![](https://old.iranintl.com/sites/default/files/styles/articles_landing/public/2019-04-06t204800z_1227475859_rc1a4841b170_rtrmadp_3_soccer-spain-fcb-atm_0.jpg?itok=MqmwzXUc)
بارسلونا و یک استراتژی مهم
نقطه تاریک فصل گذشته تیم بارسلونا بازی برگشت با رم بود. بارسلونا آن بازی را باخت و از لیگ قهرمانان حذف شد تا هم شانس دستیابی به سه گانه را از دست بدهد و هم رقیب دیرینه اش (رئال مادرید) برای سومین بار پیاپی قهرمان لیگ قهرمانان شود. اما مشکل بارسلونا صرفا در بازی رم نبود. والورده با توجه به نتیجه بازی رفت (بارسلونا ۴-۱برنده شده بود) سه روز قبل از بازی برگشت با رم و در بازی با لگانس در لالیگا از تمام ستارگانش استفاده کرد و به هیچ بازیکنی استراحت نداد.
بارسادر ۶ روز سه بازی سنگین انجام داد (دو بازی رفت و برگشت برابر رم و بازی با لگانس در لالیگا) و این موجب شد بارسا در بازی برگشت برابر رم، یک تیم خسته و بدون طراوت باشد. والورده چند روز بعد از بازی تلویحا اشاره کرد اگر به عقب باز می گشت در بازی با لگانس به چند نفر از بازیکنانش استراحت می داد.
استفاده از سیستم چرخشی در مواقع لزوم یک از تکنیکهای استراتژی Pacing است. این استراتژی در ابتدا در ورزش دو و میدانی به کار گرفته شد و اخیرا در فوتبال نیز گسترش یافته است. به زبان ساده این استراتژی عبارت است از تقسیم انرژی. در بازی فوتبال این استراتژی در طی دقایقی از بازی، برای یک بازی خاص و حتی یک مقطع از فصل بکار گرفته می شود. استفاده از سیستم چرخشی، روش بازی کنترلی، پرهیز از بازیهای پرفشار تا حد ممکن، تعویض های زودهنگام در صورت امکان و... همگی از تکنیکهای مختلف این استراتژی (Pacing) در بازی فوتبال است. از آنجائیکه ثابت شده برنامه فشرده بازیها تاثیر منفی بر عملکرد جسمانی، تکنیکی، تاکتیکی و حتی ذهنی بازیکنان و تیم خواهد گذاشت. این تکنیک ها به مربیان کمک می کند تا در یک تقویم فشرده از بازیها با مصدومیت، خستگی و افت عملکرد کمتری مواجه شوند و در نهایت احتمال موفقیت افزایش یابد.
همانقدر که والورده در فصل پیش و در آن هفته منتهی به بازی با رم از این استراتژی صرف نظر کرد در طی این فصل به دفعات از این تکنیک استفاده کرده است. حدود ۱۰ روز پیش و قبل از بازی برگشت با یونایتد، والورده در بازی با اوئسکا به تمامی بازیکنان اصلی اش استراحت داد تا برای بازی برگشت با یونایتد، تیم با آمادگی کامل باشد. با این استراتژی بازیکنان اصلی بارسا در طی ۶ روز ۲ بازی سنگین انجام دادند. در غیر اینصورت بارسا بایستی در طی ۶ روز ۳ بازی انجام میداد که آن می توانست بر عمکرد این تیم در بازی برگشت با یونایتد تاثیر منفی بگذارد. اگرچه که شرایط لالیگا در طی این فصل دست والورده را برای استفاده از این تکنیکها بازتر کرده است. با این حال و با بررسی دقیقتر بازیهای بارسا در این فصل استفاده بیشتر از این استراتژی را به خوبی مشاهده می کنیم.
با همه این توضیحات، بکارگیری استراتژی Pacing لزوما به معنای موفقیت قطعی نیست. عوامل بسیار زیادی در بازی فوتبال نتیجه نهایی را رقم خواهند زد. اما آنچه که در بارسا اتفاق می افتد یک نیاز ضروری برای این تیم می باشد. به ویژه که بایستی بدانیم از ۱۰ بازیکن اصلی بارسا (دروازه بانها در این بحث شرایط متفاوتی دارند) ۶ بازیکن یعنی پیکه، سوارز، مسی، بوسکتس، راکیتیچ و آلبا بیش از ۳۰ سال دارند. به عبارت دیگر با توجه به شرایط سنی شان، این تکنیک به آنها کمک می کند که در طول فصل ثبات بیشتری داشته باشند تا اینکه صرفا در یک مقطع خاص از فصل بدرخشند. این استراتژی قطعا به بارسلونا کمک کرده و بدون شک یکی از دلایل آنها برای حضور مجدد در نیمه نهایی لیگ قهرمانان پس از ۴ فصل می باشد. اگر چه که برای هواداران این تیم نه فقط دبل در لالیگا و کوپا دل ری، بلکه کسب سه گانه راضی کننده خواهد بود.