ایران موضعگیری ترامپ درباره حق حاکمیت اسراییل بر جولان را محکوم کرد
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران با محکوم کردن موضعگیری تازه رییسجمهوری آمریکا درباره حق حاکمیت اسراییل بر بلندیهای جولان گفت این «تصمیمات شخصی و خلق الساعه ترامپ منطقه حساس خاورمیانه را به سمت بحرانهای پی در پی جدیدی سوق خواهد داد.»
بهرام قاسمی با «متجاوز» و «اشغالگر» خواندن اسراییل گفت که منطقه جولان «بر اساس قطعنامههای سازمان ملل و شورای امنیت بخش اشغال شده سرزمین سوریه به شمار میرود و جز خاتمه اشغال هیچ راه حل دیگری برای آن متصور نیست.»
ترامپ روز پنجشنبه اول فروردین ماه در پیامی در حساب کاربری خودش در شبکه اجتماعی توییتر نوشت: «پس از ۵۲ سال زمان آن است که ایالات متحده حاکمیت کامل اسرائيل بر بلندیهای جولان را به رسمیت بشناسد.»
بلندیهای جولان بخشی از سرزمین سوریه در جنوب غربی این کشور است؛ بخش بزرگی از این مناطق در سال ۱۹۶۷، در جریان جنگ ششروزه اعراب و اسرائيل به اشغال ارتش اسرائيل درآمد. این منطقه حدود ۷۰ کیلومتر با دمشق، پایتخت سوریه، فاصله دارد و به لحاظ نظامی و استراتژیک منطقه مهمی محسوب میشود.
در اسناد بینالمللی، از جمله در تمامی اسناد سازمان ملل، این مناطق کماکان بخشی از خاک سوریه به شمار میآید و منطقه «اشغالی» قلمداد میشود. حتی دولت آمریکا نیز در تمامی این سالها این منطقه را تحت «اشغال» توصیف کرده است.
به رغم سیاستهای رسمی دولت آمریکا در گذشته، وزارت امور خارجه ایالات متحده در آخرین گزارشی که منتشر کرد؛ برای اشاره به این منطقه، به جای استفاده از عبارت معمول «تحت اشغال اسرائیل»، از عبارت تازه «تحت کنترل اسرائیل» استفاده کرد. تغییر موضعی که به باور بسیاری از کارشناسان، نشان از چراغ سبز وزارت امور خارجه آمریکا برای پذیرش حاکمیت اسرائيل در این مناطق است.
نزدیک به ۵۱۰ کیلومتر مربع از بلندیهای جولان کماکان در اختیار دولت سوریه است. اسرائیل در سالهای جنگ سوریه همواره سعی کرده است که نیروهای وابسته به ایران در سوریه، از این مناطق در نوار مرزی با اسرائیل عقب بروند.
پیشتر نیز دو سناتور جمهوريیخواه، تد کروز و تام کاتن، در بیانیهای مشترک از دولت این آمریکا خواستند که حاکمیت اسرائیل بر بلندیهای جولان را به رسمیت بشناسد. در بیانیه آنها آمده بود که اسرائیل باید مطمئن باشد که میتواند در برابر تهدیدهای ایران و نیروهای وابستهاش در سوریه از خودش دفاع کند.