اشرف غنی: باید اجماع نیرومندی بین ایران و افغانستان علیه تروریسم شکل بگیرد
ابراهیم طاهریان، نماینده ویژه جمهوری اسلامی ایران برای افغانستان در دیدار با اشرف غنی، رییس جمهوری افغانستان در خصوص روند صلح، گسترش همکاریها میان دو کشور و منطقه تاکید کرده و بار دیگر از روند صلح به رهبری و مالکیت افغانها حمایت کرد.
اشرف غنی در دیدار روز چهارشنبه ۲۸ عقرب/آبان با نماینده ویژه جمهوری اسلامی ایران گفته است، در بخش برنامههای اقتصادی اجماع قوی میان افغانستان، ایران و کشورهای منطقه وجود دارد و باید این اجماع در زمینه مبارزه علیه تروریسم و قاچاق مواد مخدر نیز ایجاد شود.
ابراهیم طاهریان در سفری به افغانستان، دیروز با عبدالله عبدالله، رییس شورای مصالحه، حمدالله محب، مشاور امنیت ملی و حامد کرزای، رییس جمهوری پیشین افغانستان دیدار و در مورد روند صلح این کشور گفتوگو کردند.
سفر ابراهیم طاهریان در کابل مصادف با اعلام رسمی کاهش نیروهای آمریکایی از افغانستان بود. پنتاگون اعلام کرد تا ۱۵ ژانویه ۲۰۲۱شمار نیروهایش را در افغانستان از۴۵۰۰ به ۲۵۰۰ تن کاهش میدهد.
سید رسول موسوی، مدیر کل بخش آسیای غربی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در اوایل هفته جاری در گفتوگو با روزنامه اعتماد، خروج زودهنگام سربازان آمریکایی از افغانستان را خیانت به منافع ملی افغانستان دانست و گفت:«خروج مسئولانه جز حقوق بینالملل جنگ است. کشوری که به کشور دیگری حمله میکند پیش از ترک این کشور، باید ساختارهای امنیتی و نظامی آن را احیا کرده باشد. نیروهای ائتلاف زمانی که به افغانستان آمدند تقسیم وظیفه کردند: ارتش را آمریکا، قوه قضاییه را ایتالیا و مسئولیت سروسامان دادن پلیس را آلمانیها بر عهده گرفتند. از همه مهمتر بحث ارتش بود تا افغانستان بتواند نهادهای امنیتی خود را داشته باشد. منظور از خروج مسئولانه این است». این مقام وزارت خارجه ایران تاکید کرده است که «آمریکاییها باید به مسئولیت خود عمل کنند نه اینکه کشوری را بیست سال اشغال کنند و نه تنها نهادهای مختلفی را که قرار بود به وجود بیاورند، راهاندازی نکنند، بلکه همه آنها را تسلیم اپوزیسیون (طالبان) آن دولت هم بکنند. این نه تنها خروج مسئولانه نیست، بلکه خیانت به منافع ملی یک کشور است».
گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی افغانستان، در اوایل ماه جاری پس از بازگشت از پاکستان گفت، هند و ایران به حکومت افغانستان اطمینان دادهاند که با خروج نیروهای آمریکایی و ناتو از افغانستان، خلاء خروج نیروهای خارجی را پر میکنند و با کمکهای مالی و نظامی به حکومت افغانستان، کابل را تنها نمیگذارند.
گلبدین حکمتیار ۵ عقرب/آبان، گفته بود: هند وعده داده است سالانه یک میلیارد دلار و ایران سالانه ۵۰۰ میلیون دلار به کابل کمک میکند و در بخش نظامی نیز حاضر است به حکومت افغانستان کمک کنند.
این در حالی است که قبلا حمدالله محب، مشاور امنیت ملی افغانستان این احتمال را مطرح کرد که در صورت خروج نیروهای بینالمللی از افغانستان این کشور با خطر واقعی جنگ داخلی روبهرو شود.
اشرف غنی، رییس جمهوری افغانستان در دیدار با ابراهیم طاهریان گفته است، نباید به «تروریستان به مثابه یک یا دو گروه دیده شود، زیرا اینها یک نظام تروریستی و مجموعه گروههای تروریستی شامل القاعده، داعش و دیگر گروهها هستند که منافع افغانها و کشورهای منطقه را تهدید میکنند.» اشرف غنی افزوده که باید یک تعریف واضح از خطرهای تروریسم در منطقه ارائه شود زیرا به باور او «شبکههای تروریستی همفکرند و تلاش میکنند در منطقه برای خود مکان امن ایجاد کنند».
رییس جمهوری افغانستان همچنین گفته است که نیروهای مسلح این کشور از مردم دفاع و برای امنیت منطقه و جهان قربانی میدهند و کشورهای منطقه نیز مانند افغانستان، باید «صادقانه و با اراده راسخ، علیه تروریسم و باندهای مواد مخدر، مبارزه کنند».