مشکل ترامپ در لغو فروش هواپیما به ایران ایر
خبرگزاری 'هیل' (The Hill) در واشنگتن در مقالهای، امروز چهارشنبه اول شهریور ماه مینویسد قرارداد فروش 200 هواپیمای مسافربری به ایران اکنون به مشکلی بر سر راه ادامه سیاست سختگیرانه دونالد ترامپ در مقابل حکومت ایران در آمده است.
در این مقاله آمده است: «ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی خود مواضع سرسختانهای را در مخالفت با توافق هستهای با ایران گرفته بود و تاکنون نیز دو بار تحت فشار مشاوران خود ناچار به امضای گواهی پایبندی ایران به این قرارداد شده است.
با این حال مشخص است که ترامپ هنوز قصد دارد مواضع سرسختانه خود در مقابل ایران را ادامه بدهد. اما اگر او واقعاً چنین قصدی دارد باید از وزارت خزانهداری خود بخواهد تا تحریمهای جدیدی را علیه شرکت هواپیمایی ملی ایران (ایران ایر) اعمال کند و پروانه فروش 200 هواپیمای مسافربری ساخت بوئینگ، ایرباس، و شرکت ATR را که شریک ایرباس از کمپانی ایتالیایی Leonardo است لغو کند.
این تحریمهای جدید میتواند با اتکا به دستورالعملها و مجوز فرمان ریاستجمهوری باشد که در مورد حامیان تروریزم و پشتیبانی از رژیم سوریه صادر شده است.
از آن گذشته، یک چنین تحریمهایی کاملاً با مفاد قرارداد هستهای مطابقت دارند که تنها وضع هرگونه تحریمهای جدید مربوط به این قرارداد را منع میکند.
شرکت ایران ایر کاملاً مستحق یک چنین تحریمهایی است زیرا این شرکت مسافربری ملی با استفاده از هواپیماهای خود در کمک به سپاه پاسداران برای حفظ رژیم اسد در سوریه و عملیات تروریستی حزبالله در لبنان به آنها اسلحه و تجهیزات میرسانده است.
شکی نیست که ایران هر گونه تلاش برای لغو قرارداد بوئینگ و ایرباس و گذاشتن تحریم روی خطوط هواپیمایی کشور را محکوم خواهد کرد و آن را اقدامی در جهت نقض قرارداد هستهای بهشمار خواهد آورد. مشخصا این موضوع می تواند در داخل دولت ترامپ، بين رئیس جمهوری و بوئینگ و میان دولت آمریکا با دوستان اروپایی آن مناقشه به وجود بیاورد.
از این نظر دولت ترامپ ممکن است به این نتیجه برسد که بهتر است موضوع شواهد علیه ایران ایر را نادیده بگیرد و اجازه دهد قراردادهای چندین میلیون دلاری فروش بوئینگ و ایرباس با تهران به پیش برود.
اما اگر پرزیدنت ترامپ منافع مالی بوئینگ را بر امنیت ملی آمریکا ترجیح بدهد، این امر مواضع سرسخت او در مقابل ایران را بیاعتبار میکند.
وقت آن رسیده است که دولت ترامپ موضعگیری سرسختانه زبانی خود علیه ایران را با تصمیمات و عمل جدّی همسو کند. شواهد در دسترس در مورد ایران ایر انجام چنین کاری را توجیه میکند».