خطر زلزله ۷/۵ ریشتری در استانبول چقدر جدی است؟
سلیمان سویلو، وزیر کشور ترکیه، اخیرا پیشبینی کرده است که شهر استانبول با ۱۵ میلیون جمعیت در معرض زمینلرزهای به بزرگی ۷/۵ ریشتر قرار دارد.
او این پیشبینی را پس از آن مطرح کرد که در ۲۴ ژانویه، زمینلرزهای به بزرگی ۶/۷ ریشتر در استان الازیغ، در ۱۲۰۰ کیلومتری استانبول، دهها کشته بر جا گذاشت.
در صورت وقوع زلزله ۷/۵ ریشتری در استانبول، ساختمانها کاملا تخریب و دهها هزار نفر کشته میشوند.
زمینلرزه و پسلرزههای خفیفتری که در هفته جاری در الازیغ رخ داد، بر جدیت هشدارهای مقامهای ترکیه و کارشناسان در مورد احتمال وقوع فاجعه افزوده است.
استانبول در انتهای غربی ناحیه گسلی آناتولی شمالی واقع شده است که بهصورت افقی از ترکیه عبور میکند. این گسل از سال ۱۹۳۹ و با وقوع زمینلرزه ۷/۲ ریشتری در ارزنجان فعال شده است. از آن زمان تاکنون، پنج زلزله بزرگ رخ داده که کانون آنها هر بار بیشتر به سمت غرب رفته است.
کانون زمینلرزه ۷/۶ ریشتری سال ۱۹۹۹ در مرمره حدود ۱۱۵ کیلومتر از استانبول فاصله داشت.
اطلاعات تاریخی موید پیشبینیهاست. میانگین وقوع زمینلرزه در استانبول و اطراف آن حدود هر ۲۵۰ سال است. آخرین زمینلرزه بزرگ با شدت ۶/۴ ریشتر ۲۵۴ سال پیش در این شهر رخ داد. پیشتر در سال ۱۵۰۹ نیز زمینلرزهای با شدت بالای ۷ ریشتر روی داد که هنوز با عنوان «قیامت کوچک» در اذهان مردم حک شده است.
از آنجا که خطر زلزله همیشه بیخ گوش استانبول بوده است، از سال ۲۰۰۲تمام دولتهای برآمده از حزب عدالت و توسعه روی مقاومسازی و تعمیر بافتهای فرسوده سرمایهگذاری کردهاند و تاکنون حدود ۷۲۴ میلیون دلار هزینه بازسازی ۵۶ هزار ساختمان خطرآفرین شده است. اما اکرم اماماوغلو، شهردار استانبول، معتقد است هنوز کافی نیست و میگوید: «داریم درباره مرگ دهها هزار نفر صحبت میکنیم. اولویت ما تبدیل استانبول به شهری مقاوم در برابر بلایاست.»
در حالیکه برآورد زمان و شدت زلزله ممکن نیست، در گزارش موسسه پژوهشی زلزله و رصدخانه کاندیلی تخمین زده شده است که تقریبا یکپنجم از ۱/۲ میلیون ساختمان استانبول در زمینلرزهای به بزرگی ۷/۵ ریشتر تخریب خواهد شد و بیش از ۱۲ هزار کشته و ۲۰ میلیارد دلار خسارت به جا خواهد گذاشت.