توافق روسیه و ترکیه بر سر ایجاد "مناطق امن" در سوریه
روسیه و ترکیه بر سر "ایجاد مناطق امن" در بخش هایی از سوریه توافق کردند. ولادیمیر پوتین و رجب طیب اردوغان، روسای جمهور روسیه و ترکیه در دیداری که چهارشنبه سیزدهم اردیبهشت در سوچی روسیه داشتند با اعلام این توافق، ابراز امیدواری کردند که دولت سوریه و مخالفان دولت بشار اسد، این طرح را با هدف "کاهش بحران" بپذیرند. همزمان رئیس جمهور روسیه اعلام کرده که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، نیز قاطعانه از این طرح حمایت کرده است.
براساس پیشنهاد روسیه قرار است در چند نقطه سوریه "منطقه امن" تشکیل شود. هدف از ایجاد این مناطق، پایان دادن فوری به خشونت ها، آماده کردن بازگشت آوارگان و کمک رسانی فوری به ساکنان عنوان شده است. این مناطق قرار است توسط ایست بازرسی های نیروهای دولتی و همچنین شبه نظامیان مخالف دولت تحت نظارت قرار گیرد. روسیه همچنین پیشنهاد کرده که این «مناطق امن» باید در منطقه تحت کنترل مخالفان دولت بشار اسد در شمال غرب استان ادلب، بخشی از استان حمص، و منطقه غوطه شرقی در نزدیکی دمشق تشکیل شوند. با این حال این طرح مخالفانی نیز دارد که می پرسند چرا سراسر سوریه شامل این پیشنهاد نیست؟
در متن پیشنهادی روسیه همچنین آمده که ترکیه، جمهوری اسلامی ایران و روسیه میتوانند با ارسال یگان هایی نظامی به این مناطق، بر آنها نظارت کنند و امنیت این مناطق را تضمین کنند. توافق ترکیه و روسیه از طرح ایجاد منطقه امن در سوریه در حالی است که مخالفان دولت بشار اسد، شرکت در مذاکرات صلح آستانه را به حال تعلیق در آوردهاند. روز گذشته نمایندگان گروههای مخالف، در اعتراض به ادامه حملات دولتی در سوریه «علیه غیرنظامیان» نشست صلح آستانه را ترک کردند.
همزمان علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی در گفت وگوی تلفنی با نیکلای پاتروشف، همتای روس خود روز چهارشنبه، سیزدهم اردیبهشت، درباره بحران سوریه و دور جدید مذاکرات آستانه رایزنی کردند. آقای شمخانی در این تماس تلفنی بر تقویت همکاری ها میان روسیه، جمهوری اسلامی ایران و سوریه تاکید کرده و با اشاره به آغاز دور جدید مذاکرات سیاسی در آستانه گفت: تجربه موفق پایه گذاری و تداوم مذاکرات آستانه نشان داد که تمرکز بر راه حلهای مبتنی بر مشارکتهای منطقه ای می تواند در روند پایان دادن به بحران امنیتی سوریه شتاب بیشتری ایجاد کند. نیکلای پاتروشف، دبیر شورای امنیت ملی روسیه نیز در این گفتگو تاکید کرده: برخی بازیگران فرا منطقهای با نادیده گرفتن ضرورت حفظ تمامیت ارضی و حاکمیت ملی سوریه به دنبال اجرای طرحهایی برای تجزیه سوریه هستند.
رایزنی های دیپلماتیک درباره جنگ سوریه در حالی است که تازه ترین دور این مذاکرات با شرکت نمایندگان روسیه، ترکیه و جمهوری اسلامی ایران در آستانه قزاقستان در جریان است. مذاکرات صلح سوریه که پیش از این چندین دور آن در ژنو سوئیس و آستانه قزاقستان برگزار شده تاکنون به نتیجه نرسیده است. در جریان جنگ داخلی شش ساله سوریه صدها هزارتن از مردم این کشور کشته و زخمی و میلیونها نفر آواره شدند.