جدال احزاب اسرائیل بر سر انحلال پارلمان
نمایندگان احزاب مخالف در پارلمان اسرائیل (کنست) میگویند به طرح پیشنهادی حزب حاکم برای منحل کردن نهاد قانونگذاری این کشور رای نخواهند داد.
حزب لیکود، به رهبری بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، طرح پیشنهادی انحلال را روز دوشنبه ارائه کرد اما این طرح با مخالفت فوری احزاب «اتحاد آبی و سفید»، «کارگر» و «میرتْس» مواجه شد.
به گفته رسانههای اسرائیلی، یکی از اهداف این طرح آن است که در صورت عدم توفیق نتانیاهو در تشکیل دولت ائتلافی تا قبل از انقضای مهلت قانونی روز چهارشنبه، رووین ریولین، رییس جمهوری اسرائیل، قادر نباشد نماینده دیگری را موظف به تشکیل دولت کند.
همچنین این اقدام میتواند ترفندی برای اعمال فشار بر اعضای دولت ائتلافی جهت متعادل کردن توقعاتشان باشد.
احزابی که در گفتوگوهای تشکیل ائتلاف مشارکت داده نشدهاند، طی دیداری تصمیم گرفتند تا زمان رایگیری اولیه در کنست مواضع خود را همسو کنند.
هنوز مشخص نیست طرح پیشنهادی انحلال پارلمان از حمایت اکثریت نمایندگان برخوردار باشد. با این حال، میکی زوهار، طراح این پیشنهاد، در گفتوگوی تلویزیونی روز دوشنبه مدعی شد که این طرح از حمایت اکثریت کنست برخوردار است.
اتحاد آبی و سفید که از هر گونه ائتلاف با حزب نتانیاهو خودداری کرده است بعد از لیکود بیشترین نماینده را در کنست دارد.
بنی گانتس، رهبر این حزب، روز دوشنبه اعلام کرد در صورتی که نتانیاهو موفق به تشکیل دولت نشود، باید فرصت این کار را به او بدهند.
حزب میانهرو آبی و سفید در مورد تشکیل دولت طرح خاصی ارائه نکرده و از هرگونه ائتلاف با نمایندگان عرب سر باز زده است. از طرفی احزاب راستگرا و ارتدوکسهای افراطی هم گفتهاند با دولتی که این حزب تشکیل دهد، ائتلاف نخواهند کرد.
نتانیاهو هنوز با احزاب همسو به توافق نرسیده است و اختلاف بین حزب سکولار «اسرائیل خانه ما» و احزاب ارتدوکس بر سر اجباری بودن خدمت سربازی برای ارتدوکسها مانع پیشرفت در توافق بین نتانیاهو و احزاب سیاسی شده است.
مرتس ضمن مخالفت با طرح انحلال کنست گفت ممکن است قبل از شور دوم و سوم طرح در موضع خود تجدید نظر کند.
گانتس با انتقاد شدید از نتانیاهو گفت او منافع ملی را فدای منافع شخصیاش کرده است. اشاره او به تعقیب قضایی نتانیاهو در پروندههای فساد اقتصادی است.
گانتس همچنین گفت نتانیاهو با طرح انحلال کنست در پی فرار از عدالت است و اضافه کرد: «نتانیاهو اسرائیل را به سمت بحران جدی اعتماد به پیش میبرد.»
یائیر لاپید، نفر دوم حزب آبی و سفید، نمایندگان لیکود را به «مشتی خرگوش دستآموز نتانیاهو» تشبیه کرد که حاضرند کنست را متلاشی کنند.
از طرفی، آوی گبای، رهبر حزب کارگر، گفت: «ما کسی را که به دنبال از هم پاشاندن مردمسالاری در اسرائیل است، نمیبخشیم.»
اما آویگدور لیبرمن، رهبر حزب اسرائیل خانه ما، با طرح انحلال پارلمان موافقت کرده است. نتانیاهو برای تشکیل دولت ائتلافی نیازمند حمایت این حزب و ارتدوکسهاست که در حال حاضر بر سر موضوع خدمت سربازی با هم اختلاف جدی دارند.
حزب لیکود به همراه همپیمانانش هماکنون نصف کل ۱۲۰ کرسی کنست را در اختیار دارند. او برای تشکیل دولت حداکثری به پنج کرسی متعلق به اسرائیل خانه ما نیاز دارد.
در صورتی که دولت قبل از انقضای مهلت قانونی تشکیل نشود، نتانیاهو میتواند مهلت دوهفتهای درخواست کند. در این صورت، چنانچه کنست منحل نشده باشد، رییس جمهوری اسرائیل میتواند وظیفه تشکیل دولت را به نماینده دیگری محول کند.