دوره پیش فصل در فوتبال ایران
در فوتبال ایران نسبت به دوره پیش فصل عقاید و تصورات عجیبی وجود دارد به حدی که تاثیر این دوره بیشتر از واقعیت به سمت افسانه رفته است. رسانه ها، علاقه مندان و هواداران فوتبال تصور می کنند یکی از دلایل اصلی موفقیت در فوتبال ایران تمرینات پرفشار پیش فصل است. به خصوص در چند فصل اخیر که از مثال استقلال و پرسپولیس به عنوان یک مورد ناکام و موفق در اینباره یاد می شود. این مسئله به قدری مهم جلوه داده شده که اظهارات در مورد پیش فصل دیگر به دور از واقعیت است. اما به راستی دوره پیش فصل چقدر بر عملکرد یک تیم فوتبال اثرگذار است؟
این یک حقیقت علمی است که هیچ تمرینی اثر بلند مدت ندارد. ضمن اینکه رویکرد تمرینات در طی دوره پیش فصل و در داخل فصل متفاوت است. در واقع حتی اگر دوره پیش فصل مطلوبی سپری شود، در صورتی که در طی فصل برنامه ریزی مناسبی وجود نداشته باشد عملکرد بازیکنان و تیم نوسان زیادی خواهد داشت. به عبارت دیگر این گزاره که تمرینات پیش فصل مناسب تضمین کننده عملکرد مطلوب در طول فصل می باشد کاملا اشتباه است. مثالهای نقص فراوانی برای این ادعا وجود دارد. بررسی دقیق شرایط تیمها در طی پیش فصل و عملکردشان در طول فصل این مسئله را بهتر مشخص می کند. تیمهای ایرانی زیادی بوده اند که دوره پیش فصل مناسبی داشته اند اما نتایج و عملکرد آنها در طول فصل قابل توجه نبوده است. و برعکس تیمهایی بوده اند که حتی بدون دوره پیش فصل در نهایت نتایج مناسبی داشته اند. نفت تهران با علی دایی در فصل۹۵-۹۶ تنها دو هفته مانده به شروع لیگ تمرینات خود را آغاز کرد و عملا دوره پیش فصلی نداشت اما در انتهای فصل قهرمان جام حذفی شد.
تیمهای اروپایی در دوره پیش فصل رویکرد متفاوتی برای آماده سازی و تمرینات خود دارند. فرصت آماده سازی پیش فصل در لیگهای اروپایی کوتاهتر است و عملا زمانی برای برنامه های صرف بدنسازی باقی نمی ماند. تیمهای معمولی در لیگهای اروپایی حدود 5 هفته و تیمهای بزرگ حداکثر ۴ هفته برای دوره پیش فصل زمان دارند. ضمن اینکه برخی بازیکنان نیز معمولا پس از پایان لیگهای باشگاهی در مسابقات تیمهای ملی کشورشان حاضر می شوند. با این حساب آنها تمرینات پیش فصل را هم نسبت به بقیه بازیکنان دیرتر شروع می کنند و عملا دوره پیش فصل برای آنها معنایی ندارد. با وجود این شرایط، تیمهای بزرگ و موفق در هر فصل بین ۵-۶۰ بازی رسمی در لیگهای مختلف برگزار می کنند. بازیکنان نیز بین۶۰-۷۰ بازی رسمی در تیمهای باشگاهی و ملی در طول یک سال انجام می دهند در حالیکه برخی از آنها اصلا دوره پیش فصلی را سپری نکرده اند.
با این توضیحات کاملا مشخص است آنچنان که تصور می شود، دوره پیش فصل تنها عامل موفقیت یک تیم فوتبال نخواهد بود. البته به این معنی نیست که دوره پیش فصل هیچ تاثیری بر عملکرد بازیکنان و یک تیم فوتبال ندارد. پیش فصل زمان مناسبی برای هماهنگی، تیم ساختن، آماده سازی تیم چه از نظر جسمانی و چه از نظر تاکتیکی، شناخت مربیان از توانایی بازیکنان، آشنایی بازیکنان با افکار مربیان و... می باشد. مربیان با بهره بردن از این دوره می توانند شرایط بازیکنان و تیم را بهبود دهند. اما این تصورات که دوره پیش فصل تنها مختص به فعالیتهای جسمانی است یا اینکه بدنسازی خوب در طی این دوره می تواند تضمین کننده عملکرد مناسب یک تیم در کل فصل شود، یک کلیشه کاملا غلط است. به ویژه در فوتبال ایران که آنقدر وقفه های مختلف در طول لیگ ایجاد می شود که حتی تیمهای بدون پیش فصل نیز فرصت کافی برای تمرینات بدنسازی در طول فصل را پیدا می کنند. در یک فصل طولانی چالشهای بسیار متفاوتی برای هر تیمی به وجود می آید و عوامل مختلفی سرنوشت یک تیم را در طول لیگ رقم می زنند. هیچ تیمی در دنیای فوتبال صرفا با موفقیت در طی یک دوره خاص از فصل موفق نبوده است. ثبات در کل فصل با کمترین نوسان ممکن، شاخصه اصلی اکثر تیمهای موفق است.