پیروزی دوباره اکرم امام اوغلو در انتخابات شهرداری استانبول
براساس شمارش بیش از ۹۹ درصد از آرای ماخوذه در انتخابات شهرداری استانبول، «اکرم امام اوغلو» نامزد حزب «جمهوریخواه خلق ترکیه» با کسب بیش از ۵۴ درصد از کل آرا، در این انتخابات به پیروزی رسید.
رقیب او، «بنعلی یلدریم»، نامزد حزب حاکم «عدالت و توسعه» در انتخابات روز یکشنبه دوم تیرماه حدود ۴۵ درصد آرای شهروندان استانبول را کسب کرد.
نتایج اعلام شده هنوز نتایج غیر رسمی به شمار میآید و نتایج رسمی انتخابات باید در نهایت از سوی «شورای عالی انتخابات» اعلام شود، همان نهادی که انتخابات قبلی را که باز هم با پیروزی امام اوغلو همراه بود، باطل کرد.
همزمان با انتشار نتایج غیررسمی انتخابات، رجب طیب اردوغان، رییس جمهوری ترکیه به امام اغلو تبریک گفت. او در توئیتی نوشت: «من به اکرم اماماغلو که بر اساس نتایج غیررسمی انتخابات را پیروز شده است تبریک میگویم.»
اردوغان پیشتر در هنگام رایگیری گفته بود «رایدهندگان استانبول دقیقترین تصمیم را برای شهر میگیرند».
اماماغلو نیز در پیامی پیروزی خود را پیروزی کل ترکیه و «نه یک گروه یا حزب» خوانده است. او گفت:«شما برای سنت دموکراسی بیش از یکصدسال ایستادگی کردید. ممنونم استانبول!»
در این انتخابات مجموعا بیش از ۸ میلیون و ۸۶۸ هزار نفر رای خود را به صندوق انداختهاند که برابر ۸۴ درصد واجدین شرایط است.
با انتخابات روز یک شنبه دوم تیر۱۳۹۷ ، این دومین بار طی سال جاری است که ساکنان استانبول برای انتخاب شهردار، پای صندوقهای رای رفتند. حدود سه ماه پیش، پس از پیروزی اماماوغلو، نامزد حزب مخالف دولت در انتخابات، نتیجه انتخابات به درخواست حزب حاکم «عدالت و توسعه» به رهبری اردوغان باطل شده بود.
اماماوغلو توانسته بود با اختلاف کمی یلدریم، نخستوزیر پیشین این کشور و نامزد مورد حمایت اردوغان را شکست دهد.
دولت ترکیه انتخابات قبلی را به دلیل آنچه «تقلبهای گسترده» خواند، بیاعتبار دانست و حزب پیروز نیز دولت را به «کودتا علیه صندوقهای رای» متهم کرد.
به دلیل اهمیت سیاسی و اقتصادی استانبول، انتخابات شهرداری این شهر نسبت به شهرهای دیگر از اهمیت نمادین و سیاسی بالاتری برخوردار است.
همچنین این انتخابات میزان محبوبیت اردوغان و حزب او را در میان طبقه متوسط جامعه ترکیه نشان میدهد، به طوری که خود اردوغان گفته «هر کسی استانبول را ببرد، ترکیه را برده است».
استانبول با بیش از پانزده میلیون جمعیت، پایتخت اقتصادی ترکیه به شمار میرود. کنترل شهرداری این شهر به مدت ۲۵ سال در اختیار حزب عدالت و توسعه بوده و شکست در انتخابات این شهر ضربه بزرگی به وجه سیاسی این حزب به شمار میرود.
از سوی دیگر شکست در انتخابات استانبول، مهمترین شکست حزب حاکم در ترکیه از سال ۲۰۰۳ به این سو تلقی میشود.
برخی از تحلیلگران معتقدند که نتیجه انتخابات روز یکشنبه شهرداری استانبول هر چه باشد، موقعیت اردوغان در این شهر تضعیف شده است، زیرا یا بار دیگر در این انتخابات شکست خواهد خورد که ضربه محکمتری به حزب حاکم وارد خواهد کرد، یا پیروز میشود که این پیروزی با توجه به ابطال انتخابات قبلی، پیروزی قاطع و مشروعی نخواهد بود.
در انتخابات شهرداریهای ترکیه که روز ۳۱ مارس برگزار شد، حزب عدالت و توسعه، کنترل شهرداری آنکارا، پایتخت این کشور را نیز از دست داد. در آن شهر نیز این حزب به مدت ۲۵ سال کنترل شهرداری را در دست داشت.
نارضایتیهای اقتصادی، بخش عمده نارضایتیهای مردم ترکیه از دولت این کشور را شامل میشود. به طوری که تورم در ترکیه به حدود ۲۰ درصد رسیده و ارزش پول ملی این کشور نیز در سالهای اخیر افت شدیدی داشته است. آمارها نیز از افزایش میزان بیکاری در ترکیه خبر میدهند.