شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.
روزنامه‌خوانی ۲۷ خرداد

ایران و راه‌های نرفته

 

گزارش اخیر آژانس انرژی اتمی که اعلام کرده ایران «تخطی‌های جدی» در روند بازرسی‌ها داشته؛ مرکز توجه روزنامه‌های مختلف قرار گرفته است.

روزنامه‌های اصلاح‌طلب نگران از پیامد گزارش اخیر آژانس انرژی اتمی مبنی بر عدم همکاری ایران با بازرسان این آژانس، به سراغ برخی از سفرای۱+۴ در ایران رفتند تا ماجرا را از زاویه دید آنها بررسی کنند. 

روزنامه اعتماد با لوان جاگاریان، سفیر روسیه در ایران گفت‌وگو کرده و آرمان ملی به سراغ راب مک‌ایر، سفیر انگلیس رفته است. 

روزنامه جوان، وابسته به سپاه پاسداران از عبارتی نظامی استفاده کرده و تیتر زده این گزارش «آتش تهیه تابستانی آژانس برای مناقشه پاییز» است. 

لوان جاگاریان از اکتبر سال ۲۰۱۱ به عنوان سفیر روسیه در تهران است و زبان فارسی را به سهولت صحبت می‌کند. جاگاریان با روزنامه اعتماد به فارسی مصاحبه کرده است. به گفته او در سفارت‌خانه روسیه در ایران همه به زبان فارسی مسلط‌اند. سفیر روسیه درباره تلاش آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی بار دیگر تاکید کرده که دولتش کاملا مخالف است و اقدام آمریکا را غیرقانونی دانسته و آن را محکوم می‌کند. با این همه از پاسخ صریح  به  این پرسش که آیا در شورای امنیت از حق وتو به نفع برجام استفاده می‌کنید، طفره رفته و گفته «احتمال همه چیز وجود دارد.»

سفیر روسیه در ایران همچنین گفته ما هم مثل اروپایی‌ها از تصمیم ایران مبنی  بر عقب‌نشینی از تعهدات برجامی راضی نیستیم و درباره اختلافات ایران و آژانس انرژی اتمی هم مشورت‌هایی به ایران داده‌ایم، اما ترجیح می‌دهیم محتوای مذاکرات  با تهران و وین را پشت پرده ادامه دهیم. 

 راب مک ایر، سفیر بریتانیا نیز در تهران در گفت‌وگو با روزنامه آرمان ملی بر این تاکید کرده که «نمی‌خواهیم شاهد شکست توافق‌ها باشیم و اینکه خواسته بریتانیا بازگشت ایران به تعهدات هسته‌ای است». البته بخش عمده این گفت‌وگو مربوط است به آخرین وضعیت کرونا در بریتانیا و ارزیابی عملکرد دولت و روندی که تاکنون طی کرده است. مک‌ایر به یک سیستم هشداردهنده ۵ مرحله‌ای اشاره می‌کند که تاثیر اقدامات مربوط به فاصله‌گذاری اجتماعی را رصد می‌کند که تا چه حد موثر بوده و اگر سطح هشدار بالا رفت، فاصله‌گذاری‌ها سخت‌گیرانه‌تر خواهد شد. 

محمود احمدی نژاد دیروز خبرساز شد و روزنامه سازندگی از بین حرف‌های او درباره احتمال کاندیداتوری‌اش در انتخابات ۱۴۰۰ تا روابط ایران و آمریکا؛ این پیشنهاد احمدی نژاد را تیتر کرده که «گفت‌وگو کنید» و در همان صفحه نخست از قول او نوشته که تا الان با یک مدل در دنیا جلو آمدیم اما نتیجه نگرفتیم؛ از این به بعد بیاییم کنار هم بنشینیم و مسائل دنیا را به اتفاق هم حل کنیم. 

روزنامه فرهیختگان اما از پیشنهاد احمدی نژاد برای مذاکره با ترامپ عصبانی شده و او را در کنار اصلاح‌طلبان «کاسبان ترس» نامیده که در خدمت تروریسم هستند.

آخرین وضعیت شیوع کرونا در ایران هم نشان می‌دهد کمتر از ۲۰ درصد شهرها در وضعیت ایمن قرار دارند. تعداد فوتی‌ها در ۲۴ ساعت گذشته همچنان صعودی و سه رقمی مانده است. در این میان روزنامه بهار از «شیوع عروسی‌های زیرزمینی» خبر داده است. چون تالارهای پذیرایی به دلیل کرونا تعطیل است، عروسی‌ها زیرزمینی شده ؛ این درحالی است که در خبرها آمده بود در یک مراسم عروسی ۱۲۰ نفر به کرونا مبتلا شدند. 

روزنامه خراسان هم به برنامه‌های زنده اینستاگرامی و مصاحبه با چهره‌ها واکنش نشان داده که این روزها رونق بسیاری گرفته؛ از مصاحبه آنلاین یک روزنامه نگار با محمدجواد ظریف؛ تا گفت‌وگوهای زنده هنرمندان با هم یا فعالان سیاسی جریانات سیاسی مختلف؛ روزنامه خراسان پرسیده وقتی همه در لایو هستند، پس رسانه ملی جای کیست؟ 

برویم سراغ ادامه خبرها:

 

راهی جز مذاکره نیست؛ دشمنی با آمریکا را تمام کنید

 

علی بیگدلی در تحلیل جلسه شورای حکام و گزارش اخیر آژانس انرژی اتمی یادداشتی نوشته با عنوان «ایران و راه‌های نرفته» که مخاطب یاد فیلم خانم تهمینه میلانی می‌افتد با نام «ملی و راه‌های نرفته‌اش»! بگذریم. 

به نوشته بیگدلی، آمریکا دارد از همه ابزارهای خود برای فشار به ایران استفاده می‌کند، حسن روحانی هم گفته اگر شرایط تغییر نکند به شدیدترین وجه مقابله می‌کنیم اما از نگاه بیگدلی مقابله ایران نمی‌تواند چندان سنگین باشد چرا که تنها راه ایران خروج از ان پی تی است که عملا کار اشتباهی است و مقدمه یک اجماع بین‌المللی علیه ایران. 

این استاد روابط بین الملل می‌گوید بارها به مقامات سپاه و دولت گفته است که گام‌های معکوس ایران از توافق برجام اشتباه بود. اکنون  ایران هیچ راهی ندارد، تهدیدات روحانی کاملا بی‌اساس است. امید بستن به دموکرات‌ها بی‌فایده است و حتی دل بستن به وتو روسیه و چین هم عقلانی نیست چون این‌ها چهار بار علیه ایران قطعنامه صادر کردند. تنها راهکار کنار گذاشتن دشمنی و ورود به مذاکره است.

 

جاسوسان آژانس انرژی اتمی

 

در واکنش به گزارش آژانس، کیهان می‌نویسد، اینها بازرس‌اند یا جاسوس؟

روزنامه کیهان کلا بازرسان آژانس انرژی اتمی را «جاسوس» خوانده است و نوشته آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با فرستادن افرادی تحت عنوان «بازرس» در واقع اقدام به جاسوسی، فعالیت‌های خرابکارانه و ضد‌اطلاعاتی علیه تاسیسات هسته‌ای ایران کرده و به واسطه برجام هم این فعالیت‌های فراقانونی را به صورت قاعده درآورده است. کیهان از قول کارشناسان هم نوشته که گزارش آژانس در راستای فشارهای آمریکاست. با این همه کیهان همچنان به روسیه امیدوار است و در انتهای این گزارش یادآور شده که معاون وزیر خارجه روسیه قبلا گفته بود که تحریم تسلیحاتی ایران ممکن نیست.

 

افزایش سقط جنین از ترس کرونا

 

به گزارش آرمان ملی این روزها آمار سقط جنین در کشور با افزایش چشمگیری مواجه شده است. اتفاقی که به باور کارشناسان به دلیل ترس خانواده‌ها از شیوع کرونا و آینده نامعلوم‌شان است. پیش‌بینی‌ها براین باور است که در شش ماهه  دوم سال ۹۹ با کاهش چشمگیر نرخ تولد در کشور مواجه خواهیم شد که می‌تواند یک «شوک جمعیتی» باشد. 

شیوع کرونا می‌تواند به افزایش احتمال ناباروری هم منجر شود چراکه به تاخیر انداختن بارداری از ترس کرونا همزمان با تاخیر در ازدواج‌ها به دلیل فاصله‌گذاری اجتماعی، فرزندآوری را کاهش می‌دهد. 

به گفته رئیس کمیته مطالعات سیاست‌های جمعیتی کشور ضمن تایید افزایش سقط جنین‌های قانونی و غیرقانونی پس از شیوع کرونا، تاکید کرده انگیزه فرزندآوری کمتر شده و به احتمال فراوان تا سال ۱۴۰۰ میزان زاد و ولد به زیر یک میلیون خواهد رسید که اگر مرگ و میر کرونایی زیادتر نشود، رشد جمعیت منفی ۵ درصد خواهد شد.

 

خودکشی کودکان برای فرار از فقر

 

بعد از خودکشی زینب، دختر ۱۱ ساله ایلامی، مرگ خودخواسته راه‌چاره کودک ۱۱ ساله دیگری شده به نام آرمین از شهر کرمانشاه؛ آرمین سر چهار راه شیشه پاک می کرده، برادر بزرگترش به جرم بزهکاری در کانون اصلاح و تربیت است و برادر دیگر زباله جمع می‌کند. خواهر نه ساله‌اش همراه مادربزرگ گدایی می‌کند، مادر، تازه مرده و پدر معتادش هم مدام در خماری خواب است. 

خانواده چنان فقیر است که حتی یک قاشق در خانه نبود و تمام ظروف و وسایل خانه به بهای خرید مواد فروخته شدند. آرمین خودخواسته برای رهایی از این فقر یک ورق قرص متادون خورده و به پیشواز مرگ رفته اما خودکشی زینب، عمران و آرمین می‌تواند سرنوشت کودکان کار دیگری هم باشد. 

اعتماد با یک مددکار اجتماعی در کرمانشاه گفت‌وگو کرده و او از محله فقیر ملاحسینی در بخش حاشیه‌نشین شهرک جعفرآباد کرمانشاه گفته و صدها کودکی که یا در کارگاه‌های جمع‌آوری زباله کار می‌کنند یا گدایی در خیابان. 

جعفر دانش‌پرور، مسئول جمعیت امام علی در کرمانشاه می‌گوید، زندگی این بچه‌ها مرگ فرسایشی است. جمعیت امام علی، یک سازمان مردم‌نهاد است و برخی از این کودکان کار و خانواده هایشان را کمک می‌کند اما حمایت از میلیون‌ها کودک ساکن مناطق محروم کشور در توان سازمان‌های مردم‌نهاد نیست و حکومت و بهزیستی باید کاری کنند.

 

جریمه عابر پیاده و فخرفروش

 

خبر طرح جدید پلیس راهور مبنی بر جریمه عابران پیاده متخلف از طریق عکس‌ها و دست‌یابی به کد ملی‌شان، دستمایه طنز نه تنها کاربران رسانه‌های اجتماعی، بلکه گزارش‌نویسان و طنرپردازان روزنامه‌های امروز شده است. 

این سامانه نه تنها عابرانی که از چراغ قرمز عبور کردند را شناسایی می‌کند بلکه قرار است بچه پولدارهایی که با ماشین‌های لوکس خود در شهر فخر فروشی می‌کنند را هم شناسایی و جریمه کند. 

گزارش ابتکار بیشتر نقل قول های کاربران فضای مجازی و واکنش‌های آنها را شامل می‌شود و از قول یکی از آنها نوشته این طرح برای درآمدزایی راهنمایی رانندگی است و در واقع جیب‌بری از مردم است. چراکه به جای استاندارد کردن پیاده روها و جلوگیری از پارک دوبل  خودروسواران و ویراژهای موتورسواران؛ زورشان فقط به عابران پیاده رسیده است. 

صاحبان خودروهای لوکس و گران‌قیمت هم که فخرفروشی کنند جریمه می‌شوند، آنهایی که شیشه دودی دارند و با آهنگ بلند جلب توجه می‌کنند. 

فریور خراباتی؛ طنزپرداز آرمان ملی به این خبر اشاره کرده و گفته الان پراید ۹۰ میلیونی سوار شویم تفاخر نیست؟ یا خوردن گیلاس کیلویی ۱۰۰ هزار تومان چطور؟

 

برخورد با هنجارشکنان در محله‌‌ها

 

وضعیت بندرعباس به دلیل شیوع کرونا وخیم است ولی روزنامه دریا در منطقه جنوب کشور هم هشدار رئیس شورای تامین در شهرستان بندرعباس را تیتر یک کرده و گفته «نیروی انتظامی و سپاه، محلات را برای هنجارشکنان ناامن می‌کنند.» منظورش توزیع کنندگان مشروبات الکلی است.

همزمان استاندار هرمزگان گفته که برخی از مدیران و افراد تاثیرگذار کرونای مثبت‌شان را کتمان می‌کنند. عیب دانستن ابتلا به کرونا، عدم رعایت قرنطینه، کتمان و پنهان‌کاری، موضوع نگران‌کنند‌ه‌ای است که در هرمزگان شاهد آن هستیم. 

روزنامه‌نگار
تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More