اشرف غنی: افغانستان در معرض «یورش عظیم و تجاوز آشکار» طالبان و تروریستها قرار گرفته است
همزمان با تشدید درگیریها و حملات طالبان به شماری از مراکز شهرها، رییسجمهوری افغانستان روز دوشنبه ۱۱ اسد/مرداد ماه، با حضور در نشست فوقالعاده مجلس نمایندگان، اعلام کرد که کشور و مردم امروز در معرض یورش عظیم و تجاوز آشکار قرار گرفته، جنگ و فتنه بر مردم تحمیل شده است.
اشرف غنی گفت اکنون کشور نه با یک حرکت پراکنده و نیروی بیتجربه بلکه با یورش بیسابقه تروریسم و با یک دستگاه منظم مدیریت جنگ روبهرو است که پشت آن «ائتلاف نامقدس تروریسم بینالمللی و حامیانش» قرار دارند. او حملات اخیر طالبان را یورشی خواند که عقبه آن را «تاریکیاندیشی، باجگیران بندرها، بزرگترین قاچاقبران مواد مخدر و منابع طبیعی» پر کردهاند.
اشرف غنی تاکید کرد که «ما در مقابل ائتلاف نامقدس گروههای تروریستی، ایدئولوژیک و قاچاقبران قرار داریم و این عقبه مغلق طالبان را وادار کرده است که تا به شمشیر رو بیاورند و پیروزی خود را در میدان جنگ ببینند».
اشرف غنی گفت طالب آن طالب ۲۴ سال پیش نیست بلکه امروز «طالب متشددتر، خونخوارتر و جابرتر» هجوم آوردهاند. او در ادامه افزود طالب نه تنها روابط خود با شبکه تروریستهای داخلی و بینالمللی قطع نکرده بلکه روابطشان با این گروهها قویتر، خشونتهایشان افزونتر، بیاعتناییشان به احکام اسلام و قوانین بشردوستانه بینالمللی بیشتر و حملاتشان بر زنان و فعالان اجتماعی و رسانهای شدیدتر شده است.
رییسجمهوری افغانستان در حالی از یورش بیسابقه طالبان سخن گفت که در ماههای اخیر، شماری زیادی از ولسوالیها بهدست طالبان سقوط کرد. او در مورد تحولهای اخیر گفت که در سه ماه گذشته، کشور در وضعیتی غیرمترقبه قرار داشت و اکنون هدف هجوم تبلیغات داخلی و خارجی نیز قرار دارد. اشرف غنی بدون اشاره به سقوط ولسوالیها، گفت هیچ معاملهای در کار نیست. غنی گفت در سه ماه گذشته، در حالت ابهام قرار داشتیم و نمیخواستیم وضعیتی خیالی ترسیم کنیم و وعدههای کاذب بدهیم. با وجود این، او تاکید کرد امروز این ابهام رفع شده است و از مردم و نمایندگان مجلس خواست برای دفاع از کشور آماده شوند. اشرف غنی در مورد عقبنشینی نیروهای امنیتی و واگذاری شماری از مناطق به طالبان گفت: «انکار نمیکنم که در این مدت واقعات تلخ پیوستن به دشمن هم واقع شد و تاریخ در مورد آن داوری خواهد کرد.»
رییسجمهوری افغانستان وضعیت موجود و تشدید جنگ را ناشی از «روند شتابزده وارداتی» و رعایت نکردن «درسهای افغانی و بینالمللی صلح» خواند و گفت روند صلح افغانستان بر فرضیههای خام استوار و اساسش فشار بر جمهوریت و تخریب دموکراسی بود. او با انتقاد شدید از روند صلح به رهبری آمریکا تاکید کرد که این روند نه تنها به صلح منجر نشد بلکه تلاشها برای مشروعیتبخشی به گروهی «متجاوز و شریر» و مشروعیتزدایی از صف واحد جمهوریت نیز آغاز شد. به گفته اشرف غنی، روند صلح با شک و ابهام مواجه شده است.
اشرف غنی در حالی نشست فوقالعاده مجلس نمایندگان را برگزار کرد که نمایندگان مجلس در تعطیلات تابستانی به سر میبردند. رییسجمهوری افغانستان گفت اولویت دولت برقراری صلح عادلانه و پایدار است اما در نیت طالبان و حامیان آن «فتنه» وجود دارد. غنی خطاب به کسانی که میگویند طالبان تغییر کردهاند، گفت «طالبان تغییر کردهاند و در ظلم و خشونت شدیدتر، نسبت به گذشته مذورتر شدند و همانگونه که در دوران حاکمیت خود تاریخ و جغرافیا و وطندوستی را از نظام آموزشی حذف کردند اکنون به حذف معتقدتر شدند و به تاریخ و جغرافیای این وطن هجوم آوردند.»
اشرف غنی تصریح کرد که نتیجهگیری دولت بهویژه پس از دیدار اخیر هیات اعزامی دولت افغانستان به رهبری عبدالله عبدالله با نمایندگان طالبان در دوحه، پایتخت قطر، این است که در «ضمیر طالب اعتقادی به صلح پایدار و عادلانه» وجود ندارد و تا زمانی که در میدان جنگ تغییر به وجود نیاید «محاسبه گمراهکننده طالبان» تغییر نمیکند.
اشرف غنی خطاب به نمایندگان مجلس گفت که با یک گروه «مذور که کلام خداوند را زیر پا گذاشتهاند» و به اساسیترین حقوق مردم تجاوز کردهاند، اجازه نمیدهیم و نمیگذاریم مدارس منحرف «اکوره ختک» پاکستان سرنوشت مردم افغانستان را تعیین کند. او گفت طالبان هیچ تفاوتی با خوارج صدر اسلام ندارد.
اشرف غنی همچنین گفت یک برنامه امنیتی برای بهبود اوضاع تدوین و در حال اجرایی شدن است و تا شش ماه آینده، وضعیت کنونی تغییر خواهد کرد و نیروهای امنیتی دوباره مدیریت جنگ را به دست خواهند گرفت. او از نمایندگان مجلس خواست برای دفاع از کشور آماده شوند و نمایندگان با استفاده از روابط و هزاران تن از هوادارانشان، بسیج ملی را تشکیل دهند و به دشمنان افغانستان پاسخ قاطع بدهند. اشرف غنی تاکید کرد که این اقدام طالبان را ذلیل خواهد کرد و دفاع مشروع مردم افغانستان در مقابل این «یورش عظیم» پیروز خواهد شد.
رییسجمهوری افغانستان بار دیگر تاکید کرد که زنان افغان بیش از هر زمان در تاریخ این کشور صاحب صدا و جایگاه شدهاند و اطمینان داد که همه مردم افغانستان از حقوق زنان دفاع خواهند کرد و از آزادی بیان در این کشور بیش از همیشه پشتیبانی میشود و حکومت تلاش کرده است اقلیتهای کشور دوباره به متن جامعه بیایند. غنی در ادامه گفت هر اقدامی که او برای بازسازی و توسعه کشور انجام میدهد ویران میشود و با لحنی تند افزود در چنین موقعیتی اغماض نمیکند و همه بهطور مشترک و قاطعانه باید افغانستان را از این «آزمون بقا» عبور دهند. غنی گفت: «من ۷۲ سالهام و به هیچ سرمایه و امتیازی در زندگی نیاز ندارم بلکه تنها یک مرام مقدس دارم و میخواهم نسلهای کنونی و آینده در یک افغانستان آباد و آزاد زندگی کنند.»
او در پایان سخنانش بدون نام بردن از طالبان گفت: «یا در میز مذاکره زانو به زانو مینشینیم یا در میدان جنگ زانوهایش را میشکنیم.»
شورای ملی متشکل از مجلس نمایندگان و مجلس سنا در پایان نشست فوقالعاده با صدور بیانیهای مشترک، از نظام جمهوری، نیروهای امنیتی و خیزش مردمی اعلام پشتیبانی کردند.
میررحمان رحمانی، رییس مجلس نمایندگان، نیز گفت این نشست در شرایط حساس و دشوار برگزار شد و نیروهای امنیتی با خروج نیروهای بینالمللی از افغانستان، بهتنهایی با تروریسم بینالمللی مبارزه میکنند.او جنگ نیروهای امنیتی را «دفاع مقدس» خواند.
اشرف غنی پنج سال قبل نیز در نشست فوقالعاده مجلس نمایندگان از مردم خواست برای دفاع از «دین، وطن و ارزشهای قانون اساسی، یکدل و یکصدا» متحد شوند. او آن زمان دشمنان افغانستان را«باغیان عصر» خواند که به گفته او، با پشتیبانی حامیان بیگانهشان بر طبل جنگ میکوبیدند و دست به «کشتار مردم بیگناه» میزدند. غنی آن زمان نیز تاکید کرد که با داعش و القاعده گفتوگو نمیکند اما در گفتوگو به روی طالبان باز است. او گفت دولت متعهد است تا تصمیم نهادهای عدلیـقضایی از جمله «حکم اعدام» را با قاطعیت اجرا کند. بهرغم تاکید اشرف غنی مبنی بر اجرای حکم اعدام، دولت افغانستان سال گذشته بیش از ۵۰۰۰ زندانی طالبان شامل ۴۰۰ زندانی «خطرناک» این گروه را برای شروع مذاکرات صلح آزاد کرد.