأسیس یک پایگاه نظامی در خاک این کشوررا به ترکیه نمیدهد.
یاسر یاکیس وزیرخارجه پیشین ترکیه و از بنیانگذاران حزب عدالت و توسعه که اردوغان رهبری آن را به عهده دارد در سرمقالهای در عرب نیوز عقبنشینی آنکارا از طرح میانجیگری خود را چنین توجیه کرده است:
«بحران قطر یک امر مربوط به دنیای عرب است. آنها خودشان نهایتاً راهحلی برای پایان آن پیدا خواهند کرد. آنها سرانجام به یک آشتی میرسند اما بعد از آن نام کشورهایی را که از یکی از طرفین پشتیبانی کرده بود فراموش نخواهند کرد.»