بازار لوازم آرایشی ایران در قُرق قاچاقچیان
ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز میگوید که ۶۳ درصد لوازم آرایشی موجود در کشور از راه قاچاق وارد بازارهای ایران میشود.
رضا موسی زاده، معاون مدیرکل مبارزه با قاچاق پیشتر گفته بود که تنها در سال ۱۳۹۵ حدود ۱/۵ میلیارد دلار لوازم آرایش به صورت قاچاق وارد ایران شد.
به گفته موسی زاده، ریشه قاچاق در این بخش برگرفته از صرفه اقتصادی بالای قاچاق لوازم آرایشی است. آنگونه که آمار میگوید، گردش مالی لوازم آرایش در ایران سالانه حدود دو میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار است و همین رقم ایران را پس از عربستان سعودی به عنوان بزرگترین مصرف کننده لوازم آرایش در خاورمیانه معرفی میکند.
- مترو مکانی برای فروش لوازم آرایش قاچاق
مترو یکی از همان مکانهایی است که بازار خرید و فروش مواد آرایشی بسیار داغ و پررونقی دارد. فروشندگانی که در طول یک سفر درون شهری همواره در حال سوار و پیاده شدن از قطارها و عرضه محصولات خود هستند و همیشه مشتریانی برای خود دارند.
مصطفی اسماعیلی، رئیس اداره بهداشتی و آرایشی سازمان غذا و دارو، چندی پیش در یک برنامه زنده تلویزیونی درباره مصرف میزان قابل توجهی از لوازم آرایش قاچاق و غیراستاندارد هشدار داد ونسبت به فروش محصولات بهداشتی و آرایشی غیر مجاز در بسیاری از خطوط مترو و معابر عمومی انتقاد کرد.
اسماعیلی گفت که به طور طبیعی در محصولات آرایشی نظیر رژ لب، ریمل، کرم پودر و ... مقداری سرب وجود دارد، اما در محصولات غیر مجاز، میزان سرب بیش از حد استاندارد است.
- افزایش ۱۰ درصدی عوارض گمرکی
تصمیم مجلس مبنی برافزایش ۱۰ درصدی عوارض گمرکی یکی از دلایلی است که به عقیده برخی از دست اندر کاران از جمله رئیس هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فرآوردههای شوینده، آرایشی و بهداشتی به افزایش ورود کالای قاچاق دامن زده است.
بختیار علمبیگی، چندی پیش به خبرگزاری ایسنا گفته بود که اگر قصد حمایت از تولید داخل وجود دارد باید منطقی باشد و با چنین راهکارهایی شاهد اثرگذاری نخواهیم بود.
در لایحه بودجه سال ۱۳۹۷ مصوب شد که ۱۰ درصد به عوارض گمرکی اعم از سود بازرگانی برای واردات لوازم آرایشی اضافه شود؛ اقدامی که به گفته بختیار علمبیگی منجر به افزایش قاچاق و تاثیرات منفی در این بخش خواهد شد.
- معابر رسمی دروازه وروی قاچاق کالا
رسول خضری، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس معتقد است که قاچاق کالای لوازم آرایشی که وارد کشور می شود از رقم اعلام شده توسط منابع ذیصلاح، بیشتر است. کالاهایی که اغلب آنها تقلبی و فاقد استاندارد است.
به گفته این عضو کمیسیون اجتماعی بیشترین قاچاق عمده کشور از جمله لوازم آرایشی با کانتینر و از طریق بنادر وارد کشور میشود.
خضری معتقد است که در حدود ۹۵ و نیم درصد قاچاق از طریق معابر رسمی وارد کشور می شود و تنها نیم درصد قاچاق و حتی کمتر از طریق معابر کولبری است. به گفته وی برای مبارزه با قاچاق لوازم آرایشی باید با شبکههای اصلی قاچاق که از طریق معابر رسمی به این کار اقدام میکنند مبارزه کرد.
علاوه بر خضری، محمد جعفر منتظری، دادستان کل ایران نیز چندی پیش دولت روحانی را به باد انتقاد گرفت و گفت که در بخش قاچاق کالا به کشور سهل انگاری میشود. به گفته منتظری، عبور دادن و رد کردن این تعداد کانتینر امر سهل و آسانی نیست.
فرزین نصیرایی، کارشناس ارشد مدیریت دولتی در گفتوگو با ایران اینترنشنال گفت که بحث قاچاق کالا موضوعی است که خود نظام کاملا به آن «واقف بوده» و اگر «حمایت» آنان نباشد، هیچگاه این حجم از قاچاق کالا وارد ایران نخواهد شد.
نصیرایی با اشاره به سخن محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور پیشین ایران که در لفافه دست سپاه پاسداران و قاچاقچیان کالا را در یک کاسه میدانست گفت: «برادران قاچاقچی» اصطلاحی بود که برای نخستین بار در تیرماه ۱۳۹۰ از سوی محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور وقت مطرح شد».
به گفته این کارشناس مدیریت، این ارگانها چه در خارج مرزها و چه داخل کشور اجرا کننده منویات رهبری نظام هستند و از طرف مقابل رهبری نیز حمایت کننده و «بسط دهنده» قدرت سیاسی اقتصادی فرهنگی آنهاست؛ یک ارتباط متقابل و برد-برد برای طرفین.
نصیرایی با اشاره به اینکه امسال از سوی رهبر جمهوری اسلای ایران سال حمایت از کالای داخلی نامگذاری شده است گفت: «باید دید که رویکرد این نهاد نظامی-امنیتی در این مورد خاص چگونه دچار تغییرو تحولی میشود».
آیت الله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، در نخستین روز فروردین سال جاری با اشاره به شعار «حمایت از کالای ایرانی» گفت: «همان تعصبی که جوانان به فوتبال قرمز و آبی یا تیم رئال دارند، اگر به کالای داخلی داشته باشیم، مشکلات ما حل خواهد شد».
حال باید دید با ورود این حجم کالای قاچاق از معابر رسمی، چگونه میتوان از کالای داخلی حمایت کرد.