اتفاق تاریخی در فوتبال چین
برای اولین بار در تاریخ فوتبال چین یک بازیکن دورگه با پیراهن فوتبال این کشور به میدان رفت. نیکی یواناریس بازیکن انگلیسی الاصل و سابق آرسنال با پذیرفتن تابعیت چینی در بازی دوستانه مقابل فیلیپین و تاجیکستان حضور داشت. اما این اتفاق ادامه خواهد داشت و احتمالا دو بازیکن برزیلی به نامهای الکسون و ریکاردو گولارت با دریافت تابعیت چینی برای تیم ملی چین به میدان خواهند رفت. دعوت از بازیکنان دورگه در تاریخ فوتبال چین بی سابقه بوده است و اساسا چرا کشوری با جمعیتی حدود ۱.۴ میلیارد باید چنین رویکردی داشته باشد؟
با وجود سرمایه گذاری گسترده در طی دهه های گذشته فوتبال چین همواره درگیر کشمکش، ناکامی و اتفاقات عجیب بوده است. علیرغم دستاوردهای بزرگ در دیگر رشته های المپیکی، فوتبال اولین ورزشی بود که در چین حرفه ای شد. لیگ فوتبال چین از فصل ۱۹۹۴ به شکل حرفه ای دنبال شد. درحالیکه چین در رشته های چون شنا، ژیمناستیک و گروهی دیگر از ورزشها جزو بهترین های دنیا بود، فوتبال و ناکامی هایش غم و اندوهی بزرگ برای طرفداران و مدیران فوتبال چین بود. در اواخر دهه ۹۰ فساد، شرط بندی و تبانی هم در فوتبال چین رایج شده بود.
اسپانسرها و سرمایه گذاران از این روند ناراضی بودند و باعث شد تا تماشاگران، رسانه ها و هواداران علاقه مندی شان را به لیگ فوتبال چین از دست بدهند و تعداد تماشاگران به طرز قابل توجهی کاهش یافت. همچنین رسانه ها و اسپانسرها از سرمایه گذاری دست کشیدند و در سال ۲۰۰۳ لیگ داخلی در آستانه فروپاشی بود و اکثر مسابقات بدون تماشاگر برگزار میشد. در سال ۲۰۰۴ لیگ جدید فوتبال چین با ۱۲ تیم تاسیس شد و قوانینی برای جلوگیری از تبانی در نظر گرفته شد. این اصلاحات اگرچه با هدف تغییر آن شرایط نابسامان انجام شد اما در نهایت منجر به بی ثباتی فوتبال چین گشت.
در طی چند دهه گذشته فوتبال چین بارها در راهیابی به جام جهانی و المپیک ناموفق بود و لیگ فوتبال این کشور نیز به دلیل اختلاس، رشوه، تبانی و مدیریت ناکارآمد در رکود عمیقی بود. در سال ۲۰۱۱ شی جین پینگ که آن زمان معاون رئیس جمهور بود و در حال حاضر بالاترین مقام عالی در چین است، سه رویا و هدف را برای فوتبال چین ترسیم کرد: اول حضور مداوم در جام جهانی،دوم دریافت میزبانی جام جهانی و سوم قهرمانی در جام جهانی.
دولت قول داد تا اصلاحات سیستم اداری فوتبال چین را سرعت ببخشد و سیاستهای مرتبط با آن را تنظیم کند. در سال ۲۰۱۶ یک طرح میان مدت و بلند مدت برای تقویت و توسعه فوتبال چین توسط یک کمیته مشترک شامل چندین نهاد تاثیرگذار در دولت، ورزش و فوتبال چین منتشر شد. بدین معنا که در حال حاضر تقویت فوتبال چین یک استراتژی ملی شده است. این طرح بر روی چندین هدف متمرکز شده است که از اهداف کوتاه مدت آن قراردادن لیگ فوتبال چین در بهترین لیگهای آسیا و از اهداف بلندمدت آن تبدیل تیم ملی چین به قدرت جهانی و دریافت میزبانی جام جهانی می باشد.
پس از ناکامی مجدد چین در جام ملتهای آسیا ۲۰۱۹، مسئولین فوتبال چین دریافته اند با اهداف کوتاه مدت خود (قهرمانی در آسیا) فاصله دارند. علیرغم هزینه های بسیار برای توسعه فوتبال در چین، هنوز فوتبال ورزش اول این کشور نیست. با وجود رشد آکادمی های بسیار زیاد در چین تعداد فوتبالیست های این کشور به نسبت جمعیت آن بسیار ناچیز است. در سال ۲۰۱۲ تعداد بازیکنان نوجوان در فوتبال چین تنها ۸۳۰۰ نفر بود در حالی که در همان سال فوتبال ژاپن حدود یک میلیون فوتبالیست نوجوان در اختیار داشت. این مسئله علیرغم جمعیت فوق العاده کشور چین بسیار عجیب است. مسئولین فوتبال چین آگاهند که در حال حاضر یکی از مشکلات اصلی فوتبال چین نبود نیروی انسانی کافی (بازیکن) در فوتبال است. آکادمی های فوتبال چین به سرعت در حال رشد و افزایش است. با این حال دستاوردهای این آکادمی ها در سالهای آینده مشخص خواهد شد و در وضعیت فعلی و برای کمبود این نیروی انسانی، فوتبال چین ناچار به استفاده از بازیکنان دو تابعیتی شده است. با این حال سرمایه گذاری و برنامه ریزی در فوتبال چین با اهداف مشخص در حال انجام است. اگرچه که فوتبال چین امروز راه درازی برای رسیدن به اهداف مورد نظر خود دارد اما با ادامه ی همین روند قطعا آینده روشنی در انتظار آنها خواهد بود.