انستیتوی خاورمیانه: ایران و پاکستان از دوستی دیرینه به «رویارویی نیابتی» رسیدهاند
انستیتوی خاورمیانه (Middle East Institute) امروز سهشنبه 17 مرداد در تحلیلی پیرامون روابط میان ایران و پاکستان مینویسد این دو کشور از دوستیهای نزدیک تاریخی در طول زمان به نوعی به رقابت منطقهای و حتی 'رودررویی نیابتی' رسیدهاند.
در این گزارش آمده است: «بهطور تاریخی بسیاری از سیاستهای آمریکا در جنوب و غرب آسیا بر مبنای روابط واشنگتن با دو کشور ایران و پاکستان تنظیم و برنامهریزی شده است. اما پیوندهای میان این دو قدرت منطقه در بسیاری موارد متأثر از روابط آنها با دوستان و یا دشمنانشان بوده است. این پیوندها میان ایران و پاکستان در طول زمان از دوستیهای سیاسی- فرهنگی، تا رقابتهای منطقهای و امروز به 'رودررویی نیابتی' رسیده است.»
الکس وطنخواه از کارشناسان ارشد انستیتوی خاورمیانه در این باره میگوید:«هیچیک از دو کشور بهطور واقعی رابطه عمیق با دیگری را بهعنوان هدف نهایی خود در نظر نگرفته است. برای هر دوی ایران و پاکستان نزدیکی دوجانبه همواره به دنبال کسب یک هدف بزرگتر استراتژیک بوده است. اما در طول هفت دهه از زمان تأسیس کشور پاکستان تا امروز روابط این کشور با ایران تحت تأثیر فاکتورهای مهمی مانند رقابتهای جهانی و منطقهای، جنگ سرد، بههم ریختگی اوضاع و جنگ در افغانستان و موضوع رقابت میان ایران و عربستان سعودی قرار گرفته است.»
به گفته انستیتوی خاورمیانه، از دید ایالات متحده آمریکا رابطه میان ایران و پاکستان امری مهم تلقی میشود. آنها دو کشوری هستند که یکی از آنها دارای بمب هستهای است، دیگری در مرز رسیدن به آن است و در مجموع جمعیت 300 میلیون نفری آنها با جمعیت آمریکا برابر است.