آنچه در کنفرانس جهانی توسعهدهندگان اپل گذشت
اپل هر سال در کنفرانس جهانی توسعهدهندگان (WorldWide Developer Conference) که با عنوان WWDC شناخته میشود، از توسعهدهندگان و اصحاب رسانه دعوت و از جدیدترین نوآوریهای نرمافزاری، تازههای سیستمعاملهایش و محصولات جدیدش رونمایی میکند.
در مراسم روز دوشنبه ۱۳ خردادماه نیز WWDC 2019 برگزار شد. در ادامه این گزارش، آنچه در این مراسم گذشت را مرور میکنیم.
اپل تیوی
مراسم با اپلتیوی آغاز شد. امکان ساخت چند حساب کاربری روی هر اپل تیوی از امکانات تازه آن است. بدینترتیب، هر کاربر میتواند محتوای صوتی یا ویدیویی مورد علاقه خود را پس از ورود به حسابش مشاهده کند. پشتیبانی از سرویس موزیک اپل هم از دیگر بهروزرسانیهای اپل تیوی است.
اپل مجموعه تلویزیونی «برای تمام انسانها» (For All Mankind) را بهصورت اختصاصی فقط برای کاربران اپل تیوی و مشترکان اپل تیوی پلاس پخش خواهد کرد. این اولین بار است که اپل در حوزه تولید محتوای اختصاصی برای یکی از پلتفرمهایش عمل میکند و بدین ترتیب بهصورت رسمی به عرصه رقابت با نتفلیکس و آمازون پرایم وارد میشود.
اما اپل بیشتر روی ایجاد محتوای سرگرمکننده برای اپل تیوی تمرکز دارد. این شرکت، که پیشتر از سرویس اپل آرکید رونمایی کرده بود، اعلام کرد کاربران اپل تیوی هم میتوانند از این سرویس استفاده کنند. بدین ترتیب، تمامی کاربران آیفون، آیپد، مک و حالا اپل تیوی میتوانند به بازیهای یادشده دسترسی داشته باشند. پشتیبانی از دستههای کنسول بازی ایکسباکس وان و پلیاستیشن ۴ نیز به اپل تیوی اضافه شده است و کاربران میتوانند از پاییز امسال با سرویس اپل آرکید، که با ۱۰۰ بازی آغاز به کار میکند، با استفاده از دستههای کنسول بازی، از این سرویس هم بهرهمند شوند.
watchOS 6، سیستمعامل جدید برای ساعتهای هوشمند اپل
مهمترین امکانی که سیستم عامل watchOS 6 را از نسخههای قبلی متمایز میکند دسترسی مستقیم کاربر به فروشگاه نرمافزارهای مخصوص ساعت است. دسترسی به اپلیکیشنهای اختصاصی که برای اپل ساخته شدهاند اکنون از طریق اپاستور مخصوصش ممکن است و برای جستوجو، دانلود و خرید اپلیکیشنها به آیفون یا مک نیازی نیست.
همچنین، دسترسی به اپلیکیشنهایی از جمله یادداشت صوتی، ماشینحساب و امکان کنترل و پخش کتابهای صوتی بهصورت مستقیم و مستقل از آیفون در این نسخه از سیستمعامل ساعت اپل ممکن است.
صفحههای جدید که نمایش ساعت در قالبهایی متنوعتر را برای کاربر مهیا میکند به این نسخه اضافه شده و چهار صفحه ساعت جدید که امکان سفارشیسازی دارند هم برای آن در نظر گرفته شده است.
قرار است عرضه عمومی watchOS 6 از شهریورماه برای دارندگان ساعتهای اپل آغاز شود.
رونمایی از iOS 13 و قالب تاریک در آیفون
طبق پیشبینیها، اپل در این مراسم از iOS 13 برای گوشیهای آیفون نیز رونمایی کرد. مهمترین قابلیت اضافهشده به این نسخه «حالت تیره» (Dark Mode) است که اجازه میدهد کاربر گوشی را در قالبی تیره استفاده کند.
اما در iOS 13 بهبودهای دیگری نیز حاصل شده است. سرعت عمل «فیس آیدی» که قفل صفحه آیفون را با تشخیص چهره صاحبش باز میکند تا ۳۰ درصد بهبود یافته است. اپلیکیشنهای آیفون نیز در این نسخه از سیستم عامل iOS تا دو برابر سریعتر باز میشوند.
در این نسخه، اپل از کیبوردی تازه نیز رونمایی کرده است که علاوه بر پشتیبانی از قالب تیره اپل، امکان تایپ بهصورت سوایپ نیز در آن وجود دارد. همچنین امکان ساخت استیکر اختصاصی از چهره کاربر به این کیبورد اضافه شده است.
اپلیکیشن Reminders بهطور کامل بازنویسی شده و امکانات و قابلیتهای بیشتری به آن اضافه شده است. به مرورگر سافاری در آیفون و اپلیکیشنهای Mail و Notes هم قابلیتها و امکاناتی اضافه شده است.
اپل در اپلیکیشن نقشهاش نیز تغییرات قابلتوجهی در مقایسه با نسخه پیشین لحاظ کرده است. در این نسخه، نقشه اپل جزییات بسیار بیشتری را در بر میگیرد و فعلا برای آمریکا میتوان از قابلیتی شبیه سرویس نمایش خیابان در گوگل بهره برد. در پیشنمایش این قابلیت در مراسم، عملکرد آن بسیار عالی و چشمگیر به نظر میرسید.
امکان ثبتنام و ورود به اپلیکیشنها با کمک اپل آیدی و کلید Sign in with Apple از این نسخه فعال میشود. کاربران آیفون تاکنون مجبور بودند با کمک گوگل و فیسبوک در سایتها و اپلیکیشنها ثبتنام کنند.
اپل برای حفاظت از حریم شخصی کاربران، به کاربر اجازه میدهد با کمک قابلیت پنهانسازی ایمیل اصلی، برای هر سایت یا اپلیکیشن، یک ایمیل اختصاصی، تصادفی و البته خصوصی تولید کند تا علاوه بر پیشگیری از اشتراکگذاری آدرس اصلی کاربر، امکان ردگیری و غیرفعالسازی ایمیلها را به کاربر بدهد. این تغییری بزرگ در پیشگیری از دریافت ایمیلهای اسپم یا ناخواسته است.
اپل در iOS 13، به اپلیکیشن Photos هم قابلیتهای تازهای اضافه کرده است و امکان ویرایش عکس و ویدیوها را با پارامترهایی بسیار بیشتر در اختیار کاربر قرار میدهد.
اپل در iOS 13، با اپلیکیشن Files امکان مشاهده و مدیریت فایلها را به کاربر میدهد و پشتیبانی مستقیم از کارتهای حافظه و حافظههای فلش که به دستگاه متصل میشوند در این نسخه از سیستمعامل برای ابزارهای مبتنی بر iOS برقرار خواهد بود.
تمامی گوشیهای آیفون SE و تمامی آیفونها از آیفون 6S به بعد میتوانند از اواخر ماه جاری میلادی که iOS 13 بهصورت عمومی منتشر میشود، به این سیستمعامل مهاجرت کنند و از امکانات آن بهرهمند شوند.
سیستمعامل جدید iPad OS
در WWDC امسال، اپل برای اولین بار سیستمعامل مخصوص تبلتهای اپل با نام iPad OS را معرفی کرد. این سیستمعامل بر پایه iOS ساخته شده است اما قابلیتهایی ویژه برای آیپدهای این شرکت دارد.
امکاناتی مانند چندوظیفگی، قابلیت اضافه کردن ویجت به صفحه اصلی، ژستهای لمسی اختصاصی و موارد مشابه، اپل را بر آن داشته است این سیستمعامل را از iOS جدا کند.
بهروزرسانی مرورگر سافاری در آیپد برای نمایش صحیح وبسایتها در تبلت، مدیریت بهتر قابلیت چندوظیفگی در آیپد، امکان دسترسی و استفاده از فونتهای متنوع در این سیستمعامل، مدیریت بهتر متن و کپی و برش آن با کمک ژستهای لمسی سهانگشتی از جمله قابلیتهای اختصاصی و بهروزشده در این سیستمعامل است.
قلم مخصوص اپل برای آیپد نیز در iPad OS بهتر عمل میکند و سرعت عمل آن از ۲۰ میلیثانیه به ۹ میلیثانیه رسیده است. این تغییری قابلتوجه برای کاربران این دستگاه و قلم مخصوص اپل یا اپل پنسل است.
آیپدهای پرو، نسل پنجم و ششم آیپدهای معمولی و مینی، ایپد ایر نسل سه و آیپد ایر ۲ همه iPad OS را دریافت خواهند کرد.
سیستم عامل macOS کاتالینا
پس از اپل تیوی، ساعت اپل، iOS و iPad OS، نوبت به مک رسید. نسخه جدید سیستمعامل مک با نام کاتالینا (macOS Catalina) معرفی شد.
در این سیستمعامل تازه که برای کامپیوترهای لپتاپ و رومیزی اپل عرضه میشود، نرمافزار آیتیونز، که سالها چندین کاربری داشت، به پخش موسیقی محدود میشود. از این پس، کاربران برای دسترسی به پادکستها در مک، اپلیکیشن Podcasts را در اختیار خواهند داشت و برای برنامههای تلویزیونی از اپلیکیشن Apple TV استفاده میکنند.
امکان همگامسازی و انتقال فایل بین دستگاههای مبتنی بر iOS با کمک مک هم به اپلیکیشن Finder در سیستمعامل مک واگذار شده است.
کاربران مک از این پس میتوانند از آیپد خود بهعنوان مانیتور دوم استفاده کنند، قابلیتی که با نام Sidecar معرفی شد. همچنین ویژگی ScreenTime نیز که میزان کار با هر ابزار اپل و هر اپلیکیشن در آن مشخص است علاوه بر آیفون و آیپد، با سیستمعامل جدید، در مک هم در دسترس خواهد بود.
سرویس Find My، که برای پیدا کردن ابزارهای گمشده اپل کاربرد دارد، امکان ردگیری آفلاین دستگاههای اپل را خواهد داشت. دستگاههای اپل با کمک بلوتوث و بهصورت امن به یکدیگر وصل میشوند و امکان ردگیری دستگاههای آفلاین با کمک دستگاههای اپل آنلاین اطراف آن برقرار میشود.
امکان پورت کردن اپلیکیشنهای آیفون و آیپد به مک برای توسعهدهندگان با عنوان پروژه کاتالیست (Catalyst Project) معرفی شد. بدین ترتیب، احتمالا در آیندهای نزدیک بسیاری از اپلیکیشنهای iOS با کمک این قابلیت، بهراحتی برای مک نیز توسعه داده میشود و در این سیستمعامل نیز در اختیار کاربران خواهند بود.
قرار است macOS Catalina از پاییز امسال بهصورت عمومی و رایگان منتشر شود.
معرفی Mac Pro و نمایشگر 6K جدید
اپل در این مراسم، پس از چند سال، از نسخه جدیدی از مکپرو رونمایی کرد. این نسخه با طراحی متفاوت و قابلیتهای سختافزاری جدید از جمله پردازندههای Xeon اینتل، از قدرتمندترین کامپیوترهای مبتنی بر سیستمعامل مک است که اپل ساخته است.
مکپرو برای کسانی مورد استفاده دارد که به قدرت پردازشی بسیار بالاتر از معمول نیازمندند و کاربران امکان تعویض و اضافه کردن سختافزارهایی همچون رم، کارت گرافیک و غیره را دارند.
این نسخه علاوه بر بدنه ضدزنگ، که برای خنکسازی قطعات پردازشی داخلی بهینه طراحی شده است، تا پردازنده ۲۸ هستهای اینتل زئون را پشتیبانی میکند و میتواند به حافظهای تا حجم ۱/۵ ترابایت تجهیز شود.
نسخه پایه آن با قیمت ۵۹۹۹ دلار از پاییز به بازار عرضه میشود.
مانیتوری که همراه مکپروی جدید رونمایی شد، جداگانه معرفی شد. این نمایشگر ۳۲ اینچی با عنوان Pro Display XDR، بهصورت اختصاصی برای اموری همچون ویرایش تصویر و ویدیو طراحی شده و از نوع رتینا است. در طراحی این نمایشگر، از الگوی مشبک بدنه مکپرو الهام گرفته شده است تا گرمای ناشی از نور تولیدی برای نمایش تصاویر با سرعت بیشتری خارج شود.
امکان اتصال همزمان ۶ نمایشگر Pro Display XDR به مکپروی جدید وجود دارد. قرار است این مانیتور با پایهای که جداگانه و با قیمت ۹۹۹ دلار عرضه خواهد شد، از پاییز با قیمت ۴۹۹۹ دلار عرضه شود.
هوم کیت، کیت جدید توسعهدهندگان برای واقعیت افزوده و سوییفت یوآی
هومکیت (HomeKit) اپل نیز با تغییری مهم روبهرو شد. اپل با پردازش و بررسی تصاویر دریافتی از دوربینهای متصل به هومکیت، آنها را رمزنگاری میکند و سپس، به سرورهای ابری اپل میفرستد. دادههای ۱۰ روز اخیر بدون کاهش حجم حساب اپل کاربر در سرورهای ابری اپل ذخیره میشود و در دسترس کاربر خواهد بود.
اپل در این مراسم از سادهسازی تجربه واقعیت افزوده در ابزارهای خود خبر داد. امکان تولید محتواهای سهبعدی، تقلید حرکت و تصویرسازی بیدرنگ با کمک دوربین و موتور واقعیت افزوده از قابلیتهای تازهای بود که اپل معرفی کرد. همچنین، نسخه مخصوصی از بازی ماینکرافت تحت عنوان Minecraft Earth نیز معرفی و رونمایی شد که بهصورت اختصاصی برای ابزارهای اپل و با کمک موتور واقعیت افزوده اپل ساخته شده است و بهزودی عرضه خواهد شد.
در نهایت، اپل از ابزارکهای تازهای در بستر Swift، که ابزاری برای توسعهدهندگان اپلیکیشنهای آیفون و آیپد است، رونمایی کرد و Swift UI مهمترین آنها بود. توسعهدهندگان با کمک سوییفت یوآی میتوانند بهراحتی و با کمترین میزان نگارش کد، ظاهر اپلیکیشن را طراحی و چیدمان المانها را در آن انجام دهند. پشتیبانی از قالب تاریک و زبانهایی همچون فارسی، عربی و عبری که از راست به چپ نوشته میشوند از قابلیتهای تازهای است که برای توسعهدهندگان در نظر گرفته شده بود و در این مراسم معرفی شد.