برای اولین بار در مریخ آب مایع کشف شد
ماهواره مارس اکسپرس (Mars Express) متعلق به سازمان فضایی اروپا، توانسته برای نخستین مرتبه یک دریاچه حاوی آب مایع به وسعت ۲۰ کیلومترمربع در قطب جنوب مریخ بیابد که زیر لایههایی از یخ و خاک قرار گرفته است.
شواهد وجود آب در گذشتهی سیاره مریخ را در آثار باقیمانده از رودخانه و دریاچهها بر سطح آن میتوان مشاهده کرد.
در کنار آن، نمونههای سنگ و خاک که از مریخ به زمین آورده شدهاند، مواد معدنی در خود دارند که تنها در حضور آب مایع میتوانند شکل بگیرند.
ولی اقلیم مریخ در گذر تاریخ ۴.۶ میلیارد سالهاش تغییرات زیادی داشته، تا بدانجا که دیگر آب مایع در سطح این سیاره نمیتوان یافت. به همین دلیل، تمرکز دانشمندان به لایههای زیرین سطح این سیاره معطوف شده است.
پیشتر، سازمان فضایی اروپا، بر پایه اطلاعات ماهواره مارس اکسپرس دریافت که در عمق ۱.۵ کیلومتری زیر قطب جنوب این سیاره و به گستره ۲۰۰ کیلومترمربع، آب یخ بسته در دل خاک وجود دارد.
درون این گستره، توجه دانشمندان به محدودهای از ۲۰ کیلومترمربع جلب شد که روشنتر از بخشهای یخبسته بهنظر میرسید.
حالا امواج راداری که مارس اکسپرس به قطب جنوب این سیاره ارسال کرده، نشان میدهند یک دریاچه حاوی آب مایع زیر سطح مریخ وجود دارد.
احتمال وجود آب مایع زیر سطح قطبها، بر پایه مطالعه یخچالهای طبیعی زمین صورت گرفته بود که زیر حجم یخ آنها، آب مایع جمع میشود.
این دریاچه همچنین شبیه به دریاچه وستوک است که در عمق ۴ کیلومتری زیر قطب جنوب زمین یافت شده.
حال سوال دانشمندها احتمال وجود حیات در این دریاچه است. در دریاچههای زیرزمینی کره زمین، زیست میکروبی وجود دارد. ولی آیا در خاک شور و لبریز از موادشیمیایی مریخ هم حیات میتواند در شکل میکروسکوپیاش شکل گرفته باشد؟
سازمان فضایی اروپا میگوید درباره این موضوع تحقیق خواهد کرد.
ماهواره مارس اکسپرس در تاریخ دوم ژوئن ۲۰۰۳ میلادی به فضا پرتاب شد و از ۲۵ دسامبر ۲۰۰۳، پانزده سال است در مدار مریخ میچرخد و برای سازمان فضایی اروپا اطلاعات جمع میکند.