کنارهگیری رییس شورای نظامی سودان در پی سرنگونی عمر البشیر
احمد عوض بن عوف، وزیر دفاع سودان، از سمت ریاست شورای نظامی تشکیلشده در پی سرنگونی عمر البشیر به دست نیروهای مسلح این کشور کنارهگیری کرد.
کنارهگیری عوف در روز جمعه ۲۳ فروردینماه پس از آن اعلام شد که دهها هزار نفر معترض سودانی مقابل مقر ارتش این کشور در خارطوم، پایتخت سودان، تجمع کرده و خواستار تاسیس یک حکومت غیرنظامی شدند.
عوف روز پنجشنبه ۲۲ فروردین در پی بازداشت عمر البشیر، رییس جمهوری سابق سودان، به ریاست شورای نظامی منصوب شده بود.
بنا بر بیانیه سخنگوی پلیس سودان، تظاهرات روزهای پنجشنبه و جمعه در این کشور حداقل ۱۶ کشته بر جای گذاشت.
عوف، ژنرال عبدالفتاح البرهان عبدالرحمن را بهعنوان جانشین خود در سمت ریاست نظامی شورا اعلام کرد. او همچنین اعلام کرد کمال عبدالمعروف الماهی از سمت معاونت شورای نظامی برکنار شده است.
عوف گفت: «با هدف حفظ انسجام نظام امنیتی، خصوصا نیروهای مسلح، از شکاف و درگیری، و با توکل بر خداوند، این مسیر تغییر را با هم آغاز میکنیم.»
خبر استعفای عوف موجی از شادی در خیابانهای خارطوم برانگیخت. عدهای از مردم با اشاره به سرنگونی عمر البشیر شعار میدادند: «دومی هم سقوط کرد!»
او روز پنجشنبه ضمن اعلام وضعیت فوقالعاده، قانون اساسی سودان را منحل و قوانین منع آمدوشد اعمال کرد. این اقدامات از سوی گروههای حقوق بشری مورد اعتراض واقع شد.
رشید سعید، سخنگوی انجمن متخصصین سودان که نهاد اصلی برگزاری تظاهرات اخیر است، گفت: «آنچه رخ داد گامی در مسیر درست و تن دادن به خواسته مردم است، و ما به پیروزی نزدیکتر شدهایم.»
او همچنین از معترضان خواست تا زمانی که به همه خواستههای آنان رسیدگی نشده در خیابان بمانند.
شورای نظامی سودان قبلا اعلام کرده بود پس از سرنگونی بشیر، کشور وارد یک دوره انتقالی دوساله خواهد شد.
عمر زینالعابدین، رییس کمیته سیاسی شورای نظامی، گفت: «ما برای قدت حریص نیستیم. ما چیزی را به مردم دیکته نخواهیم کرد. ما میخواهیم فضایی برای مدیریت یک گفتوگوی صلحآمیز ایجاد کنیم.»
یاسر عبدالله عبدالسلام احمد، قائممقام سفیر سودان در سازمان ملل، در سخنان خود در شورای امنیت سازمان ملل، اعلام کرد هر حرکت مردمسالاری در سودان نیازمند زمان است.
او گفت: «هیچ گروهی، از جمله نیروهای مسلح، از فرآیند سیاسی کنار گذاشته نخواهد شد.»
انجمن متخصصین سودان در بیانیهای اعلام کرد شورای نظامی «قادر به ایجاد تغییر» نبوده و بر خواست خود برای انتقال قدرت به «یک دولت انتقالی غیرنظامی» تاکید کرد.
عمر البشیر ۷۵ساله در پی کودتای نظامی سال ۱۹۸۹ به قدرت رسید. او از ۱۶هفته پیش با موجی از اعتراضات سراسری نسبت به افزایش قیمت مواد غذایی، بیکاری روزافزون و تشدید سرکوب در طی سه دهه حکومت خودکامهاش مواجه بود.