خشم کابل از بیکفایتی دولت در تأمین امنیت؛ پنج کشته در درگیری معترضان با پلیس
صدها تن از مردم کابل روز جمعه ۱۲ خرداد ماه در اعتراض به انفجار مرگبار روز چهارشنبه در این شهر دست به تظاهرات زدند. خبرگزاریها گزارش دادند که در جریان تظاهرات اعتراضی امروز دستکم ۵ معترض در درگیری میان نیروهای پلیس و تظاهرکنندگان کشته شدند. برخی منابع نیز شمار کشته شدگان را ۷ نفر اعلام کردهاند.
دفتر ریاست جمهوری افغانستان با انتشار بیانیهای اعلام کرده که از خبر جان باختن و زخمی شدن شماری از شهروندان در تظاهرات امروز کابل متاثر است. عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی افغانستان نیز با ابراز تاسف از کشته و زخمی شدن معترضان درتظاهرات امروز کابل، وعده تحقیق درباره کشته شدگان این حادثه داده است.
در انفجار مرگبار اخیر در منطقه دیپلماتیک و امنیتی شهر کابل که مقر اصلی مراکز دولتی و سفارتخانههای خارجی است، بیش از صد نفر کشته و نزدیک به ۵۰۰ نفر دیگر زخمی شدند. انفجار یک تانکر آب پراز مواد منفجره در این منطقه، مهیبترین عملیات انفجاری در سالهای اخیر در این کشور محسوب می شود که علاوه بر تلفات جانی بسیار، ویرانیهای گستردهای را نیز در پی داشته است. در جریان این انفجار به ساختمان برخی سفارتخانهها از جمله سفارت جمهوری اسلامی و آلمان خسارتهایی وارد آمد و چند دیپلمات نیز زخمی شدند.
از این عملیات که با انفجار یک تانکر آب پر از مواد منفجره رخ داد، به عنوان یکی از مهیبترین انفجارها در شهر کابل طی سالهای اخیر نام میبرند که تلفات و ویرانیهای زیادی تا شعاع دهها متر بر جا گذاشت.
معترضان دولت افغانستان را بی کفایتی در تامین امنیت متهم می کنند و خواستار استعفای «محمد اشرف غنی»، رئیس جمهور و «عبدالله عبدالله» رئیس اجرایی شدند. آنها دولت افغانستان را مسئول ناتوانی در جلوگیری از این حمله می دانند و خواستار اعدام زندانیان مرتبط با شبکه حقانی در زندانهای افغانستان هستند.
بهاره جویا، خبرنگار ما در تماس با منابعی از داخل افغانستان درباره تظاهرات امروز کابل به وبسایت ایران اینترنشنال گفت: مردم افغانستان بهدلیل حمله مرگباری که روز چهارشنبه در کابل رخ داد بسیار خشمگین هستند و در خصوص سه مورد معترضند: اول اینکه چرا دولتمردان افغانستان از جمله رئیس جمهور و رئیس اجرایی دولت واکنش شدیدتری نشان ندادند و صرفا به محکوم کردن این حادثه اکتفا کردند. دوم اینکه چرا دولت افغانستان گروه طالبان را محکوم نکرد و سوم اینکه چرا و چگونه این حجم از مواد منفجره به منطقه سبز که بهشدت تحت کنترل نیروهای امنیتی قرار دارد، رسیده است. اینها نشان می دهد که نیروهای امنیتی در انجام وظایف خود کوتاهی کردند. بهاره جویا به نقل از مسعود حسینی، خبرنگار آسوشیتدپرس گفت که علاوه بر گلولههای پلاستیکی که از سوی نیروهای پلیس شلیک شد، پوکههای گلولههای واقعی نیز دیده شده و برخی از معترضان مسلح بودند. او همچنین از کشته شدن پسر یکی از اعضای مجلس سنای افغانستان خبر داد که هنوز خبر آن تایید نشده است.
کابل و دیگر نقاط افغانستان در سالهای اخیر صحنه انفجارها و عملیات مسلحانه زیادی بودهاند اما شدت و دامنه حمله مرگبار اخیر کم سابقه گزارش شده است.
هنوز هیچ فرد یا گروهی مسئولیت حمله مرگبار کابل را به عهده نگرفته است اما دستگاه امنیتی افغانستان، شبکه حقانی، گروه مرتبط با طالبان را مسئول این حمله دانسته و گفته است که این کار با حمایت دستگاه اطلاعاتی پاکستان صورت گرفته است. نیروهای طالبان که حدود چهل درصد از خاک افغانستان را در اختیار دارند، این حمله را محکوم کردند. اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان در واکنش به این حمله گفته بود که ۱۱ شبه نظامی زندانی وابسته به شبکه حقانی، از گروههای مرتبط با طالبان که با حکم اعدام مواجهند، مجازات خواهند شد.