زنان در قبال خشونت کجا شکایت کنند؟
۲۷ درصد از زنان تهرانی ۱۹ تا ۴۹ ساله در یک سال اخیر مورد خشونت همسرانشان قرار گرفته اند. این آمار بخشی از نتایج پژوهشی است که به تازگی در تهران توسط اساتید دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی بر روی ۱۰۰۰ زن از مناطق ۲۲ گانه شهر تهران به شکل تصادفی انجام شده است.
روانشناسان معتقدند، هرگونه رفتاری که با هدف وارد نمودن آسیب به یک یا بیش از یک پدیده صورت گیرد رفتار خشونتآمیز نام میگیرد. رفتار خشونتآمیز میتواند در سطح آگاهانه یا ناآگاهانه صورت گیرد. میتواند فیزیکی ، کلامی و یا حتی عاطفی باشد.
براساس آخرین تحقیقات صورت گرفته در پایتخت مشخص شده است که خشونت جسمی سبک در زنان نزدیک به ۴/۲ درصد و همچنین میزان خشونت جسمی شدید که منجر به ضرب و جرح در زنان شده ۱/۴ درصد بوده است. ۹ درصد از زنان نیز خشونت های عاطفی شدیدی را تجربه کرده اند.
خشونت کلامی، رقمی نزدیک به ۷/۹ درصد را میان زنان تهرانی نشان میدهد. براساس این پژوهش خشونت جنسی را نیز در حدود ۵/۴ درصد برآورد کرده است. همچنین خشونت کل، میان زنان تهرانی ۵/۵ درصد نیز به صورت های شدیدی دیده شده است.
براساس گفته های فرید براتی سده، که در حال حاضر رئیس مرکز توسعه، پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور است، مشخص شده که در تهران شیوع خشونت بین ۲۵ تا ۴۰ درصد است و براساس مطالعات اولیه خشونت عاطفی بین ۵۰ تا ۶۰ درصد در پایتخت رواج دارد. این درحالیست که در سوئیس یک پنجم زنان گزارش کرده اند که قربانی خشونت جسمی روانی در طول زندگی شده اند.
-
دربرابر خشونت سکوت نکنید
رئیس مرکز توسعه، پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور، از آماری سخن می گوید که رو به افزایش است و همین مساله موجب شده که او از زنان بخواهد که در مقابل خشونت سکوت نکنند. براتی در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا تصریح کرد: «زنان باید بیاموزند که دربرابر خشونت نباید سکوت کرد، اما مسالهای که وجود دارد این است که زنان نمیدانند در برابر خشونت به کجا شکایت کنند.»
اینکه برخی از زنان فکر می کنند خشونت یک مساله عادی در زندگیشان است، از آسیبهایی است که در حال حاضر گریبانگیر بسیاری از زنان ایرانی است. به گفته براتی، بسیاری فکر می کنند خشونت تنها شامل آسیبهای جسمی میشود درحالیکه انواع خشونت جسمی، عاطفی و کلامی و روانی نیز در این دسته بندی قرار می گیرند.
او در بخشی دیگر از سخنانش به شرایط متناقض جامعه اشاره کرد و گفت: «از یک سو جنبههای فرهنگی باعث شده خیلی از زنان تمایل نداشته باشند زندگیشان از هم بپاشد به همین دلیل سطح بالایی از خشونت را تحمل می کنند، اما از طرف دیگر شرایط روز و رسانه ها و فضای مجازی هم اعلام میکنند که آنان نباید سکوت کنند.»
تحقیقات صورت گرفته از سوی اساتید دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تنها مختص به جامعه آماری زنان ساکن در تهران بوده است که اگر این رقم در سطح کشور مبنا قرار بگیرد قطعا میزان بالاتری را در بسیاری از استانها نشان خواهد داد.
مینو مرتاضی، فعال حوزه زنان در زمینه خشونت علیه زنان می گوید: «بر اساس بررسی انجامشده ۶۶درصد زنان ایرانی، از اول زندگی مشترکشان تاکنون، حداقل یکبار مورد خشونت قرار گرفتهاند.»
معصومه ابتکار، معاون امور زنان و خانواده، اوایل ماه جاری امسال گفته بود: «خشونت داخل خانه علیه زنان و کودکان بسیار زیاد است و این مناسبات خانواده را به هم می زند؛ البته خشونت تعریف خاصی دارد و آخرین مرحله، خشونت فیزیکی است.»
به گفتهی ابتکار در حال حاضر با وجود پیشرفت در حوزه زنان و خانواده اما آسیب های زیادی وجود دارد که روز به روز در حال افزایش است. از همین رو او از بررسی لایحه جامع تامین امنیت زنان در برابر خشونت، در قوه قضاییه خبر داد و گفت: «قوه قضاییه مشغول انجام کارهای نهایی مربوط به این لایحه است و منتظریم هرچه سریعتر این لایحه به نتیجه برسد و اجرایی شود.»
راهاندازی سامانه سامانه آسیب های اجتماعی و عوامل تعیین کننده آنها از مواردی است که در قانون برنامه ششم به آن اشاره و به اجرا درآمد.
در حال حاضر سازمان بهزیستی با راهاندازی مراکز مشاوره، خانه های امن، اورژانس اجتماعی و خط تلفن ۱۴۸۰ به زنانی که مورد خشونت قرار گرفته و می گیرند می گوید که با مراجعه به این مراکز در نباید در قبال خشونت سکوت کنند.